Pexels.com/MART PRODUCTION
StoryEditor

Ženy by nemali po zotmení chodiť von samy, tvrdí polícia. Tie vyhlásenie nahnevalo

som03.12.2021., 12:00h
Polícia po útoku na bežkyňu pri hrádzi pri rieke Hron radí ženám, aby po zotmení samy nevychádzali von. ,,Radu" polície považujú za nevhodnú.
Lajkuj Brainee.sk na

Bežkyňu, ktorá si šla zabehať na hrádzu pri rieke Hron v Banskej Bystrici v časti Majer, napadol neznámy muž. Mal ju chytiť okolo krku a strčiť smerom dopredu. Spolu spadli na zem, kde ju mal priľahnúť a obchytkávať na citlivých miestach. Žena sa však bránila a kričala o pomoc, v dôsledku čoho útočník ušiel.

Slovensko

Podľa polície k útoku došlo medzi 17-tou a 18-tou hodinou, bola už tma. Následne polícia zverejnila výzvu na dolapenie útočníka, a zároveň vyzvala všetkých športovcov, aby sa počas svojich aktivít vyhýbali neosvetleným miestam. Mnohé ženy však pobúrilo vyhlásenie, že „to platí najmä pre ženy, ktoré by nemali nikdy ísť po zotmení samé!“ Nie, nie je to vyhlásenie kompetentných niekde v strikne konzervatívnej krajine Blízkeho východu, kde žena nemôže ísť na ulicu bez sprievodu muža, ale vyhlásenie polície v srdci Slovenska.

V komentároch sa začali ozývať mnohé ženy, ktoré sa zmýšľali nad tým, či už po 16-tej hodine, kedy sa momentálne v našich geografických šírkach stmieva, nemôžu chodiť von, ani keď idú do práce alebo z práce, či školy. Pýtali sa, prečo by sa mali obmedzovať, keď oni nič zlé neurobili.

Manuál, ktorý stojí za zamyslenie

Takáto reakcia polície však nie je prekvapivá. Oficiálne odporúčanie polície ako napríklad predísť znásilneniu skôr pripomínajú konverzáciu krčmových štamgastov, ktorí pri správe o znásilnení či sexuálnom obťažovaní nejakej ženy radšej povedia, že sa nemala tak vyzývavo obliecť, prečo má takú krátku sukňu a podobné perly.

Ženy sa podľa príručky, ktorú už polícia stiahla a momentálne nie je dostupná, po tom, čo sa ňou začal zaoberať pred pár dňami portál Euroactiv, majú úplne vyhnúť aj spoločnosti, kde sa pije alkohol a potenciálneho útočníka „zbytočne neprovokovať“ a nedávať mu „zmiešané sexuálne signály“ (bez definície toho, čo to je), do paneláku by nemali vstupovať samy, ale so sprievodom. Podľa portálu polícia robí presný opak toho, čo jej odporúča Útvar koordinujúci boj proti násiliu na ženách.

„Za násilie je vždy zodpovedný ten, kto ho pácha. Prenášanie zodpovednosti na ženy, ktoré ho zažili, vedie k spochybňovaniu násilia, jeho obetí a v konečnom dôsledku k nízkej miere vyhľadania pomoci, ktorú ženy v takýchto situáciách potrebujú,“ povedala pre Euroactiv Slovensko Zuzana Očenášová z Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách (KMC).

Navyše, policajné rady len podporujú mýtus, ktorý platí tak ako v Česku, tak aj na Slovensku a síce, že ženy sú zväčša znásilňované neznámym mužom, keď chodia po tmavých uličkách v minisukni. Práve naopak. Najčastejšie nám ubližujú práve tí ľudia, ktorých poznáme a ktorí sú nám blízki. Môže to byť kamarát, partner alebo strýko.

Hovorkyňa Denisa Bárdyová pre Denník N povedala, že miestna polícia považovala za potrebné verejnosť upozorniť. Pobúrení ľudia na Facebooku si podľa nej „preventívnu radu prekrútili tak, aby správu skritizovali“.

Čo si o výroku myslia ženy?

Markéta, 29

„Je to absurdný výrok, najmä z dielne polície, ktorá tvrdí, že sa dlhodobo venuje prevencii. Toto je prevencia? Povedať žene, že nech po zotmení sedí doma? Možno to niekoho prekvapí, ale ženy zostávajú často dlhšie večer v práci ako muži... To mi povie policajt, keď nahlásim napadnutie? Že som mala sedieť doma, lebo už bola tma? Nerozumiem.“

Patrícia, 23

„Vzhľadom na to, že aj ženy pracujú a majú isté koníčky, pokiaľ to pandemická situácia dovoľuje, nemyslím si, že je možné, aby nevychádzali z domu po zotmení. V zime sa zotmieva krátko po štvrtej, teda v čase, keď ešte väčšina z nás pracuje. Prenocovanie v práci nepripadá do úvahy, zatiaľ čo presun domov áno."

Anabela 33,

„Domnievam sa (a zároveň sa to snažím pochopiť), že takýmto spôsobom sa polícia snaží asi nájsť čo najrýchlejšie riešenie a zabrániť tak ďalším útokom. No krátkodobé riešenia neprinášajú toľko úžitku ako dlhodobé. Preto takéto vyjadrenie polície mi príde krátkozraké, nepremyslené a ako z iného storočia alebo civilizácie, do ktorej ja osobne patriť nechcem. Teším sa slobode, slobodnému pohybu bez doprovodu (dokonca aj po tme), rovnako aj noseniu sukne. Pevne verím, že dospejeme do bodu, keď sa bude riešiť skôr to, ako predísť násilnému chovaniu ľudí, ako to, či mal niekto na sebe príliš krátku sukňu, alebo či niekto chodí vonku o piatej večer sám.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 18:31