Freepik
StoryEditor

Vianoce nie sú len o materiálnych veciach. Je najvyšší čas podporiť tých, ktorí to najviac potrebujú

Miroslav Kamody08.12.2021., 15:00h
Vianoce by mali byť sviatkami radosti a pokoja, omnoho viac však myslíme na to, čím obdarujeme svojich blízkych. Teraz je najvyšší čas zamyslieť sa a obdarovať tých, ktorí to skutočne potrebujú.
Lajkuj Brainee.sk na

Vianočné obdobie je tu. Väčšina Slovákov je momentálne v stave hľadania tých najlepších darčekov, ktorými obdarujú svojich najbližších. Kozmetika a elektronika je pre mnohých základ, iní stavia zase na home-made výtvory, ktoré potešia a vedia aj dojať.

Čo ale, ak by si miesto materiálnych vecí konal na Vianoce dobro? A k tomu ešte aj úplne nezištne? Pripravili sme si pre teba hneď niekoľko tipov, vďaka ktorým tieto sviatky prídeš s darom, ktorý poteší nielen jedného človeka.

Vianočný zázrak

Ak miluješ Vianoce a chceš spraviť dobrý skutok, tento projekt je pre teba ideálnou voľbou. Vyber si „svojho“ deduška alebo babičku a pošli mu jeho vysnívaný darček. Taktiež môžeš prispieť aj do spoločnej zbierky pre finančne náročnejšie dary, ktoré sú často esenciálne pre vitálny život starčekov.

Len nedávno sme ti na našom webe priniesli aj rozhovor so zakladateľkou projektu Vianočný zázrak Martinou Skákalovou Kasemovou. Tá nám prezradila všetko, čo o tomto skvelom nápade potrebuješ vedieť. Nájdeš ho na tomto odkaze.

Pomocná ruka na pleci seniora Freepik/rawpixel.com

Skutočný darček

Pomôcť tým najzraniteľnejším môžeš aj cez neziskovú organizáciu Človek v ohrození. Na webe si môžeš vybrať z množstva darov, ktoré majú konkrétneho adresáta. Medzi tie najpopulárnejšie patrí bezpochyby koza, ktorú organizácia kúpi pre ľudí v Afrike a v Ázii.

Kúpiť však môžeš aj teplé oblečenie, humanitárny balíček, prvú knihu pre deti, montérky, ale napríklad aj mesiac odučovania pre slovenské deti, ktoré sa chcú učiť, no podmienky im to nedovoľujú. Za kúpu zo stránky získaš tlačený certifikát, ktorý následne môžeš niekomu podarovať pod stromček. Pretože dobrý pocit zahreje viac ako nový mobil.

koza Pexels/Nadim

Adoptuj si dieťa na diaľku

Obdarovávať nemusíš iba počas Vianoc. Medzi jeden z väčších záväzkov bezpochyby patrí adopcia na diaľku. Vybrať si môžeš napríklad z programov Slovenskej katolíckej charity, Centra na rovinu alebo Nadácie Integra. Je len na tebe, koho si vyberieš, prípadne môžeš nechať samotnú organizáciu, aby vybrala konkrétne dieťa za teba.

V niektorých prípadoch vieš podporiť celú vybranú komunitu. Ceny za adopciu sa líšia a začínajú na približne 15 eurách. Priemerná cena kolíše niekde medzi 20 až 30 eur, podporiť však napríklad môžeš aj štúdium detí, ktoré by sa inak nemali šancu dostať na strednú a vysokú školu. V tomto prípade je cena už trochu vyššia, no dá sa rozdeliť na mesačné splátky.

deti v Keni Pexels/Kureng Workx

Podpor tých, ktorí to potrebujú

ĽudiaĽuďom.sk je prvý absolútne otvorený a univerzálny online systém darcovstva na Slovensku, o ktorý sa stará rovnomenná nezisková organizácia. Môžeš si vybrať, či chceš prispieť na konkrétnu výzvu na webe či ponukou na dobrovoľníctvo. 

Okrem toho môžeš vyhlásiť benefičnú e-aukciu či vlastným blogom. Pri výzvach si prečítaš príbeh človeka, ktorý pomoc potrebuje. Tých je naozaj mnoho, a preto sa neváhaj zapojiť.

Dievča s Downovým syndrómom Pexels/RODNAE Productions

Miláčik na diaľku

Slobodu zvierat môžeš podporiť rôznymi spôsobmi. Medzi tradičné podpory útulkáčov patrí finančná či materiálna podpora, nechýba však ani možnosť dobrovoľníctva. Pokiaľ patríš k ľuďom, ktorí síce zvieratá milujú, no nemôžu ich mať doma, Sloboda zvierat spustila novinku v podobe adopcie na diaľku. 

Jednoducho si stiahneš aplikáciu do svojho smartfónu, prihlásiš sa a vyberieš si miláčika, ktorý sa ti zapáči. Následne si vyberieš sumu, ktorou ho budeš na mesačnej báze podporovať a máš hotovo. Odmenou ti budú aktuálne informácie o tom, ako mu pomáhaš alebo o návštevách u zverolekára. Nechýba ani množstvo fotografií, ktoré ti vyčaria úsmev na tvári.

Pes v útulku Pexels/Helena Lopes

Adoptuj posteľ

Pevne veríme, že keď prídeš domov, čaká na teba teplo a pohodlie. Sú však ľudia, ktorí také šťastie nemali. Práve na nich myslí napríklad aj nezisková organizácia Depaul Slovensko. V rámci kampane Adoptuj si postel môžeš zabezpečiť bezpečný nocľah pre ľudí bez domova.

Najlacnejší variant ťa bude stáť deväť eur (nocľaháreň), za 15 eur im zabezpečíš útulok, kde sa môžu preliečiť a pomôžu im aj s hľadaním práce. Za 29 eur poskytneš posteľ v Útulku sv. Lujzy, kam sa môžu uchýliť po vážnej operácii a kde im pomôžu nájsť nový domov. V rámci občianskeho združenia Vagus môžeš prispieť na nájom v krízovom byte.

To však samozrejme ani zďaleka nie je všetko. Môžeš sa napríklad stať Dobrým anjelomdôverníkom pre dieťa z detského domova, kúpiť si Nota Bene (ktorý spustil kampaň Daruj domov), pomáhať v rámci UNICEF či podporiť cez Dobromat.

Niekedy sa pritom stačí len rozhliadnuť okolo seba. Určite aj ty poznáš niekoho, kto na tom tento rok pred Vianocami nie je najlepšie. Možno sa z niektorého z tvojich susedov stal vdovec či vdova a už nemá blízkych, ktorý by na nich mysleli. Takmer v každom meste je aj detský domov, kde sa určite potešia akejkoľvek pomoci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:39