TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Predsedníctvo SAV sa ospravedlnilo prezidentke za Blahu. Poslanec na to zareagoval presne tak, ako nemal

Miroslav Kamody23.11.2021., 14:15h
Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied sa ospravedlnilo prezidentke Zuzane Čaputovej za poslanca a zamestnanca SAV Ľuboša Blahu. Nestalo sa tak prvýkrát.
Lajkuj Brainee.sk na

„Predsedníctvo SAV konštatuje, že viaceré vyjadrenia poslanca Národnej rady Slovenskej republiky PhDr. Ľuboša Blahu, PhD., zamestnanca Ústavu politických vied SAV, k hlave štátu, prezidentke SR pani Zuzane Čaputovej, nespĺňajú ani základné požiadavky slušnosti a úplne sa vymykajú étosu, ktorým by sa mal spravovať vedec, člen akademickej obce,” píše sa v stanovisku, ktoré SAV zverejnila na svojom webe

Predsedníctvo SAV „má snahu nezapájať sa do politických diskusií, ale nemôže strpieť opakované popieranie etických štandardov záväzných pre člena vedeckej komunity, ako sme tomu svedkami zo strany tohto zamestnanca SAV. Predsedníctvo SAV sa dištancuje od uvedených výrokov a zároveň sa za ne ospravedlňuje prezidentke Slovenskej republiky a verejnosti.”

TASR/Jakub Kotian

​Ospravedlnenie však nie je prvé. Podobné bola SAV nútená zverejniť aj pred dvomi rokmi. Poslanec Blaha na ospravedlnenie zareagoval presne tak, ako by zamestnanec hlavnej vedeckej inštitúcie na Slovensku nemal.

Na sociálnej sieti totiž reagoval, že predsedníctvo Slovenskej akadémie vied podľa neho „zneužilo právomoci verejného činiteľa na útok proti opozičnému poslancovi” a zároveň obvinil vedenie z „kolaborácie s vládou” a „degradovania inštitúcie do pozície hovorkyne prezidentského paláca.”

Zároveň žiada predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, aby sa mu ospravedlnilo. „V kuloároch sa hovorí, že Predsedníctvo SAV sa bojí, aby neprišlo o milióny od vlády v rámci rozpočtu. Kvôli tomu vraj útočí do Ľuboša Blahu,” napísal. SAV však okrem ospravedlnenia žiadne ďalšie kroky nepodniklo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:42