Testovanie na covidTASR/AP/Petr David Josek
StoryEditor

Neodporúčajú vám lekári tretiu dávku vakcíny? Smola. Musíte sa testovať rovnako ako neočkovaní

Lukáš Kovalčík25.01.2022., 14:30h
Čo môžete robiť v prípade, že vám lekári neodporučili zaočkovať sa treťou dávkou vakcíny?
Lajkuj Brainee.sk na

Napriek tomu, že drvivá väčšina ľudí sa môže dať zaočkovať treťou dávkou vakcíny bez toho, aby sa museli báť závažnejších vedľajších účinkov, nájdu sa aj prípady, kedy je to komplikovanejšie.

Ide o ľudí, ktorým ich všeobecný lekár alebo špecialista neodporučil očkovanie treťou dávkou. Môžu to byť napríklad onkologickí pacienti, ktorí práve absolvujú chemoterapiu alebo ľudia, ktorí neboli očkovaní a nedávno (menej než mesiac) covid prekonali.

Na Slovensku sú však aj ľudia, ktorí znášali prvé dávky vakcíny zle, a pre vážnejšie reakcie alebo dopady vakcíny na zdravie im lekári neodporúčajú ísť na ďalšiu dávku. 

O vyjadrenie k tejto problematike sme požiadali Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Testovať sa budete musieť

„Občania s kontraindikáciou na očkovanie na covid-19, ktorí majú certifikát vydaný svojím lekárom (všeobecným alebo špecialistom), sa do kategórie OP+ priradia v prípade, ak absolvujú PCR test alebo LAMP test, a preukážu sa negatívnym výsledkom,“ uviedla pre Brainee hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

„Pri PCR a LAMP teste nie starším ako 72 hodín od odberu, pri antigénovom teste nie staršom ako 48 hodín od odberu,“ doplnila. Poznamenala, že PCR test je pre danú skupinu hradený, nakoľko je jednou z indikácii pri registrácii na testovanie na stránke.

Jednoducho povedané, ak chcú dvoma dávkami očkovaní ľudia, ktorým tretiu dávku z akýchkoľvek objektívnych dôvodov špecialista alebo obvodný lekár neodporúčajú, ísť do reštaurácie či na kultúrne podujatie, musia sa testovať rovnako ako ostatní, ktorí do režimu OP+ nespadajú - čiže neočkovaní a neprekonaní. 

Cestovanie

„Aktuálne nie je reálne teraz predpovedať, aké podmienky vstupu budú platiť v letnej sezóne (tie budú závisieť od vývoja pandémie) v krajinách EÚ či mimo nej,“ hovorí Eliášová.

Cestovanie More Unsplash/Pan Xiaozhen

​Podmienky pre vstup si upravujú jednotlivé krajiny. Z toho dôvodu je potrebné, aby si ľudia pred vycestovaním skontrolovali podmienky pre vstup do krajiny, ktorú chcú navštíviť.

Výnimky z očkovania

Podľa informácií z NCZI bolo vydaných 683 certifikátov o výnimke z očkovania. Odporúčanie na vakcináciu, resp. nevhodnosť vakcinácie môže dať praktický (všeobecný lekár), ako aj lekár – špecialista. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:52