Unsplash/Jonathan Chng
StoryEditor

Zálohovanie plastových fliaš a plechoviek je za rohom. Tieto pravidlá pri vrátení musíš dodržať

TASR27.12.2021., 09:07h
Zálohovanie plastových fliaš či plechoviek, ktoré sa od 1. januára 2022 zavádza na Slovensku, sa bude týkať len obalov s označením „Z – Zálohované”.
Lajkuj Brainee.sk na

Vracať sa majú nestlačené, nepoškodené a fľaše aj s vrchnákom. Informuje o tom Správca zálohového systému na svojom webe. Výška zálohy bude jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, a to 15 eurocentov.

Zálohu podľa správcu systému spotrebiteľ zaplatí pri kúpe nápoja, pri vrátení obalu ho dostane v plnej výške naspäť, pričom ho môže využiť na zľavu z ďalšieho nákupu, alebo si zobrať hotovosť. Zálohované fľaše a plechovky budú podľa správcu označené veľkým písmenom „Z” v šípkach. Bude v blízkosti čiarového kódu spolu s textom „zálohované”.

Zálohovať sa budú všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Pôjde o sýtené sladené nápoje, nesýtené sladené nápoje, minerálne vody, pramenité vody, dojčenské vody, ochutené vody, ovocné šťavy, nektáre, ovocné nápoje, ľadové čaje, športové nápoje, energetické nápoje, pivo, cider, perry, radler a ovocné víno.

Plechovky Pexels/Breakingpic

​Správca zároveň poukazuje, že výnimkou budú obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Správca uviedol, že pre predajne väčšie ako 300 štvorcových metrov je zavedenie zálohovania povinné, pre menšie obchody je dobrovoľné. Priblížil, že prevádzky budú mať na výber, aký typ odberu zálohovaných obalov si zvolia a aký sa im oplatí.

Môžu si vybrať automatizovaný odber cez zálohomat, poloautomatizovaný alebo ručný zber, ktorý urobí predavačka pri pokladni pomocou špeciálneho ručného skenera. Cieľom zálohového systému je podľa správcu vyzbierať 90 percent nápojových obalov, aby sa mohli recyklovať, použiť pri výrobe nových obalov a nekončili voľne pohodené v prírode alebo v spaľovni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:31