HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Stovka mŕtvych denne sa stane o chvíľu realitou. Prognózy vedca Pavla Čekana sú strašidelné

Lukáš Kovalčík08.10.2021., 15:00h
Vedec Pavol Čekan dnes na svojom facebookovom profile zverejnil varovný post ohľadom prebiehajúcej tretej vlny pandémie koronavírusu.
Lajkuj Brainee.sk na

„Každý týždeň máme nárast hospitalizovaných na covidových oddeleniach približne o jednu tretinu.

Takýmto tempom bude na začiatku novembra okolo 2000 ľudí v našich nemocniciach s ťažkým priebehom infekcie. A my nevieme, či to bude vrchol, alebo sme len niekde v strede,“ napísal uznávaný biológ.

„Čo sa týka úmrtí, tie sa držia zatiaľ v nižších číslach, ale čoskoro uvidíme viac desiatkové počty a stovka za deň bude možno čoskoro,“ dodal Čekan.

Vo svojom príspevku uviedol, že sa mu to nepíše ľahko, ale čísla sú zlé a podľa neho budú ešte horšie, pretože nevieme presne predvídať vrchol tretej vlny a optimistické scenáre sú pre neho v tejto fáze už passé. Zároveň ho neteší, že mnohí ľudia odmietajú dostupné očkovanie. Poukazuje pritom na to, že v krajinách, kde je vysoká zaočkovanosť, dnes rušia opatrenia, zatiaľ čo na Slovensku sa vývinom situácie vraciame do čias druhej vlny

V závere silného postu prosí ľudí, aby obmedzili rodinné oslavy, svadby či stretnutia. Odporúča dodržiavať ROR a zníženie mobility.

Nositeľ Krištáľového krídla v oblasti medicíny a vedy v posledných slovách svojho príspevku pripomína, že sa znova musíme spoľahnúť na našu spolupatričnosť a empatiu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:43