Martin Pitoňák
StoryEditor

Prvá vegánska reštika s eko ubytovaním a wellnessom: Ako vznikla? Nemali sme sa kde najesť, hovorí spoluzakladateľka

Marta Fandlová19.11.2021., 15:00h
Na izbách separujú odpad, kozmetika v kúpeľniach sa čapuje z veľkokapacitných bandasiek. Burina priniesla na Slovensko koncept, aký tu doteraz nebol.
Lajkuj Brainee.sk na

Burina je prvá vegánska reštaurácia aj s ubytovaním a wellnessom. Táto reštaurácia sa nachádza V Liptovskom Mikuláši a my sme sa rozprávali s Monikou Čániovou o tom, ako sa im darí, aké sú odozvy na tento koncept a ako docielili svoje predstavy.

Ste prvá vegánska reštaurácia aj s ubytovaním a wellnesom, ako vznikol tento nápad?

Veľmi jednoducho, nemali sme sa kde na Liptove najesť! Rozhodli sme sa hľadať miesto, kde by sme mohli otvoriť bistro. Našli sme priestor, ktorý sa nám architektonicky páčil a mal dušu.

Ponúkal však oveľa viac možností, aby to bolo len bistro. Preto sme do idei zakomponovali návrh ubytovania spolu s wellness. Vraveli sme si, že najprv otvoríme reštauráciu, a potom budeme rekonštruovať ostatné, ale všetko bolo medzi sebou tak prepojené, že sa muselo ísť takpovediac od podlahy a rekonštruovali sme všetko naraz.

Inšpirovali vás aj nejaké koncepty zo zahraničia?

Cestovali sme po svete, ale nemôžme povedať, že nejaký konkrétny projekt by bol pre nás inšpiráciou. Chceli sme, aby sa u nás cítil každý ako doma. Aby boli farby poprepájané a všetko bolo v jednom koncepte. Aby dominovala biela s modrou, tehly a veľa dreva.

Prvá vegánska reštika s eko ubytovaním a wellnessom Martin Pitoňák

Ako vznikol zaujímavý názov Burina?

Bolo to pomerne jednoduché. Na návštevách a oslavách zväčša každý rozoberá váš tanier naložený „prílohami“ a pýta sa vás dookola tú zastaralú nevtipnú otázku: Čo vlastne jete? Burinu?

Boli vaše začiatky ste museli čeliť nejakým prekážkam?

Jediná prekážka na každom začiatku a konci je vaša hlava. Keď odstránite pochybnosti sami o sebe, tak porazíte aj najväčšieho úradníckeho byrokrata na svete, aj „prajného“ suseda a hlavne sa zo všetkého nezbláznite...

Prvá vegánska reštika s eko ubytovaním a wellnessom Martin Pitoňák

Sú vaši klienti zväčša vegetariáni alebo vegáni, alebo sa nájdu aj zvedaví mäsožravci?

My máme väčšinu zákazníkov mäsožravcov. V našom meste nie je vysoká škola a ani komunita vegánov, takže musíme prebiť ponuku „klasických“ reštaurácií.

V čom je ubytovanie vo vašom hoteli ekologickejšie ako ubytovanie v bežnom hoteli?

Na izbách separujeme odpad, kozmetika (mydlo, šampón), ktorá je na izbách, sa čapuje z veľkokapacitných bandasiek, ktoré nám dodávateľ plní eko kozmetikou. Všetky upratovacie prostriedky sú biologicky odbúrateľné a pochádzajú tak isto od výrobcu, ktorý nám ich dodáva v obaloch, z ktorých čapujeme do našich menších.

Dažďová voda zo strechy je zbieraná a používaná na ďalšie zavlažovanie, parkovisko je z riečneho štrku, ktorý nasáva dažďovú vodu a v prípade horúcich dní ju znova odparí do ovzdušia, čím dochádza k efektu ochladzovania vzduchu. Nábytok je z dubového dreva, ktoré má životnosť minimálne 100 rokov.

Plánujete aj nejaké novinky?

Plán je si užívať čo máme, teraz máme zákazníkov, užívame toho daru. Keď sa rozhodneme zatvoriť, budeme užívať daru byť veľa s rodinami. Takto to je, prišla taká doba, už sa nemožno ohliadať za plece, ako to bolo, už bude len doba nová a tá nebude len čo sa týka našej reštaurácie ale máme pocit aj celého sveta. V každom prípade vieme, že bez prevádzok ako sme my, sa už v budúcnosti žiadne mesto nezaobíde. Už to nie je o módnosti ale o nutnosti!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:17