Anna Záborská: „Sexuálna výchova podľa WHO je návod, ako si užívať sexualitu,“ povedala v rozhovore pre Refresher.TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Záborská sa nevzdáva, opäť predložila sporný návrh. Podporu znova nájde u kotlebvocov

Ľubomíra Somodiová26.05.2021., 09:41h
Poslankyňa za najsilnejšiu vládnu stranu OľaNO Anna Záborská včera opäť predložila návrh uznesenia, ktorý by prakticky odmietol správu Európskeho parlamentu o situácii v oblasti sexuálneho zdravia.
Lajkuj Brainee.sk na

Pod návrhom sú podpísaní aj poslanci OĽaNO Mária Šofranko, Richard Vašečka a ďalší. Podľa nich správa chorvátskeho europoslanca Predraga Matića nerešpektuje princíp subsidiarity a prekračuje kompetencie europarlamentu. Apeluje totiž na štáty EÚ, aby ženám umožnili prístup k antikoncepcii a bezpečnej interrupcii.

Konzervatívni poslanci na čele so Záborskou preto navrhli, aby slovenský parlament pripomenul tomu európskemu, „že otázky týkajúce sa zdravotnej politiky a vzdelávania sú v kompetencii národných štátov“.

Najprv obišli koaličnú zmluvu

Návrh však musela Záborská stiahnuť, pretože obišla koaličných partnerov zo SaS a Za ľudí a o svojej iniciatíve im nič nepovedala. Informoval o tom pred časom portál Aktuality.sk. Ide o porušenie koaličnej zmluvy. Tá uvádza, že žiadne poslanecké návrhy nebudú do parlamentu predložené bez toho, aby neboli vopred prediskutované na koaličnej rade.

Poslanci na čele so Záborskou sa však nevzdali. O ich návrhu podľa Akrualit.sk predstavitelia koalície rokovali v pondelok. „Bolo to prejdené na koaličnej rade a akceptovali sme, že to predloží. Strana SaS návrh nevetovala,“ povedala pre Aktuality.sk šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová a dodala: „Netvrdím však, že SaS bude za uznesenie hlasovať, možno bude zelená karta.“ Záborská sa tak s veľkou pravdepodobnosťou nemôže spoliehať na hlasy koaličných partnerov.

Spojenci medzi extrémistami

Spojencov si však podľa portálu našla v opozícii. Jej návrh by mali podporiť odídenci z ĽSNS na čele s Milanom Mazurekom a s veľkou pravdepodobnosťou tiež nezaradení poslanci Tomáš Taraba a Filip a Štefan Kuffovci.

Nepôjde o prvý prípad, kedy sa konzervatívci spoja s extrémistami. Minulý rok kotlebvoci podporili návrh Záborkskej na sprísnenie interrupcií. Návrh nakoniec neprešiel.

Tento rok v marci sa zas Kotleba pokúšal zmeniť ústavu, v ktorej chcel nanovo definovať termíny otec a matka. Cieľom jeho návrhu bolo doplniť vetu, podľa ktorej je otec – muž a matka – žena. Jeho návrh zmeny ústavy podporilo až 26 koaličných poslancov, medzi nimi Záborská, predseda parlamentu Boris Kollár či Mária Šofranko.

Podľa Beňovej je to zbytočný poplach

Dlhoročná europoslankyňa za Smer Monika Beňová tvrdí, že správa europarlamentu nemôže nijakým spôsobom zasahovať do našej právnej úpravy: „Nemá to žiadny presah do právnych systémov členských štátov.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:01