Nebudeme ticho! Tisícky ľudí v mnohých mestách vytiahli varechy a bojovali za ženské právaInstagram.com/diana_lily_urban, Instagram.com/nebudemeticho
StoryEditor

Nebudeme ticho! Ľudia v mnohých mestách vytiahli varechy a bojovali za ženské práva

ros18.10.2021., 18:31h
Ženy si doniesli varechy, na ktoré napísali svoj nesúhlas s obmedzovaním reprodukčných práv.
Lajkuj Brainee.sk na

Dnes, 18. októbra sa uskutočnil pochod za reprodukčnú spravodlivosť, ktorý zorganizovala iniciatíva Nebudeme ticho! Reagujú tak na súčasné obmedzovanie práv žien v súvislosti s interrupciami. V utorok 19. októbra sa začína schôdza Národnej rady SR, na ktorej bude 150 poslancov a poslankýň znovu rozhodovať o tom, či ešte viac obmedzia prístup k bezpečnej a legálnej interrupcii.

Protesty sa konali na Námestí SNP v Bratislave,  ale aj v Prahe pred Slovenským veľvyslanectvom alebo v Brne na Dominikánskem náměstí. Protestujúci sa stretli aj v Trnave, Banskej Bystrici či Košiciach. Na proteste v Bratislave je približne tisíc ľudí. 

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám sa aktuálne nachádza v druhom čítaní. Poslanci by o ňom mali definitívne rozhodnúť na nadchádzajúcej schôdzi NR SR, ktorá sa má začať v utorok 19. októbra. Viacerí poslanci OĽANO už avizovali predloženie pozmeňujúceho návrhu, ktorým chcú novelu zmierniť. V prvom čítaní Záborskej návrh prešiel, keď zaň hlasovali koaliční aj opoziční poslanci. 

Odborníci tomuto návrhu vytýkajú predĺženie povinnej čakacej lehoty pred vykonaním zákroku zo 48 na 96 hodín, prípadne 72 hodín. Odborníci vnímajú osobitne znepokojivo snahu zahrnúť interrupcie zo zdravotných indikácií medzi zákroky, pri ktorých sa vyžaduje táto lehota, pričom jedinú výnimku majú tvoriť situácie s bezprostredným ohrozením zdravia alebo života ženy.

Tvrdia tiež, že prijatím novely sa zruší vyhláška, ktorou sa vykonáva zákon o umelom prerušení tehotenstva a ktorá upravuje aj zdravotné indikácie, pre ktoré je možné umelo prerušiť tehotenstvo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milota Sidorova (@milotathewalker)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Palo Palči Krajči (@palci_krajci)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:48