TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Proces v kauze kontroverzných šekov je na konci. Kotlebu odsúdili na šesť mesiacov, končí ako poslanec

TASR05.04.2022., 14:03h
Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur sa uskutočnil aj napriek jeho neúčasti.
Lajkuj Brainee.sk na

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. V utorok o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd SR.

Odvolací súd zrušil pôvodné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z októbra 2020, ktorý ho odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Predseda odvolacieho senátu NS SR Pavol Farkaš zdôraznil nielen nacistickú a neonacistickú symboliku čísiel 14 a 88, ale aj termín odovzdávania šekov - výročie vyhlásenia Slovenského štátu. Kotleba podľa súdu týmto spôsobom „oslavoval vznik Slovenského štátu založeného aj na princípoch fašizmu a nacizmu”.

TASR/Jaroslav Novák

​NS SR však na rozdiel od ŠTS nedospel k záveru, že by Kotleba tieto ideológie propagoval. "Takéto konanie nebolo spoľahlivo a bez akýchkoľvek pochybností preukázané," dodal predseda senátu. Ako ďalej uviedol, odsúdený sa trestného činu dopustil v pozícii predsedu ĽSNS a súčasne vo funkcii predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Keďže verdikt je právoplatný, Kotleba príde o poslanecký mandát a v Národnej rade skončí. V hre môže byť aj rozpustenie celej strany.

Bomba na súde

Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur na Najvyššom súde SR predtým prerušili približne do 12:00 h. Dôvodom bolo nahlásenie bomby na súde.

Bombová hrozba sa týkala všetkých súdov v Bratislave, nielen Najvyššieho súdu SR, potvrdila pre TASR bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. Podľa jej slov nebol konkretizovaný jeden súd, polícia preto robí opatrenia a kontroluje každý jeden.

Kotleba medzitým považoval konanie bez jeho prítomnosti za protizákonné. „Na veci to však v podstate nič nemení. Pretože ak súd bude postupovať podľa zákona, tak aj keď tam nie som, rozhodnutie musí byť v môj prospech,” zdôraznil Kotleba na sociálnej sieti.

Nedostatočné ospravedlnenie

Senát Najvyššieho súdu SR po krátkej porade v doobedňajších rozhodol, že ospravedlnenie obžalovaného nie je riadne a dostatočne hodnoverne odôvodnené. Prvostupňový súd ho neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR.

TASR/Pavol Zachar

​Obžalovaný zdôvodnil svoju neprítomnosť ošetrovaním chorého syna. V písomnom ospravedlnení navrhol odročiť odvolací proces. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz nepovažoval ospravedlnenie obžalovaného za dostatočne hodnoverné. Navrhol, aby bolo verejné zasadnutie vykonané.

Kontroverzné šeky

Pôvodne sa malo na NS SR verejné zasadnutie uskutočniť už 8. marca. Zrušili ho z dôvodu Kotlebovej žiadosti o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) neprávoplatne odsúdil Kotlebu ešte v októbri 2020.

​Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Kotleba reaguje 

Cieľom súdneho procesu v kauze šekov bolo podľa šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu zbaviť ho poslaneckého mandátu. Úloha systému bola splnená, reagoval na utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý ho uznal za vinného.

„Máme tu rozsudok v mene Slovenskej republiky. Za pomoc chudobným rodinám 18-mesačná podmienka. V skutočnosti však je trest úplne iný – strata mandátu poslanca Národnej rady SR,” komentoval Kotleba s tým, že o to celý čas išlo. Avizoval tiež komplexné zhodnotenie svojho prípadu v najbližších dňoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:07