hudobníkFacebook/Suvereno
StoryEditor

Ďalší konšpirátor na scéne. Raper Suvereno v novej piesni spochybňuje vakcíny a brojí proti očkovaniu

kov07.12.2021., 14:00h
Známy slovenský raper Suvereno nedávno prekvapil svojou novou piesňou. Nič hudobne prevratné však nečakaj, pieseň skôr zaujala svojou konšpiračnou témou. Okrem iného sa v nej totiž spieva o tom, že politika a biznis sa prezliekli za pandémiu a spochybňuje v nej aj účinnosť vakcín.
Lajkuj Brainee.sk na

Poslucháči, ktorý rapera poznajú ako predstaviteľa ľahkých rádiových piesní s ezoterickým podtónom, budú pravdepodobne prekvapení. Avšak ak niekto jeho kariéru sleduje podrobnejšie, pochopí, že to nie je prvýkrát.

Mazaný trik

„Tí istí ľudia, ktorí vám predávajú paniku, predávajú pilulku, “ píše sa v úvodných titulkoch videoklipu.

„Vy ste pos*aní z našich povstaní, “ reaguje raper v texte piesne Mazaný trik na protipadnemické protesty na Slovensku i vo svete. V klipe pritom vidíme strihovú koláž rôznych záberov z demonštrácii po celom svete.

„Ľudia prekukli váš mazaný trik, viróza rozdelila spoločnosť na vyvolených a podľudí, “ spieva Suvereno.

„Zatiaľ, čo vy spíte, robia vám zo zadku výter, “ pokračuje. „Už iba posledných desať dávok, vraj. Som štedrý ako UNICEF, kľudne si za mňa moju daj, “ opisuje svoj postoj k očkovaniu.

Zaujímavosťou je, že video k novému singlu vyšlo na platforme Rumble. Môžeme sa domnievať, že raper túto cestu pravdepodobne zvolil kvôli tomu, že YouTube už viac ako rok maže videá s konšpiračným obsahom.

​Prinajmenšom podivne pôsobí aj post, ktorým pieseň uviedol na svojom facebookovom profile. „V nasledujúcej generácii nastúpi farmakologická metóda, ktorá spôsobí, že ľudia budú milovať svoje poddanstvo a vytvorí diktatúru takpovediac bez sĺz. Vytvorí druh bezbolestného koncentračného tábora pre celé spoločnosti, takže ľuďom budú vlastne odobrané ich slobody, ale budú sa tomu celkom tešiť, pretože budú od nejakej túžby búriť sa, rozptýlení propagandou, vymývaním mozgov vylepšenými farmakologickými metódami," citoval pri tom Aldousa Huxleyho, autora slávneho dystopického románu Prekrásny nový svet.

Konšpiračná scéna

Raper mal ku konšpiračnej scéne vždy blízko, v roku 2016 bol napríklad hosťom v internetovom rádiu Slobodný vysielač, ktoré často ponúka priestor na šírenie konšpirácií, dezinformácií a aktívne sa venuje aj proruskej propagande.

​Samozreme jeho nový singel nebol jeho prvou piesňou s minimálne spornou tematikou. V roku 2017 uverejnil singel s názvom Dosť! V ktorom si zakonšpiroval o pôsobení mocných elít a migračnej kríze.

Ešte skôr, v roku 2010 vydal pieseň s podobne sporným obsahom s názvom Propaganda. Zamýšľa sa v nej nad tým, že média klamú a že svet potrebuje pravdu, aká je však pravda, to v nej neuvádza. 

Či z jeho strany ide o kalkul zviesť sa na spoločenskej vlne konšpiračných a antivaxerských nálad, ktoré sa v časti spoločnosti stupňujú, je otázne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:30