TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

FOTO Stovky študentov vyšli do ulíc Bratislavy. Žiadajú dialóg a stiahnutie novely o vysokých školách

TASR10.11.2021., 15:13h
V Bratislave vyšli v stredu popoludní do ulíc vysokoškolskí študenti. Protestným pochodom za slobodné vysoké školy požadujú stiahnutie návrhu reformy o vysokých školách z legislatívneho procesu a vyzývajú na dialóg.
Lajkuj Brainee.sk na

Novela zákona podľa nich skutočné problémy v školstve nerieši, naopak, vznikajú ňou ďalšie. „Chceme docieliť, aby sa táto novela stiahla z pripomienkového konania a aby nastal dialóg. Naše hlasy neboli doteraz dostatočne vypočuté,“ povedala Lucia Chudá, predsedníčka Študentskej časti Akademického senátu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Pripravovaný návrh nie je podľa študentov reformou, pretože nerieši reálne problémy v školstve. Medzi ne patrí napríklad finančné zabezpečenie internátov, študentov trápi tiež kvalita vyučovania či nedostatočná podpora vyučujúcich, ktorí odchádzajú do zahraničia.

TASR/Jaroslav Novák

​Nepáči sa im ani politizácia akademického prostredia, ktorá by novelou nastala. „Ak sa zruší samospráva, nebudeme sa môcť vyjadriť k zásadným problémom. Samospráva funguje, má svoje chyby, ale tým, že sa zruší, zruší sa aj hlas študentov, ktorí v nej majú zastúpenie,“ podotkla Chudá.

TASR/Jaroslav Novák

​Jeden študentský hlas v celej rade je podľa nej veľmi málo. Poukázala na to, že spoločné názory zdieľajú aj s inými fakultami a školami. Zástupcovia študentov zároveň požiadali o oficiálnu audienciu u prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

TASR/Jaroslav Novák

​Rezort školstva v utorok (9. 11.) pre TASR uviedol, že je v súvislosti s návrhom novely zákona o VŠ otvorený diskusii a uvíta akékoľvek návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK).

Návrh zákona podľa ministerstva školstva vychádza aj z relevantných zahraničných analýz, štúdií a porovnaní, z ktorých vyplýva, že slovenské vysoké školy nevyhnutne potrebujú reformu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:55