Koľko stojí liečba koronavírusu? Za tri mesiace sme minuli 40-miliónov eur, väčšina pacientov nebola zaočkovaná (ilu)TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Liečba nezaočkovaných stojí štát milióny. Ministerstvo vyčíslilo, koľko sme posledné týždne minuli na covid pacientov

ros02.12.2021., 13:00h
Drvivá väčšina pacientov ležiacich v nemocnici s covidom sú nezaočkovaní ľudia. Štát na ich liečbu dáva milióny eur.
Lajkuj Brainee.sk na

Liečba pacientov s koronavírusom je poriadne drahá, pričom väčšinu z nich tvoria nezaočkovaní. Od momentu hospitalizácie idú nemalé finančné prostriedky na lieky, pracovnú silu, energie a tak ďalej. Mnohých zaujímalo, koľko taká liečba stojí, ministerstvo na ňu dnes na sociálnej sieti zverejnilo odpoveď.

Milióny na neočkovaných

Od septembra do 28. novembra tohto roka sme mali pozitívnych takmer 300-tisíc ľudí, pričom vyše 78 percent z nich nebolo zaočkovaných, informuje Ministerstvo zdravotníctva

Náklady na liečbu týchto pacientov sa pohybovali v sume 40-miliónov eur. Až 37,5-milióna eur, čo predstavuje 93,67 percent sa využilo na liečbu nezaočkovaných pacientov. Pripomíname, že vakcinácia jedného človeka stojí približne 40 eur. 

„Liečba pacientov, ktorí nie sú zaočkovaní je v drvivej väčšine prípadov náročnejšia, dlhšia, vyžaduje si viac pracovných síl zdravotníkov a teda aj drahšia. Zaočkovaní pacienti majú spravidla ľahší priebeh, ich hospitalizácia je kratšia a vyžadujú si menej náročnú liečbu,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva.

Najvyšší počet hospitalizácií s ochorením covid-19 eviduje Národné centrum zdravotníckych informácií vo vekovej kategórii 65 a viac rokov. Hospitalizovaných nezaočkovaných pacientov v tejto vekovej skupine je k štvrtku 1327 osôb. 

​,,Vo vekovej skupine od 55 do 64 rokov registrujeme 520 hospitalizovaných nezaočkovaných pacientov," spresnilauviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. Tretiu najpočetnejšiu skupinu ľudí (311), ktorou sú hospitalizovaní nezaočkovaní pacienti, tvorí veková kategória od 45 do 54 rokov.

V otázke očkovania seniorov už zmenil rétoriku aj Peter Pellegrini, ktorý sa doteraz vyjadroval k vakcinácii vágne. Prvýkrát vyzval v relácii Braňa Závodského na rádiu Expres ľudí nad 60 rokov, aby sa šli očkovať. Minister financií pripravil pre seniorov finančnú odmenu 500 eur, ak sa dajú zaočkovať. Návrh ešte musí prejsť parlamentom, ale vyzerá to tak, že ho nepodporí dosť poslancov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:52