TASR/Dano Veselský, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Slovensko vyráža do boja s envirokriminalitou. Vyškolí na to až 200 policajtov

TASR07.04.2022., 11:09h
Možnosti polície bojovať s envirokriminalitou sa majú posilniť. Tento rok by malo byť v tejto oblasti vyškolených 200 policajtov.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to z Národného programu reforiem v oblasti zelenej transformácie, ktorý predložilo ministerstvo financií do medzirezortného pripomienkového konania.

„Už koncom minulého roka prebehli v polícii organizačné zmeny, ktoré umožnia vytvorenie špecializovaného útvaru na odhaľovanie a vyšetrovanie environmentálnej trestnej činnosti (centrála a regionálne pracoviská),“ píše sa v materiáli. V rámci predpokladanej reformy inštitúcií by sa mal zriadiť aj integrovaný strážny zbor pre oblasť životného prostredia.

Tým by sa malo naplniť programové vyhlásenie vlády v prípade vytvorenia enviropolície.

Prijať by sa mala aj Koncepcia boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. Jej cieľom je zefektívniť a modernizovať postupy kontroly a procesov vyvodzovania zodpovednosti vrátane nápravy škôd na životnom prostredí. „Zadefinuje sa rámec pre efektívnejší a prehľadnejší výkon štátnej správy v oblasti starostlivosti o životné prostredie a posilní sa úloha prevencie ako jedného zo základných princípov ochrany životného prostredia,“ uvádza sa v materiáli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:14