Takto vyzerá asistované sčítanie v ŽilineTASR
StoryEditor

Na Slovensku sa podľa Štatistického úradu sčítalo už viac ako päť miliónov obyvateľov

TASR25.05.2021., 11:33h
Momentálne prebieha asistované sčítanie Slovákov, ktoré bude trvať do 13. júna tohto roka.
Lajkuj Brainee.sk na

Počet sčítaných na Slovensku prekročil hranicu piatich miliónov obyvateľov. V treťom týždni asistovaného sčítania sa podľa Štatistického úradu počet sčítaných zvýšil na 5,02 milióna obyvateľov, pričom asistovane sa sčítalo takmer 180-tisíc obyvateľov. Štatistický úrad spolu so Združením miest a obcí Slovenska a Úniou miest Slovenska zároveň apelujú na obce, aby maximálne využili posledné týždne asistovaného sčítania.

Hoci asistované sčítanie prebieha uspokojivo, Štatistický úrad stále eviduje sedem obcí, ktoré nedosahujú v sčítaní obyvateľov ani 50 percent. Ide o obec Muľa v Banskobystrickom kraji, obce Podhorany a Krajná Bystrá v Prešovskom kraji, obce Rudňany, Boliarov a Žehra v Košickom kraji a mestská časť Košice – Lunik IX. "Vyzývame samosprávu v týchto obciach, aby maximalizovala svoje úsilie a motivovala obyvateľov, aby sa sčítali. Takýto nízky podiel sčítaných má dosah na kvalitu zozbieraných údajov za danú obec," skonštatoval štatistický úrad. 

"Obec a jej obyvatelia môžu prísť nielen o finančné zdroje z podielových daní, ale napríklad aj o financie určené práve na rozvoj národnostných menšín, ak sa v danej obci nachádzajú," upozornila generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu Ľudmila Ivančíková. 

Asistované sčítanie najlepšie pokračuje v krajoch, kde sa predpokladalo jeho využitie pre digitálne vylúčené skupiny obyvateľov, najmä marginalizované rómske komunity a časť seniorov. Ide najmä o Prešovský a Košický kraj. Štatistický úrad naďalej vyzýva obyvateľov, aby pomohli svojej obci alebo mestu a zúčastnili sa na asistovanom sčítaní. "Obyvatelia môžu do 13. júna 2021 navštíviť kontaktné miesto nielen vo svojej obci, ale na ktoromkoľvek kontaktnom mieste v ktorejkoľvek obci SR, bez ohľadu na obec jeho trvalého pobytu, alebo si môžu objednať k sebe domov mobilného asistenta na čísle call centra 02/20924919, alebo zavolať o požiadavku priamo na obec," informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder. K pondelku bolo na území SR zriadených 3162 kontaktných miest.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:49