Ján Herák a Dominik Feri.TASR/Jakub Kotian,MAFRA / Petr Topič
StoryEditor

Slovenským a českým parlamentom otriasajú sexuálne škandály. Herák sa vzdal členstva, Feri mandátu

TASR26.05.2021., 10:54h
Slovenský poslanec Ján Herák čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. V približne rovnakom čase sa objavili svedectvá rôznych žien, ktoré vykresľujú obľúbeného českého poslanca Dominika Feriho ako sexuálneho predátora. Oboma prípadmi sa už zaoberá polícia.
Lajkuj Brainee.sk na

Poslanec Národnej rady z OĽaNO Ján Herák si v pondelok prevzal obvinenie zo zneužívania maloletej osoby. Ešte v ten istý deň reagoval, že ide o blud a klamstvo.

V stredu na krátkej tlačovej konferencii oznámil, že si dočasne pozastaví členstvo v klube OĽANO. Členstvo si pozastaví, dokým sa vec nevyšetrí. Verí v dokázanie svojej neviny. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

Verí, že sa podarí preukázať jeho nevinu

„Som pripravený poskytnúť maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní, plne dôverujem týmto orgánom a verím, že očistenie môjho mena a preukázanie mojej neviny zo skutku, ktorý sa mi v uznesení kladie za vinu, samozrejme, dokážem,“ povedal. Členstvo v klube si chce pozastaviť dovtedy, kým nebude vec riadne vyšetrená a kým nebude zbavený obvinenia.

Vzhľadom na to, že sa uskutočňuje trestné konanie, všetky skutočnosti chce najskôr oznámiť orgánom činným v trestnom konaní. Médiá vzhľadom na početné otázky vyzval, aby rešpektovali inštitút prezumpcie neviny. Deklaroval záujem, aby sa vec uzavrela čo najskôr.

Český poslanec čelí obvineniam zo sexuálnych útokov

Poslanec strany TOP 09 v Česku Dominik Feri rezignuje na mandát poslanca a nebude kandidovať v októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne. Oznámil to v utorok na sociálnej sieti po tom, čo bol obvinený zo sexuálneho násilia. Proti článkom sa bude brániť na súde, informoval server Novinky.cz.

Nezúčastní sa jesenných volieb

„Vždy som si prial politiku inú, založenú na osobnej zodpovednosti. Teraz chcem ísť sám príkladom. Rezignujem na mandát poslanca a nebudem sa zúčastňovať na jesenných voľbách,“ napísal Feri na Instagrame.

Feri, ktorý mal byť štvorkou pražskej kandidátky tzv. koalície Spolu (zloženej z opozičných strán ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) pre októbrové parlamentné voľby, čelí obvineniam, že v minulosti na domácich večierkoch nútil ženy k sexu, aj keď to odmietli. Diať sa tak malo medzi rokmi 2015 a 2020. Svedectvo niekoľkých dievčat, ktoré jeho správanie popisujú, priniesli v utorok spoločne český Deník N a server A2larm.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:34