RadaFacebook/Študentská rada vysokých škôl
StoryEditor

Zástupcovia študentov nepodporili protest škôl. V akademickej obci sa podľa nich šíria dezinformácie

kov22.02.2022., 11:30h
Väčšina vysokoškolákov sa včera neučila.
Lajkuj Brainee.sk na

Štrajk slovenských vysokých škôl včera podporili aj najväčšie univerzity – Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita. Pripojila sa sa aj Technická univerzita vo Zvolene, Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave či Trnavská univerzita.

S týmto protestom však nesúhlasila samotná Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá vyjadrila podporu inkriminovanej novele vysokoškolského zákona, ktorá je predmetom štrajku, a momentálne sa nachádza v druhom čítaní v NR SR.

Dezinformácie v akademickej obci

Novela podľa zástupcov študentov nepredstavuje ohrozenie samosprávy vysokých škôl, práve naopak – významne posilňuje ich autonómiu. Vysoké školy si napríklad môžu zvoliť orgány a kompetencie na fakultnej úrovni.

„Je prirodzené, že proti zneniu protestujú akademické senáty, ktorých kompetencie sa novelou menia. Tieto zmeny však objektívne posilňujú samosprávu a autonómiu vysokých škôl,“ uvádza rada študentov na svojom Facebooku.

Predstavitelia ŠRVŠ sa za posledný týždeň zúčastnili niekoľkých desiatok zasadnutí akademických senátov, pričom sú znepokojení, koľko dezinformácií sa na zasadnutiach vyskytlo.

„Je nepochopiteľné, ako niektorí akademici strašia svojich kolegov a študentov novelou bez konkrétnych argumentov. Sám som počul tvrdenia, že spolitizované správne rady budú predávať majetok vysokých škôl, alebo že dekani budú politickí nominanti. Je neprijateľné takto strašiť akademickú obec. Preto ŠRVŠ zorganizuje verejnú diskusiu, na ktorej sa bude o novele odborne diskutovať, aby sa zamedzilo dezinformáciám,“ vyjadril sa v poste na sociálnej sieti predseda ŠRVŠ Filip Šuran.

ŠRVŠ zároveň poukazuje na fakt, že na niektorých zasadnutiach akademických senátov boli študenti prehlasovaní zamestnancami, niektoré akademické senáty dokonca na základe dlhej diskusie protest nepodporili.

ŠRVŠ vo vyhlásení na svojej webovej stránke opakovane zdôrazňuje, že novela pomôže zlepšiť riadiace procesy na vysokých školách a prináša veľa pro-študentských opatrení. Avšak samotná novela bez dofinancovania vysokých škôl nebude mať želaný efekt.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:58