Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiemAP Images
StoryEditor

Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem

PR článok14.02.2022., 23:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Naše súkromie musíme mať pod kontrolou my. Nové pravidlá zmenia digitálne prostredie. Zistite, o čom sú.

Počas posledných dvoch dekád sa online platformy stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov a je ťažké si predstaviť, že by sme v online priestore nenarazili na spoločnosti ako Amazon, Google alebo Facebook.

Aj keď výhody, ktoré tieto spoločnosti prinášajú sú zrejmé, ich dominantné postavenie im dáva príliš veľkú výhodu v porovnaní s ich konkurentmi, ale tiež, a čo je dôležitejšie, majú vplyv na demokraciu, základné práva, spoločnosť a ekonomiku.

Títo giganti často určujú ďalší smer v inováciách, spotrebiteľských voľbách a plnia úlohu tzv. „gatekeepers”, čiže strážcov medzi biznisom a užívateľmi. Na riešenie tejto nerovnováhy pripravuje EÚ aktualizáciu existujúcich pravidiel o digitálnych službách s názvom Akt o digitálnych trhoch (DMA) a Akt o digitálnych službách (DSA). Tieto dva zákony vytvoria súbor jednotných pravidiel aplikovateľných v celej EÚ.

Nepochybne sme sa dostali do bodu, v ktorom veľká časť našej práce, ale aj súkromného života prebieha virtuálne a teda na digitálnych platformách, uviedol v tejto súvislosti Miroslav Číž (S&D, SK). „Táto iniciatíva prichádza s pomerným oneskorením. Až potom, keď sme pochopili nebezpečia neregulovaného digitálneho trhu na vlastnej koži (napr. Cambridge analytica škandál), tak sme sa rozhodli konať,“ povedal.


Bezpečnejší online priestor: Akt o digitálnych službách

Akt o digitálnych službách sa zameriava na zvýšenie bezpečnosti online priestoru pre používateľov a spoločnosti formou ochrany základných práv. Medzi hlavnými obavami, na ktoré chce táto legislatíva odpovedať, sú obchod s nelegálnym tovarom, službami a obsahom a tiež algoritmy, ktoré zvyšujú šírenie dezinformácií. Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem AdobeStock_vegefox.com

Nová legislatíva poskytne užívateľom viac kontroly, schopnosť rozhodnúť sa pri povolení cielenej online reklamy a tiež možnosť dozvedieť sa, na základe čoho im je zobrazený špecifický obsah.

„Cieľom návrhu je zaistiť bezpečnejší online priestor bez nelegálneho obsahu. Ťažšie by malo byť šírenie dezinformácií. Výsledkom bude menej škodlivého a nenávistného obsahu na sociálnych sieťach,“ povedala europoslankyňa Monika Beňová (S&D, SK). Ako dodala, nové pravidlá majú ambíciu posilniť aj ochranu spotrebiteľa. Znamená to napríklad jednoduchšiu identifikáciu a následné postihovanie predajcov nezákonného či nebezpečného tovaru v digitálnom prostredí.

Odstraňovanie nelegálneho obsahu

Tieto pravidlá tiež pomôžu chrániť užívateľov voči škodlivému a ilegálnemu obsahu, umožnia citeľné zlepšenie odstraňovania nelegálneho obsahu. Pomôžu tiež pri zvládaní škodlivého obsahu (ktorý nemusí byť nevyhnutne nezákonný, napríklad dezinformácie v zdravotnej oblasti) a zavedú lepšie pravidlá pre moderovanie obsahu a ochranu slobody prejavu. Používatelia budú informovaní platformami o odstránení ich obsahu a budú môcť proti nemu namietať. 

Miriam Lexmann (EPP, SK) oceňuje aj snahu o jednoznačné pravidlá smerujúce k identifikovaniu, nahlasovaniu a odstraňovaniu nezákonného a škodlivého obsahu z online prostredia, pretože je nebezpečný nielen pre nás, ale ako ukazujú viaceré štúdie a konkrétne prípady, najmä pre deti a mladú generáciu.

Technologickí giganti si vytvorili v online priestore vlastný svet, vlastné pravidlá, ktoré spochybňujú čestné a prísne princípy ochrany spotrebiteľov, hovorí Peter Pollák (EPP, SK). „Každý nezákonný obsah musí byť odstránený, a to okamžite. Zároveň chceme zaviesť možnosť odškodnenia za škody, ktoré digitálne platformy spôsobia, ak nerešpektujú svoje povinnosti.“

Nelegálne offline = nelegálne online

Podľa poslanca Európskeho parlamentu Michala Wiezika (RE, SK) nie je v poriadku, ak sú sociálne siete nástrojom hybridnej vojny, rovnako nie je v poriadku, ak zisk majiteľov sociálnych sietí je z veľkej časti postavený na masovom šírení škodlivých a nepravdivých informácií či nenávistných prejavov. „Používateľ mimo iného vďaka tomuto návrhu získa informácie o tom, kto sponzoroval reklamu, prečo ju vidí, rovnako ako bude mať právo takýto obsah odmietnuť. Dodatočné pravidlá budú prínosom pre spotrebiteľov, spoločnosť aj demokraciu. To, čo je nelegálne offline, nemôže byť legálne v online priestore,“ hovorí.

Podľa poslanca Európskeho parlamentu Vladimíra Bilčíka (EPP, SK) online platformy povýšili svoj zisk nad hodnoty, vďaka ktorým naša spoločnosť funguje. „Ľudia im odovzdávajú citlivé informácie o sebe a spätne konzumujú množstvo reklamy a ďalších informácií, ktoré sú im šité na mieru. Zaslúžia si preto mať online priestor podobný tomu, ako funguje offline priestor - bezpečný, kde platia jasné pravidlá, zodpovednosť, transparentnosť voči obsahu, ktorý sociálne siete šíria,“ vysvetľuje europoslanec.

Prístup aj bez súhlasu s monitorovaním

Podľa Roberta Hajšela (S&D, SK) musíme reagovať na zvyšujúce sa riziká pre spotrebiteľov, ktorých ochranu a práva treba posilňovať a jasne stanoviť transparentné pravidlá. Ich vyššia vymožiteľnosť prispeje k bezpečnejšiemu a transparentnejšiemu online prostrediu. „Aj keď ostalo veľa nedoriešených problémov, je dobré, že sa podarilo garantovať prístup k obsahu webových stránok aj v prípade, ak užívateľ nesúhlasí so všetkými podmienkami monitorovania svojej aktivity,“ dodáva.

Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem AdobeStock/Sdecoret

Akt o digitálnych službách tiež obsahuje pravidlá ohľadom bezpečnosti produktov predávaných online tak, aby spĺňali vysoké štandardy stanovené v EÚ. Užívatelia budú mať tiež lepší prehľad o predajcoch produktov, ktoré nakupujú online.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE, SK)  za veľké pozitívum považuje fakt, že nariadenie sa má vzťahovať aj na poskytovateľov sprostredkovateľských digitálnych služieb so sídlom mimo EÚ, ktorí ale poskytujú služby na jednotnom trhu EÚ. Ide o výrazné posilnenie ochrany obyvateľov EÚ a minimalizuje sa tým priestor na obchádzanie nariadenia, zdôraznila.

Málo účinný boj proti hoaxom

Ruka v ruke s veľkým dosahom, aké majú sociálne siete, prichádza podľa Martina Hojsíka (RE, SK) aj veľká zodpovednosť. Azda najlepším príkladom je šírenie hoaxov a dezinformácií ohľadom šírenia a liečenia koronavírusu. „Aj keď momentálne existuje spôsob nahlasovania nepravdivých informácií, ten je často málo účinný,“ povedal a dodal, že online priestor má veľký dosah na mnoho oblastí. Ide napríklad aj o nelegálny obchod so šteňatami a inými domácimi zvieratami.

Veľa pravidiel a málo zlepšení?

„Pri nariadení o digitálnych službách nám hrozí, že vytvoríme veľa nových pravidiel, ktoré majú svoje náklady, a nedosiahneme zlepšenie stavu,“ Eugen Jurzyca (ECR, SK). Hrozí nám to tak preto, lebo vopred nerobíme dobré cost-benefit analýzy, nevychádzame z odborných zdrojov, dodáva.

Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem Chaay_tee/Adobe Stock

„Jasné digitálne pravidlá musia chrániť v prvom rade občanov, ktorí sú zároveň spotrebiteľmi a tiež napomáhať vzniku pracovných miest medzi malými a strednými podnikateľmi. Európska únia je priekopníkom tejto témy, ktorú bude dodatočne kopírovať zvyšok sveta, ak bude nastavená správne,“ reagoval Ivan Štefanec (EPP, SK).

Regulácia praktík veľkých hráčov: Akt o digitálnych trhoch


Účelom tejto regulácie je zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetky digitálne spoločnosti bez ohľadu na ich veľkosť. Tento akt sa postará o jasné pravidlá pre veľké online spoločnosti s cieľom zabrániť im v ukladaní nespravodlivých podmienok podnikom a spotrebiteľom. Lepšie hodnotenie služieb a produktov ponúkaných spoločnosťou, nemožnosť odstrániť predinštalovaný softvér alebo aplikácie sú ukážkami takýchto neférových praktík, ktorým chce nová legislatíva zabrániť.

Nové pravidlá by mali zvýšiť inovácie, rast a konkurencieschopnosť a pomôžu malým spoločnostiam a start-upom konkurovať veľkým hráčom.

Nová legislatíva tiež stanovuje kritériá pre identifikáciu veľkých online platforiem v pozícii strážcov tzv. “gatekeepers” a umožní Európskej komisii zahájiť vyšetrovanie a aktualizáciu opatrení pre týchto strážcov a tiež zavedenie sankcií v prípade porušovania pravidiel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:49