Okrem vysokého finančného trestu si posedí tri roky za mrežamiTASR
StoryEditor

Bývalý námestník SIS Beňa už pozná svoj trest za branie úplatkov, zločin ho bude stáť 14-tisíc

TASR27.05.2021., 12:13h
Okrem toho, že zaplatí dvojnásobok pôvodného peňažného trestu, odsedí si tri roky vo väzení, s podmienečným odkladom na päť rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

O tomto treste rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorý vo štvrtok schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a Beňom, obvineným za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Rozsudok je právoplatný, keďže sa Beňa vzdal práva na verejný proces a možnosti odvolať sa voči verdiktu.

Pôvodnú dohodu počas verejného zasadnutia modifikovali po tom, ako sudca ŠTS reagoval, že má výhrady k výške navrhovaného peňažného trestu sedemtisíc eur, a to aj vzhľadom na okolnosti prípadu. Označil ho za nízky. Beňa zaplatí dvojnásobok, s čím súhlasil, inak by sudca dohodu neschválil.

Obvinili ho z prijímania úplatku Obvinili ho z prijímania úplatku TASR

Zadržali ho v rámci akcie Judáš začiatkom decembra minulého roka. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, ďalší bývalý predstaviteľ SIS Peter G. a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

V marci tohto roka NAKA zadržala a obvinila v súčasnosti už bývalého riaditeľa SIS Vladimíra P., ktorý zostáva vo väzbe. Spolu s Beňom mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava K.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:31