PoliticiYoutube/Reprofoto
StoryEditor

Kultúru národa spoznáš podľa... poslancov? Fraška v parlamente vyústila do oblievania sa vodou

choTASR08.02.2022., 13:14h
V parlamente došlo dnes počas rokovania o obrannej dohode s USA k potýčke.
Lajkuj Brainee.sk na

Dnes začala mimoriadna schôdza parlamentu k obrannej dohode s USA. Hlasovanie sa očakáva v stredu o 11:00. Opozičné strany, ktoré dohodu odmietajú, zvolali pred Národnú radu protesty.

Schôdza sa však rýchlo zmenila na frašku plnú vybičovaných emócií. Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) zvolal poslanecké grémium, dôvodom bol neporiadok v rokovacej sále už úvode schôdze. Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult napriek tomu, že ich šéf parlamentu vykázal zo sály za nenosenie respirátorov.

Oblievanie vodou

Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult napriek tomu, že ich šéf parlamentu vykázal zo sály za nenosenie respirátorov. Peter Krúpa a Andrej Medvecký sa pred začiatkom diskusie o obrannej dohode postavili k rečníckemu pultu aj s vlajkou Slovenska. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS) s ukrajinskou vlajkou. Mimochodom poslanci dvíhali nad hlavy ukrajinskú vlajku, ktorá bola dole hlavou. Medvecký ju začal oblievať a snažil sa ju strhnúť, čo sa mu však nepodarilo.

Avšak kotlebovcom prišli na pomoc ich dvaja stranícki kolegovia - Marek Kotleba a Stanislav Mizík, ktorí ukrajinskú vlajku strhli. Navyše Marek Kotleba Žiakovi uštedril facku, po ktorej mu spadol respirátor. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou.

​Napriek vykázaniu zo sály poslanci ĽSNS naďalej blokovali rečnícky pult. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa preto snažil dohodu predložiť zo svojho miesta. Jeho prejav však prerušoval piskot opozičných poslancov i predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý prišiel priamo za ním. Kollár preto opätovne zvolal grémium.

Žilinka nevystúpil

Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili žiadosť generálneho prokurátora Maroša Žilinku o vystúpenie v pléne. Rozhodli o tom v hlasovaní po schválení programu mimoriadnej schôdze k dohode o obrannej spolupráci s USA.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:08