urbexUnsplash/Enzo B
StoryEditor

Urbex: Originálne hobby pre dobrodruhov alebo nelegálna zábava teenagerov?

kov07.11.2021., 11:00h
V posledných rokoch si čoraz väčšiu popularitu nachádza koníček zvaný urbex. Poznáš ho?
Lajkuj Brainee.sk na

Môj príbeh

Nepokladám sa za urbexera. Od rannej puberty ma však priťahovali opustené a tajomné miesta či budovy. Pravdepodobne to súvisí aj s mojou fascináciou horormi, mestskými legendami a históriou.

Nedávno som si uvedomil, že urbexu som sa venoval skôr, ako som vôbec vedel, čo to slovo znamená a určite som nebol sám. Ak si niekedy dávno navštívil nejakú opustenú či schátranú budovu v tvojom meste, tak si k tomu pričuchol aj ty. Vyrastal som pod Tatrami a prvým miestom, ktoré som ako šestnásťročný chalan navštívil, bol opustený starý židovský cintorín v Poprade.

Ocitol som sa tam aj s partiou mojich vtedajších kamarátov a miesto na nás neuveriteľne zapôsobilo svojou až mysterióznou atmosférou. Naša návšteva nebola legálna, museli sme preliezť plot a dávať pozor, či nás niekto z okolia nevidí.

Stálo to však za to, pred očami sa nám naskytol pohľad na náhrobníky v tvare sarkofágov a symboly, ktorým sme nerozumeli. V tej chvíli sme sa stali teenagermi stojacimi uprostred obrazov starého sveta. Bolo to niekedy na jar v roku 2005 a cintorín, ktorý je ťažko prístupným miestom, mi ostal v hlave doteraz. Ale čo to vlastne urbex je?

2019-09-27 cintorín Cumaps.net

​Urbex

Urban expolaration, skrátene urbex je súkromný prieskum opustených, neprístupných, nadzemných i podzemných objektov. Väčšinou ide o budovy v mestách a prieskumníkov láka dobrodružstvo, zážitky, adrenalín ale aj fotografovanie či natáčanie videí a história.

Niektorí ľudia urbex označujú za prienik medzi archeológiou, fotografovaním a adrenalínovým športom. Tak či onak, prieskumníci navštevujú napríklad katakomby, staré nepoužívané budovy, kanalizáciu, staré továrne, strechy, kostoly, nemocnice, tunely, mosty a podobne.

capturebywells-Oow3GI-2Yjc-unsplash urbex Unsplash/CapturebyWells

​Medzi najznámejších slovenských urbexerov patrí Ivan Donoval. Na svoj youtubový kanál pravidelne pridáva videá zo svojich prieskumov na rôznych zaujímavých a často aj nebezpečných miestach.

Medzi ďalšie zaujímavé urbexové kanály, ktoré by nemali uniknúť tvojej pozornosti patria napríklad Dávid UrbexFrenkie Urbex či Trogár Urbex.

Zásady urbexerov

Neoficiálne pravidlá urbexerov znejú nasledovne: 

1. Nikdy nechoď sám (pokiaľ je to možné). Ak by si išiel sám, informuj o tom blízku osobu.

2. Buď opatrný.

3. Dvakrát meraj a raz strihaj, lebo zdravie máš len jedno.

4. Snaž sa nič nezničiť.

5. Nič neber (zobrať si môžeš len dobrý pocit a zábery).

6. Nič nezanechaj (jediné, čo môžeš zanechať sú stopy).

Nie je to pre každého

Samotný urbex môže byť nebezpečný, pretože pri návšteve opusteného miesta nikdy nemôžeš úplne predpokladať, čo sa vlastne stane. Vo svete je známych niekoľko prípadov, kedy urbexeri pri prieskume prišli o život.

Zomreli napríklad po páde zo striech budov pri fotografovaní, alebo sa počas ich pobytu na mieste začala rúcať samotná budova. Plus netreba pripomínať, že urbex je často vlastne nelegálny.

Preto si vždy premysli, či to nie je príliš nebezpečné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:37