Unsplash/Tamas Tuzes-Katai
StoryEditor

Veľký prehľad aktualizovaných opatrení. Čo sa otvára a kde platí už len režim OP+?

TASR18.01.2022., 09:15h
Pozri si prehľad najdôležitejších zmien v opatreniach proti šíreniu koronavírusu.
Lajkuj Brainee.sk na

Povinnosť nosiť respirátor bude od stredy 19. januára platiť nielen v interiéri, ale aj v exteriéri v prípade, že nebude možné dodržať dvojmetrový odstup. Rovnako bude respirátor prekrývajúci ústa a nos povinný aj na hromadnom podujatí bez ohľadu na možnosť dodržať odstup dva metre od iných osôb. 

Hovorkyňa ÚVZ Daša Račková pripomenula, že z prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom platia aj výnimky, ich zoznam sa oproti predchádzajúcej vyhláške nezmenil.

„Výnimku majú napríklad deti do šiestich rokov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, takisto zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám, alebo osoba pri výkone športu,” priblížila. Upozornila, že presný zoznam výnimiek je uverejnený vo vyhláške.

respirátor exteriér režim OP plus TASR/Milan Kapusta

Lehota po prekonaní sa zatiaľ skracovať nebude

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní ochorenia COVID-19 zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá.

Prekonanie ochorenia je potrebné preukázať na základe pozitívneho výsledku RT-PCR testu, u detí do 12 rokov aj na základe potvrdenia od všeobecného lekára pre deti a dorast na základe antigénového testu vykonaného v MOM, vydaného do 15. novembra 2021.

Otvárajú sa všetky prevádzky služieb

V rámci nových pravidiel sa od stredy budú môcť otvoriť všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, avšak iba v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Takisto sa rozšíri zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ - po novom budú môcť byť otvorené pre všetkých aj predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok či knižnice.

​Úrad pripomenul, že v režime základ môžu fungovať predajne potravín, liečebné kúpele na základe predpisu lekára, reštaurácie predávajúce jedlo a nápoje so sebou či prostredníctvom donášky (pre zákazníkov konzumujúcich na mieste v režime OP musia zatvoriť o 22.00 h) a lekárne, predajne zdravotníckych pomôcok či optiky.

Takisto pre všetkých môžu byť otvorené predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, prevádzky zásielkového predaja, miesta na výdaj, vrátenie či reklamáciu tovaru alebo predajne náhradných dielov pre motorové vozidlá a odťahové služby.

Do tejto kategórie patria aj práčovne, čerpacie stanice, pohrebné služby, služby technickej a emisnej kontroly, taxislužby, advokáti, notári, exekútori a podobné povolania a aj zberné dvory. Takisto v režime základ môžu mať otvorené služby dlhodobého a karanténneho ubytovania, závodné či školské jedálne a obchodné domy.

Medzi prevádzky, ktoré môžu byť otvorené od 5.00 h do 22.00 h a môžu fungovať v režime základ, patria predajne drogérie, novín a tlačovín, výdajné miesta, prevádzky telekomunikačných operátorov, prevádzky poštových, bankových a iných finančných, poisťovacích a lízingových služieb alebo oprava a servis elektroniky či iných vecí.

TASR/František Iván

​Takisto sem patria kľúčové služby, obchodné miesta sieťových odvetví, predajne domácich a záhradkárskych potrieb, nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská a prevádzky poskytujúce liečebno-pedagogickú intervenciu či terapiu osobám so zdravotným postihnutím.

Po novom môžu v režime základ fungovať aj predajne oblečenia a obuvi, predajne kancelárskych, školských potrieb a predajne s potrebami pre deti. Patria sem ďalej aj galantérie, predajne textilu, predajne stavebnín, inštalačného a elektroinštalačného materiálu, železiarstva, farby-laky či predajné miesta poskytujúce služby výberu a evidencie úhrady diaľničnej známky a knižnice.

„Obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ,” upozornil úrad. ÚVZ zdôraznil, že po novom sa otvoria aj všetky doteraz zatvorené prevádzky služieb, bude však pre ne platiť režim OP.

V tomto režime budú fungovať napríklad prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo. V OP režime už bude povolená aj prevádzka detských kútikov. Úrad pripomenul, že do prevádzok sa smie vstúpiť len s respirátorom, treba si dezinfikovať ruky a dodržiavať dvojmetrové rozstupy. Ďalej tiež platia kapacitné obmedzenia (nie pre hotely a reštaurácie), teda povolený je vstup jedného zákazníka na 15 štvorcových metrov.

​Taxikári môžu naďalej viezť maximálne dvoch zákazníkov (neplatí pre členov jednej domácnosti) a po každej jazde treba vozidlo vydezinfikovať. V obchodných domoch naďalej platí, že musia byť uzavreté sedacie sekcie. Takisto platí zákaz konzumácie jedál a nápojov mimo „food courtov”.

OP plus režim bude platiť pre viaceré prevádzky aj podujatia

Nový režim OP+, ktorý bude platiť od stredy 19. januára, bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok a bude platiť aj pre vysokorizikové podujatia. Režim OP+ bude platiť napríklad pre fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie, ako aj krátkodobé ubytovacie služby - hotelové, turistické.

Bude platiť aj pre vysokorizikové podujatia, ako oslavy, večierky, svadby, kary či diskotéky v prevádzkach. Režim OP+ budú podľa ÚVZ SR spĺňať osoby kompletne zaočkované, ktoré dostali posilňujúcu dávku vakcíny. Ide o osoby najmenej 14 dní po druhej dávke vakcíny dvojdávkovej schémy plus booster dávka alebo najmenej 21 dní po prvej dávke vakcíny jednodávkovej vakcíny plus booster dávka.

Rovnako osoby kompletne zaočkované (2. dávka dvojdávkovej schémy, 1. dávka jednodávkovej schémy), ktoré majú negatívny výsledok RT-PCR alebo LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénového testu nie starší ako 48 hodín.
Režim OP+ spĺňajú aj kompletne zaočkované (2. dávka dvojdávkovej schémy, 1. dávka jednodávkovej schémy) osoby do 18 rokov a 2 mesiacov veku. Nepotrebujú teda posilňujúcu dávky ani test.

Koncert Pexels/icjumbo.com

​Týka sa aj kompletne zaočkovaných (2. dávka dvojdávkovej schémy, 1. dávka jednodávkovej schémy) osôb, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Tiež ľudí, ktorí majú kontraindikáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19 podľa odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR a vedia sa preukázať certifikátom o výnimke z očkovania.

Na splnenie režimu OP+ potrebujú aj negatívny výsledok RT-PCR alebo LAMP testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 72 hodín od odberu alebo antigénového testu nie starší ako 48 hodín od odberu. Režim OP+ spĺňajú aj deti od šiestich do 12 rokov a dvoch mesiacov veku, ktoré majú negatívny výsledok RT-PCR alebo LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénového testu nie starší ako 48 hodín. Deti do šiestich rokov test nepotrebujú.

Na vysoko rizikových podujatiach môže byť najviac 20 osôb

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v aktuálnej vyhláške k pravidlám platiacim od stredy (19. 1.) rozdelil podujatia do troch skupín podľa rizikovosti. Na tých najrizikovejších sa môže zúčastniť najviac 20 osôb. Pre vysokorizikové podujatia, ako sú napríklad oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne, platí od 19. januára režim OP+. Pre ostatné typy hromadných podujatí režim OP+ neplatí.

Za vysoko rizikové podujatia vyhláška považuje hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania alebo iné hromadné podujatia, ktoré nespadajú do menej rizikových kategórií. Podmienkami sú režim OP+, maximálne 20 osôb, ale aj povinný zoznam účastníkov s uvedenými telefonickými alebo e-mailovými kontaktmi pre prípad epidemiologického vyšetrovania. Organizátor musí zoznam uchovávať dva týždne po ukončení podujatia a potom ho zničiť.

​Čo sa týka stredne rizikových podujatí, ide napríklad o návštevu kina spojenú s konzumáciou, športové podujatia s divákmi, bohoslužby so spevom či divadelné predstavenia s občerstvením. Tam platí režim OP a maximálne 25-percentné využitie kapacity alebo najviac 100 osôb.

Medzi nízko rizikové podujatia patrí návšteva kina bez konzumácie v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenie bez občerstvenia. Tam môže byť využitých maximálne 50 % kapacity alebo najviac 100 osôb.

Autoškoly aj pre testovaných

Autoškoly sa zaradia k prevádzkam fungujúcim v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). 
Podľa doteraz platnej vyhlášky fungovali autoškoly v režime OP. Povinnosťou prevádzkovateľov autoškôl je po každom výcviku dezinfikovať interiér trenažéra, pri výcviku na motorky musí mať každý účastník vlastnú prilbu a ostatné ochranné pomôcky.

„Počas teoretickej výučby a skúšok je potrebné zabezpečiť dvojmetrové rozstupy frekventantov, uvedené sa nevzťahuje na inštruktora, lektora a skúšobného komisára,” dodávajú hygienici. Upozorňujú tiež, že v miestnosti platí kapacitné obmedzenie jedna osoba na 25 štvorcových metrov.

„Ak má miestnosť menej ako 250 štvorcových metrov, maximálny počet účastníkov je 30,” objasňuje ÚVZ SR. Pri jazdách a záverečných praktických skúškach môže byť vo vozidle len jeden účastník kurzu, inštruktor, respektíve skúšobný komisár.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:04