Vláda schválila lockdown na dva týždne (ilu)Brainee.sk
StoryEditor

Slovensko sa zatvorí na dva týždne. Poslanci prijali zákaz vychádzania či núdzový stav

ros24.11.2021., 15:08h
Vláda schválila tzv. lockdown pre všetkých. Neočkovaných, prekonaných aj očkovaných.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to zo stanoviska koaličnej strany Za ľudí, ktoré poslala médiám. V ňom strana tvrdí, že očkovaní nebudú zvýhodnení a kvôli tomu za sprísnené opatrenia nehlasovala. Informovali o tom Hospodárske noviny.

,,Keďže v prijatých opatreniach nie je absolútne žiadna motivácia pre ľudí, aby sa dali očkovať, na vláde som hlasovala proti takýmto opatreniam," cituje stanovisko predsedníčku strany Veroniku Remišovú.

Dvojtýždňový lockdown má začať 25. novembra 2021. Vláda prijala zavedenie núdzového stavu, ktorý umožňuje zákaz vychádzania. Zo zákazu vychádzania budú platiť viaceré výnimky, ako napríklad na cestu na nákup, do práce alebo do prírody. Zostať otvorené budú môcť esenciálne prevádzky - medzi ne patria napríklad obchody s potravinami, drogérie, lekárne, predaj obuvi či záhradkárskych potrieb. 

​Školy zostanú naďalej otvorené, zatvárať by sa mali ako posledné. Bude v nich však povinné testovanie. Poslanci tiež dohodli povinný režim OTP na pracovisku, do zamestnania sa dostanú len očkovaní, testovaní či po prekonaní koronavírusu. Testovaní budú potrebovať antigénový test nie starší ako sedem dní. Štát preplatí zamestnávateľom náklady na testy. Ak sa budú opatrenia uvoľňovať, uvoľnia sa pre zaočkovaných, oznámil premiér. Vláda schválila núdzový stav na 90 dní, platí od dnešnej polnoci. Výnimky budú na dva týždne, po 10 dňoch situáciu prehodnotia a podľa toho sa rozhodnú, či sa opatrenia predĺžia alebo uvoľnia. Ak sa budú pravidlá uvoľňovať, tak pre zaočkovaných.

ZOZNAM OPATRENÍ:

  • dvojtýždňový lockdown so začiatkom od 25. novembra 2021
  • vláda prijala zavedenie núdzového stavu, ktorý umožňuje zákaz vychádzania
  • zo zákazu vychádzania budú platiť viaceré výnimky, ako napríklad na cestu na nákup, do práce a z práce s potvrdením od zamestnávateľa alebo do prírody, cesta na očkovanie, pobyt v prírode v rámci okresu, cesta do školy a materskej školy, pohreb blízkej osoby, zdravotná starostlivosť o blízku osobu, venčenie a starostlivosť o hospodárske zvieratá
  • minister zdravotníctva dôrazne odporúča home office
  • školy sa plošne zatvárať nebudú, zostane to na rozhodnutí regionálnych hygienikov
  • zostať otvorené budú môcť esenciálne prevádzky - medzi ne patria napríklad obchody s potravinami, drogérie, lekárne, predaj obuvi či záhradkárskych potrieb, nevyhnutné služby. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:08