TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Veľký prehľad opatrení a výnimiek. Platí zákaz vychádzania, čo to znamená?

som25.11.2021., 09:02h
Na Slovensku platí od štvrtka na 90 dní núdzový stav. Vláda schválila aj zákaz vychádzania, zoznam výnimiek je však dlhý.
Lajkuj Brainee.sk na

Vysoké počty nakazených, preplnené nemocnice a vyčerpaný zdravotnícky personál prinútili vládu sprísniť protipandemické opatrenia. Na Slovenskú od dnes platí lockdown. Aj keď koaliční partneri SaS a Za ľudí boli proti tomu, aby sa hádzali „všetci do jedného vreca“, prešiel tvrdý lockdown platiaci pre všetkých, s niekoľkými výnimkami. Na 90 dní sa od dnes zavádza núdzový stav.

Samotný lockdown bude trvať dva týždne s tým, že politici ho majú prehodnotiť po 10 dňoch. Pri zhoršujúcej sa situácii sa opatrenia predĺžia. Ak sa situácia mierne upokojí, uvoľňovať sa bude len pre očkovaných a prekonaných.

Naposledy bol núdzový stav na Slovensku vyhlásený vlani od 1. októbra do 14. mája tohto roka.

Otvorené škôlky a školy

​Školy a škôlky ostávajú otvorené. O tom, či a ako budú fungovať krúžky, by Mikas chcel spolu s odborníkmi rozhodnúť už dnes. Vo všetkých okresoch bez výnimky platí, že gastro a ubytovacie zariadenia sú zavreté pre všetkých. Reštaurácie alebo kaviarne majú povolený okienkový predaj a donášku. Ubytovacie zariadenia môžu slúžiť ako karanténne, inak tam ľudia ísť nemôžu.

Rovnako sa ľudia nedostanú ku kaderníčke, kozmetičke či do wellness alebo fitnescentra. Po novom ministerstvo hospodárstva vydalo od pondelka aj manuál testovania neprekonaných a neočkovaných na pracovisku. Podľa neho má zamestnávateľ zabezpečiť antigénové testy do výšky päť eur. Podnikom a firmám ich preplatí štát.

Čaká nás zákaz vychádzanie, čo to znamená?

  • Zákaz vychádzanie platí pre celé Slovensko. Covid automat, ktorý zavádzal regionálne epidemické pravidlá, sa vypína.
  • Bude platiť pre všetkých – očkovaných aj neočkovaných
  • Zákaz vychádzania neplatí od 1.00 do 5.00 h. Platí aj viacero výnimiek.

Výnimky zo zákazu vychádzania:

  • Nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode (potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivá pre zvieratá, pohonné hmoty, noviny).
  • Nevyhnutné služby (okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy a ST. K, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčová služba, optiky, servis mobilov, kúpele zo zdravotných dôvodov).
  • Výnimkou je aj cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa. Vláda odporúča home office.
  • Cesta na a z očkovania a testovania na ochorenie COVID-19 či cesta do jaslí a škôl tvorí tiež výnimku zo zákazu vychádzania. V tomto prípade je povolený sprievod.
  • Výnimkou je aj cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá, venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska. Zákaz vychádzania sa netýka ani zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu. Výnimky taktiež platia pre pohreb, sobáš a krst.
  • Ľudia môžu ísť prírody vrátane individuálneho športu v rámci okresu, pričom pre Bratislavu sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja, v prípade Košíc sa možno pohybovať vo všetkých košických okresoch.
  • Na účel vycestovania do zahraničia a návrat späť.
  • Na pracovný pohovor, výberové konanie, prijímacie konanie alebo uzavretie pracovnej zmluvy v čase od 5.00 do 20.00 h.
  • Na cestu s dieťaťom do vzdialenosti 1000 metrov od bydliska v čase od 5.00 do 20.00 h.
  • Na individuálnu návštevu kostola od 5.00 do 20.00 h.   
  • Cestu späť z rekreácie.
  • Na individuálnu rekreáciu alebo rekreáciu členov spoločnej domácnosti do vlastnej nehnuteľnosti,
  • Na pobyt v prírode držiteľa poľovníckeho lístka na účel plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných, 
  • Na cestu na vybrané hromadné podujatia v čase od 5.00 do 20.00 h. Povolené sú podujatia súvisiace s výkonom práce v režime OP (očkovaný-prekonaný) s maximálne desiatimi osobami, bohoslužby, sobáše a krsty podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, zasadnutia a schôdze orgánov verejnej moci a poradných orgánov, ale aj ďalších zasadnutí podľa zákona, voľby, výkon hromadných podujatí nevyhnutných pre priebeh vybraných športov a hromadné podujatie nevyhnutné na činnosť karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport so súhlasom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vydanom po 24. novembri 2021.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:23