Antivaxeri pred domom JarčuškuFacebook/Iba Miloš
StoryEditor

Antivaxeri sa vyhrážali lekárovi Jarčuškovi. „Zabíjate ľudí, na covid nikto nezomrel!“, kričali. Polícia ich obvinila

kov01.12.2021., 13:30h
Protest pred domom infektológa Jarčušku má dohru.
Lajkuj Brainee.sk na

Ešte v lete tohto roku sa v Košiciach pred domom známeho infektológa Pavla Jarčušku zišla na neohlásenom proteste skupina antivaxerov. Na videu, ktoré sa neskôr šírilo sociálnymi sieťami bolo vidieť ako skupina mužov a žien z megafónu vykrikuje, vyhráža sa a vulgárne nadáva infektológovi. Domnievali sa totiž, že Jarčuška je vo vnútri.

„Zabíjate ľudí! Na covid nikto nezomrel," kričí žena oblečená v slovenskom drese. „Bude občianska vojna!!" pokračuje nahnevaná účastníčka protestu. „Vylez von, ty potkan!" vystrieda ju za megafónom muž v tielku. Jeden z účastníkov pri tom máva slovenskou vlajkou, viacerí sú do nej zabalení.

Polícia zakročila

Po pol roku bude mať táto udalosť dohru, pretože polícia nedávno zakročila proti agresívnym protestujúcim. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach po zhromaždení a vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov obvinil z prečinu výtržníctva 3 osoby, a to 2 mužov a jednu ženu," uviedla polícia na svojom facebookovom profile.

„Polícia nebude tolerovať vulgárne ataky a vyhrážanie sa slovenským zdravotníkom a odborníkom. Slobodu a demokraciu si nemožno zamieňať s agresiou, vulgarizmami a vyhrážaním sa. Demokracia neznamená anarchiu, " doplnila polícia vo svojom stanovisku.

Ministerstvo reaguje

V čase kedy ľudia, ktorí podľahli dezinformačnej propagande pijú bielidlo, organizujú sa protesty antivaxerov a antirúškari atakujú obchodné reťaze, je na mieste položiť si otázku, či by proti dezinformáciám nemal viac zabojovať samotný štát. Ministerstvo spravodlivosti už túto tému otvorilo, pretože v rámci novely trestného zákona navrhuje novým paragrafom postihovať aj šírenie nepravdivých informácii.

Konšpirátorom, ktorí zdieľajú hoaxy sa tak v budúcnosti môže stať, že za svoje konanie budú niesť následky.

Pavol Jarčuška je prezident Slovenskej spoločnosti infektológov, prorektor UPJŠ a člen vládnej pandemickej komisie, ktorá prijímala opatrenia v súvislosti s pandémiou covid-19. Terčom protestov antivaxerov sa v minulosti stali aj ďalší členovia konzília či minister zdravotníctva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:35