Pexels/RODNAE Productions
StoryEditor

Zásadná zmena na Slovensku. Za znásilnenie by sa mohol považovať aj sexuálny styk bez súhlasu

TASR03.01.2022., 11:50h
Za znásilnenie by sa mohol považovať aj sexuálny styk bez súhlasu. Ministerstvo spravodlivosti SR to navrhuje v novele Trestného zákona. V súčasnosti je nevyhnutné dokázať vynakladanie aktívneho odporu obeťou alebo prítomnosť či hrozbu násilia.
Lajkuj Brainee.sk na

„Sexuálny styk by mal za každých okolností prebiehať dobrovoľne. Požiadavka, aby v daných prípadoch došlo k 'donúteniu', čo podľa výkladových komentárov k Trestnému zákonu predpokladá vynakladanie aktívneho odporu, nie je správna, keďže každá obeť reaguje na stresovú situáciu inak,” argumentuje rezort spravodlivosti.

Sexuálny styk musí byť dobrovoľný

V novele navrhuje spojiť trestné činy znásilnenia a sexuálneho násilia do spoločného ustanovenia. Podľa ministerstva sa nejaví ako správna ani požiadavka, aby pre trestnosť takéhoto konania bolo nevyhnutné použiť násilie alebo jeho bezprostrednú hrozbu.

Znásilnenie Pexels/RODNAE Productions

„Napríklad pri nerovnosti postavení páchateľa a obete či už z dôvodu nerovného postavenia žien a mužov alebo z dôvodu inej pozície autority, napríklad zamestnávateľa, môže byť buď bezprostredná hrozba rôzne vnímaná obeťou a páchateľom alebo ani nemusí existovať a napriek tomu dôjde k sexuálnemu násiliu,” podotklo.

​Navrhované zmeny víta občianske združenie (OZ) Žena v tiesni, ktoré sa venuje obetiam sexuálneho násilia. Tiež zdôrazňuje, že sexuálny styk by mal byť za každých okolností dobrovoľný. „Definovanie trestného činu znásilnenia, ako je v súčasnosti v Trestnom zákone, vyžadujúce priame násilie alebo hrozbu bezprostredného násilia, nie je v súlade s touto požiadavkou,” podotkla Barbora Ševčíková z OZ Žena v tiesni.

Trestná sadzba sa navrhuje od troch do ôsmich rokov. „Vyššia trestná sadzba v prípade skutočného použitia násilia, jeho hrozby alebo v prípade využitia bezbrannosti obete zostane zachovaná a oproti súčasnému nastaveniu nedochádza k zmene,” dodalo ministerstvo s tým, že v tomto prípade by išlo o päť- až desaťročný trest.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:25