PumpaFacebook/Seriál Pumpa
StoryEditor

Kramár v Pumpe opäť bagatelizuje sexuálne obťažovanie: V Čechách mám dosť roboty a aj tam majú maskérky

red25.10.2021., 15:00h
Herec Maroš Kramár sa nedávno objavil v seriáli RTVS Pumpa. Okrem iného sa v nej vyjadril k svojej viac ako rok starej kauze sexuálneho obťažovania, keď v relácii Inkognito chytal zadok maskérky. Namiesto toho, aby sa ospravedlnil, však obhajoval svoje správanie a pridal aj homofóbne poznámky.
Lajkuj Brainee.sk na

Promo vo verejnoprávnej televízii

RTVS odvysielala epizódu 16.10 a nečakane tým znovu otvorila kauzu, ktorá minulý rok spustila obrovskú vlnu kritiky. Maroš Kramár sa v seriáli, ktorý pozerajú státisíce divákov prezentoval rovnakými názormi ako pred rokom, teda, že nič zlé neurobil. Sprevádzal ho pritom neustály smiech a pritakávanie všetkých mužských postáv v Pumpe.

To všetko sa udialo vo verejnoprávnej RTVS, od ktorej by divák očakával striktnejšie dodržiavanie etických noriem.

Homofóbne poznámky

„Možno keby som poškrabkal nie maskérku, ale maskéra, tak by som bol in, " zamýšľa sa herec. Ďalej prezentuje svoj názor, že jeho kauza pobúrila najmä mladé ženy, tie staršie vraj vedia, čo je humor. Mladé ženy sú podľa jeho slov „na zlej ceste".

Pochybná dramaturgia

Seriál Pumpa je založený na tom, že sa snaží komediálne reagovať na aktuálne udalosti. Čo viedlo autorov k osloveniu Kramára, aby mohol komentovať svoju starú kauzu, zostáva nezodpovedanou otázkou.

Jediná ženská postava Miroslava, v podaní Lýdie Ondrušovej  ho hneď na začiatku epizódy obviní, že nemá úctu k ženám a opýta sa ho, čo sa stalo s maskérkou. Jej mužskí kolegovia však s Kramárom od začiatku súhlasia a z úst Pepeho hneď zaznie, že to bola „len taká sranda."

23marec2017_Diskusia_Meciarove_Amnestie_11415833 kramar Archív TASR

​Kramár sa bráni, že medzi kamarátmi a v uvoľnenej atmosfére sú takéto dotyky normálne. Potom sa rozhovorí na tému, že ak by sa to stalo jeho dcére, tak by najprv zisťoval, či to bol jej kamarát a či s tým súhlasí. V prípade negatívnej odpovede, hovorí, že by mu „zlámal ruky."

​Nemiestne vtipy

Divákov pobúril najmä záver jeho „vystúpenia", kde si absolútne nemiestnym spôsobom zažartuje na poznámku, že kvôli kauze prišiel aj o pracovné ponuky. 

„No našťastie v Čechách mám dosť roboty a aj tam majú maskérky, " povie šesťdesiatdva ročný herec. Nasleduje hurónsky smiech osadenstva Pumpy. Pravda, bez Miroslavy. 

Zlý signál

Kramárove bagatelizovanie témy sexuálneho obťažovania, za účasti RTVS vysiela zlý signál do spoločnosti, kde je sexuálne obťažovanie (nielen žien) na dennom poriadku. Najnovšia štúdia Inštitútu pre výskum práce a rodiny udáva, že napríklad na vysokých školách sa so sexuálnym obťažovaním stretáva až 76% študentiek a študentov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:25