TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nový dôkaz v kauze Očistec: Súdu mali predložiť nahrávku Fica s Gašparovým synom či Bödörom starším

TASRred25.10.2021., 16:44h
Prokurátor doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze Očistec o obrazovo-zvukové záznamy.
Lajkuj Brainee.sk na

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci novembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry Očistec o obrazovo-zvukové záznamy.

​"Prokurátor ÚŠP 22. októbra doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze Očistec o obrazovo-zvukové záznamy získané postupom podľa paragrafu 114 Trestného poriadku na základe príkazu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v inej trestnej veci, ktorú nedozoroval ÚŠP," objasnila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Ako zdôraznila, vyhotovené obrazovo-zvukové záznamy (a ich doslovné prepisy) potvrdzujú snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

Robert Kaliňák Robert Kaliňák TASR

"Zároveň diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ako aj úniky informácií od niektorých orgánov presadzovania práva nepovolaným osobám," dodala.

Má ísť o odposluchy, kde kamery zaznamenali rozhovory predsedu Smeru Roberta Fica, podpredsedu sociálnych demokratov Roberta Kaliňáka, advokáta mnohých obvinených prominentov vrátane Mariana Kočnera Mareka Paru, syna uväzneného exšéfa polície Tibora Gašpara a otca uväzneného nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra Miroslava Bödöra. Tvrdí to Denník N s tým, že ide o druhú Gorilu.

V rámci vlaňajšej akcie NAKA Očistec bol zadržaný bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší bývalí vysokí policajní funkcionári. Medzi nimi aj exriaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, Marián Zetocha, niekdajší šéf NAKA Peter Hraško aj exšéf národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník a iní. Viacerí z nich sú naďalej stíhaní väzobne.

V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie. Vo väzbe sú preto, aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 16:50