útoky na lekárov v nemocniciTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Neočkovaní pacienti ležiaci v Bratislave s ťažším priebehom covidu napádajú lekárov, vyhrážajú sa im zabitím

kov06.12.2021., 16:00h
Je to až zarážajúce, no napriek vážnym zdravotným problémom hospitalizovaných neočkovaných dochádza k útokom na lekárov či personál.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyzerá to tak, že agresivita antivaxerov sa zo sociálnych sietí čoraz viac presúva do reality. Po incidentoch s antirúškarmi v supermarketoch sa častejšie stretávame aj s agresivitou mierenou na samotných lekárov či zamestnancov nemocníc. Nedávne útoky sa odohrali v bratislavskej Univerzitnej nemocnici Sv. Cyrila a Metoda a informovala o nich polícia na svojom facebookovom profile Hoaxy a podvody - Polícia SR.

Podľa informácii od personálu nemocnice dochádza k verbálnym i fyzickým útokom od neočkovaných pacientov, ktorých stav je kritický.

Ataky antivaxerov

„V prvom prípade sa muž vyhrážal lekárovi, že ho zabije. Dlhodobo odmietal pľúcnu ventiláciu, na ktorú bol napojený v stave, keď sa nekontrolovateľne dusil. Napokon bol intubovaný, ináč by čochvíľa zomrel," opisuje polícia.

V druhom prípade došlo zo strany iného pacienta k fyzickému útoku na sestričky. Aj táto osoba je už na umelej pľúcnej ventilácii. V treťom prípade boli zdravotné sestry ohrozované pacientom s nožom.

Podobné útoky na Slovensku vôbec nie sú zriedkavým javom. Terčom antivaxerov sa v minulosti stal očkovací tím vo vakcinačnom stánku v Martine, ale aj odborníci z krízového šábu, ktorí sa vyjadrujú k protipandemickým opatreniam. Napríklad infektológovi Pavlovi Jarčuškovi sa pred domom vyhrážala skupina ľudí, odmietajúcich očkovanie. Nehovoriac o lekároch na covidových oddeleniach, ktorí sa s podobnými útokmi stretávajú pravidelne.

„Keďže všetci agresívni a neočkovaní pacienti sú už na umelej pľúcnej ventilácii, v súčasnosti nie je potrebné vo vzťahu k nim vykonať také opatrenia, ktoré by viedli k zamedzeniu možných ďalších útokov voči zdravotníkom, " uviedla polícia. 

Ďalej ľuďom odporúča, aby v takýchto prípadoch okamžite volali na číslo 158.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:07