ProtestTASR/Jaroslav Novák/Martina Kriková
StoryEditor

Harabin perlil na proteste: Američania budú na Slovensku dolovať mastenec

TASRLukáš Kovalčík16.01.2022., 07:17h
Stovky ľudí protestovali v centre mesta proti dohode s USA.
Lajkuj Brainee.sk na

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí v sobotu protestovali stovky ľudí proti obrannej dohode s USA. Protestujúci sa zišli pred budovou americkej ambasády. Skandovali heslá ako „My sme tu doma" či „Slovensko si nedáme".

Organizátori protestu sa rozhodli poslať vláde odkaz, že mnohí občania nesúhlasia s podpisom obrannej dohody s USA. S príhovormi vystúpili viaceré osobnosti konšpiračnej scény, medzi nimi členovia mimoparlamentnej strany Republika, Štefan Harabin a ďalší. Protest organizoval Peter Marček.

Harabin si opäť zakonšpiroval

Na podujatí s príhovorom vystúpil aj europoslanec a predseda hnutia Republika Milan Uhrík či jeho stranícky kolega Ondrej Ďurica, po ich vystúpeniach, prišiel dav ľudí burcovať Štefan Harabin. Hviezda antivaxerskej a konšpiračnej scény Harabin si na pódiu pred stovkami ľudí zakonšpiroval o tom, že obranná dohoda s USA, je podľa jeho slov v skutočnosti „okupačná“.

„Nejde o žiadnu obrannú zmluvu, ide o okupačnú zmluvu!,“ rozhorčuje sa vo videu, ktoré bolo zverejnené na jeho facebookovej stránke, Harabin. „Zodpovedá tomu geopolitická situácia, ktorá je o konfrontácii a vyprovokovaní vojny medzi Slovanmi a zlikvidovania Slovanov,“ pokračuje ďalej bývalý sudca.

„Podľa tejto zmluvy môžu Američania na Slovensku všetko,“ myslí si niekdajší kandidát na prezidenta. No bizarné vysvetlenie príde na rad až o chvíľu. „Vyhlásia napríklad mastenec v Rožňave za strategickú surovinu, a obsadia celé územie a začnú dolovať,“ straší ľudí Harabin.

Protest Protest proti dohode s USA TASR/Martina Kriková

Podľa slov polície bola situácia pokojná. „Situácia bola pokojná, žiadne prípady narušenia verejného poriadku sme nezaznamenali," uviedol pre TASR bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

​ Dohoda s USA bude predmetom schôdze

Poslanci NR SR sa zídu v utorok na mimoriadnej schôdzi k referendu o dohode s USA . Jediným bodom programu 54. schôdze má byť návrh opozičných poslancov na schválenie uznesenia o vyhlásení referenda. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu.

Strana sa chce v referende pýtať občanov, či súhlasia, aby NR SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA. Líder strany Robert Fico pripomenul, že v prípade schválenia návrhu by predseda parlamentu musel predložiť uznesenie prezidentke, ktorá by referendum musela vyhlásiť.

Koalícia odmieta konšpirácie

Koaličné strany SaS a Za ľudí uviedli, že program mimoriadnej schôdze nepodporia. Hovoria o pokrytectve opozície a pripomínajú, že Hlas-SD a Smer-SD zmluvu s USA v minulosti sami dohadovali.

SaS zároveň odmieta konšpirácie v súvislosti s dohodou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 03:52