TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kolíková si vie predstaviť byť líderkou Za ľudí. Netreba sa tváriť, že všetko v koalícii funguje

TASR30.05.2021., 12:56h
Ak ani v júni nedôjde k zvoleniu Tomáša Lehotského (Za ľudí) za podpredsedu Národnej rady SR, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nevylúčila viaceré scenáre. Ani to, že by nemuseli byť podporované zákony.
Lajkuj Brainee.sk na

V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike tiež uviedla, že si vie samú seba predstaviť ako líderku strany Za ľudí, považuje to ale za predčasné. Ako dobrého kandidáta označila aj Juraja Šeligu (Za ľudí). V momente od rozhodnutia o sneme až do jeho konania by mali svoje vízie o budúcnosti stany predložiť všetci prípadný kandidáti. Treba si podľa nej zadefinovať, ako chce strana ďalej fungovať.

V súvislosti s nezvolením Lehotského Kolíková nechcela spochybňovať koaličných partnerov. Treba podľa nej diskutovať aj na koaličnej rade. „Dohoda na podpredsedovi parlamentu, ktorá nie je naplnená v rámci tajného hlasovania v parlamente, vypovedá, že niekde je problém,“ myslí si.

Netvárme sa, že všetko funguje

Poznamenala, že sa netreba tváriť, že všetko funguje, keď Lehotský zvolený nebol. Premiér Eduard Heger (OĽANO) má podľa Kolíkovej eminentný záujem na fungovaní koalície. Poznamenala ale, že chyba v systéme sa stala a treba sa v koalícii porozprávať, či majú všetci záujem na trvaní v nej.

Na otázku, či Za ľudí vládu opustí, ak by Lehotského v júni nezvolili, odpovedala, že sú to veľmi silné slová. „Priebeh, ktorý môže nastať, je rôzny,“ povedala a ako príklad uviedla, že sa nebude hlasovať za zákony, kým zvolený nebude. Kolíková hovorí, že v strane aktuálne majú určitú dynamiku. Vníma to ako šancu posunúť sa ďalej.

Časť poslancov žiada zmenu

Časť poslancov aj predsedníctva strany podľa jej slov chce, aby došlo k prehodnoteniu vedenia. To, či bude novou líderkou, považuje za predčasné. Od momentu rozhodnutia o sneme do jeho konania vidí priestor na diskusiu o ďalšom fungovaní strany aj o prípadnom novom lídrovi.

Práve v tomto čase by sa mali podľa nej so svojou víziu ukázať prípadní záujemcovia o predsednícky post. „S nikým som sa nerozprávala o tom, kto všetko by mal kandidovať, ak k tomu dôjde,“ deklarovala.

TASR/Jaroslav Novák

Spochybňovanie práce polície je nebezpečné

Spochybňovanie práce polície je nebezpečné. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s podozreniami plynúcimi zo správy Slovenskej informačnej služby. Podčiarkla, že išlo o spravodajskú informáciu a na posúdenie všetkých podozrení je potrebné pozrieť sa aj na dôkazy, prípadné odposluchy či fotografie. Tie ale sama na stretnutí v SIS nevidela. Úniky zo správy SIS a jej prípadné zverejnenie považuje za nezákonné.

Kolíková zdôraznila, že na prípadné trestné konania a stíhania sú tu orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Kompetentné orgány majú podľa nej na konania aj dohliadať. „Majú na to veľmi silné oprávnenia v rámci trestného stíhania,“ poznamenala a poukázala aj na to, že sú tu súdy.

​Na aktuálne podozrenia by mali podľa nej kompetentné orgány nazerať aj z pohľadu dôkazov. „Toto je hra s informáciami, ktoré sú naozaj spravodajské,“ poznamenala. Ozrejmila, že spravodajské informácie len hovoria, či je nejaké podozrenie, že sa niečo deje, ale nie všetko je pravdivé.

Chýbajú konkrétne dôkazy

Dodala, že ani na stretnutí v SIS neboli predostreté konkrétne dôkazy, nevidela fotky ani odposluchy. Ako advokát by podľa vlastných slov musela tieto dôkazy vidieť. „O tom je vlastne aj celé trestné konanie, že sa preukazuje vina,“ dodala.
„To, o čom sa rozprávame je, do akej miery je spochybňovaná práca polície,“ podotkla s tým, že sa spochybňujú živé veci.

Pripustila, že pri závažných veciach, ako je korupcia či zločinecké skupiny, je vždy záujem niekoho o istú manipuláciu. Ten by mohol mať podľa nej každý, kto by mohol byť ešte obvinený. Zdôraznila však, že systém funguje a ak došlo k manipulácii a zneužitiu právomocí, tak sa to musí vyšetriť.

Ako jediný problém stretnutia špičiek štátu v SIS vníma, že to nie štandardné. Poukázala na to, že je tu aj bezpečnostná rada štátu. „To, čo nie je štandardné, nedeje sa pravidelne, neznamená, že je nezákonné,“ zdôraznila. Považuje ale za legitímne, keď sa takto zišli ľudia, ktorí dostávajú spravodajské informácie v rovnakom rozsahu.

Boris Kollár a Mária Kolíková Boris Kollár a Mária Kolíková TASR/J. Novák

​V tejto súvislosti sa zastala aj inštitútu tzv. kajúcnikov. Ak by tento nebol, práve závažné veci pri organizovanej skupine alebo zločineckej skupine by sa len ťažko vyšetrovali. „To sú vážne trestné činy, ktoré sú organizované až na úroveň zločineckých skupín. Nie je na mieste spochybňovať spolupracujúceho obvineného, lebo nám napomáha odhaľovať trestnú činnosť,“ povedala.

Lehota kolúznej väzby sa možno ešte zníži

Lehota trvania kolúznej väzby sa možno ešte zníži z navrhovaných päť mesiacov na tri. Pripustili to predseda Národnej rady SR Boris Kollár a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Podľa slov ministerky to bude závisieť od dohody na veľkej novele Trestného poriadku, ktorú pripravuje a ktorá by mala obsahovať aj zjednodušenie trestného procesu. Ministerka ocenila, že sa s Kollárom napokon po nezhodách dohodli na kompromisnom návrhu.

Kollár skonštatoval, že pri kompromisnom návrhu na zmeny pri väzbe Sme rodina ustúpilo napríklad pri dĺžke väzby, kde zvažovali ísť podľa českého modelu a stanoviť ho na tri mesiace. V návrhu napokon bude päť mesiacov. Ministerka Kolíková mu ale mala prisľúbiť možné zníženie v rámci ďalšej novely.

TASR/Martin Baumann

​Dodal, že v niektorých veciach ustúpila aj Kolíková. „Dala do systému aj to, že prokurátor pri odvolaní nebude mať neobmedzený čas,“ ozrejmil s tým, že po novom by sa mal vyjadriť v limite piatich pracovných dní. Hovorí aj o zmenách pri rozhodnutí sudcu o kolúznej väzbe. Zmeniť by sa podľa neho mali niektoré veci tak, aby sa eliminovali prípadné omyly.

„Je pravdou, že som prisľúbila, že v novembri tohto roka predložím novelu Trestného poriadku,“ povedala Kolíková a potvrdila aj ochotu zjednodušiť trestný proces a tiež možné zníženie lehoty trvania kolúznej väzby. Je rada, že s Kollárom sa napokon dohodli na kompromisnom návrhu. Za dôležité považuje, že si v koalícii vysvetlili, načo je potrebný inštitút kolúznej väzby.

Niektorí členovia predsedníctva Za ľudí sa ohradili voči tvrdeniam Kolíkovej

Niektorí členovia predsedníctva Za ľudí sa ohradili voči tvrdeniam ministerky spravodlivosti a podpredsedníčky Márie Kolíkovej o prístupe k prehodnoteniu vládnej krízy. Hovoria o zavádzajúcich tvrdeniach, ktoré odzneli v nedeľnej diskusnej relácii. Pod stanovisko sa podpísali Dušan Velič, Miriam Šuteková a Viera Leščáková. Kolíková v diskusnej relácii uviedla, že v strane potrebujú prehodnotiť jej vedenie i budúcnosť, ale aj vyhodnotenie vládnej krízy.

TASR/Jaroslav Novák

„Považujeme za nekorektné a zavádzajúce tvrdenia, že väčšina predsedníctva strany, a aj jej členov, chce, aby došlo k prehodnoteniu toho, ako sa strana postavila k vládnej kríze. Považujeme za absurdné, že práve toto je podľa Márie Kolíkovej hlavný dôvod na zvolanie mimoriadneho snemu a výmenu súčasnej predsedníčky Veroniky Remišovej,“ uviedli v stanovisku Velič, Leščáková a Šuteková.

Pripomenuli, že väčšina predsedníctva aj členov strany bola spokojná s riešením vládnej krízy. Postup strany podľa ich slov viedol k zachovaniu koalície a predsedníčka v rokovaniach naplnila všetky požiadavky strany. „Je veľmi nešťastné, ak Mária Kolíková a jej krídlo v strane pokračuje v zavádzaní a ohýbaní pravidiel podsúvaním nekorektných informácií médiám,“ dodali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 16:15