Archív/i Lucia Tuleková Henčelová
StoryEditor

Starostka Rusoviec: Ľudia sú zhrození, ako nechala vláda svojim ľahostajným prístupom kaštieľ padnúť

som13.10.2021., 08:00h
Kaštieľ v Rusovciach je opradený závojom nenaplnených sľubov. Jeho vlastník, Úrad vlády SR, roky hovorí, že rekonštrukcia tejto neogotickej stavby je v jeho záujme. Ďalší sľub pridal aj Igor Matovič. Čas plynie, kaštieľ čaká ďalšia zima a náklady na opravu sídla sa zvyšujú.
Lajkuj Brainee.sk na

Kde bolo tam bolo, bol raz jeden vzácny kaštieľ. Vlastnila ho vláda a neustále sľubovala jeho rekonštrukciu. Príbeh sa s každou novou garnitúrou opakoval ako obohraná platňa a z verejných obstarávaní sa stal nekonečný príbeh.

Ak ti to pripomína kaštieľ v Rusoviciach, nemýliš sa.

Kaštieľ, ktorý svoju súčasnú podobu nadobudol v polovici 19. storočia, kedy ho vtedajší majitelia z rodu Zichyovcov nechali prestavať vo vtedy populárnom novogotickom tudorovskom slohu, od druhej svetovej vojny postupne chátra. Dlhé roky ho využíval súbor SĽUK. V roku 1995 ho prevzala Správa zariadení Úradu vlády SR, ktorá tu zamýšľala vybudovať reprezentatívne sídlo pre vítanie zahraničných návštev. Tieto plány narušili dlhé spory s rádom benediktínov, ktorým bývalí majitelia kaštieľ odkázali.

Zo sporov však Slovenská republika vyšla napokon víťazne, čo oživilo občasný záujem terajšieho vlastníka o rekonštrukciu. Vlády mali s kaštieľom veľkolepé plány. Keby sa stihla v minulosti obnova, štát ho napríklad plánoval využiť počas slovenského predsedníctva v Európskej únii v roku 2016. Podľa informácií z roku 2019 má kaštieľ po rekonštrukcii slúžiť na reprezentatívne účely na najvyššej úrovni.

​Rusovčania vnímajú, že oprava nie je prioritou vlády

Téma obnovy rusovského kaštieľa a jeho priľahlého parku sa „ťahá“ pôsobením všetkým vlád. Najintenzívnejšiu ju ako tému prezentovala posledná vláda R. Fica, ktorá ju zaradila medzi svoje top 3 priority. Po parlamentných voľbách v roku 2020 záchrana NKP kaštieľa v Rusovciach ustúpila do úzadia a nahradil ju boj s pandémiou koronavírusu,“ hovorí pre Brainee starostka mestskej časti Lucia Tuleková Henčelová.

„Rusovčania intenzívne vnímajú, že rekonštrukcia kaštieľa pre túto vládu nie je dôležitou prioritou,“ dodáva s tým, že obyvatelia mestskej časti sa živo zaujímajú o postup prác na obnove kaštieľa, čeľadníka i parku.

„Mnohí z nich si ešte pamätajú dožinkové slávnosti v kaštieli. Niektorí v ňom ako Sľukári dokonca aj bývali. Pre nich je súčasný obraz kaštieľa neprípustný. Radi by sme sa, rovnako ako turisti, ktorí sa v Rusovciach zastavia, konečne dočkali jeho záchrany,“ tvrdí starostka.

V apríli vznikla petícia za urýchlené dokončenie verejného obstarávania na opravu pamiatky. Tamojšie miestne zastupiteľstvo sa za ňu v máji postavilo.

Proces nemožno dopredu odhadnúť

Ešte v júni Úrad informoval, že zriaďuje špeciálnu skupinu pozorovateľov k priebehu verejného obstarávania, do tejto skupiny pozval aj zástupcov Transparency International Slovensko či Nadácie Zastavme korupciu. „K podpisu zmluvy s víťazným uchádzačom by mohlo prísť v máji a konečne by sa rekonštrukcia objektu mohla začať,“ opatrne prognózuje vedúci Úradu vlády SR Július Jakab ideálny scenár tendra. Upozorňuje pritom, že čas obstarávania a jeho proces nemožno dopredu odhadnúť. „Je potrebné rátať aj so zákonnou možnosťou podávať námietky, ktoré obstarávanie predĺžia,“ pripomenul.

Je teda isté, že minimálne túto zimu bude musieť kaštieľ zvládnuť bez rekonštrukcie. „Každý ďalší rok bez základnej údržby a minimálneho teplotného temperovania má pre kaštieľ devastačné dôsledky. Úpadok jeho interiéru je pre bežných ľudí neviditeľný (keďže kaštieľ nie je pre verejnosť prístupný). Tí, ktorí však mali možnosť navštíviť ho, museli byť zhrození do akého žalostného stavu ho vláda svojím ľahostajným prístupom nechala padnúť,“ uzatvára starostka.

Odhadovaná cena zákazky podľa oznámenia je 71 351 790,93 eura bez DPH. Pričom samotná rekonštrukcia mala ešte v roku 2015 vyjsť na 40 miliónov eur.

Ak chceš podporiť petíciu Zachráňme rusovský kaštieľ, môžeš ju podpísať tu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 21:02