Facebook/Polícia SR
StoryEditor

Polícia zaklopala na dvere žene, ktorá šírila hoaxy o covide. Ako reagovala konšpirátorka?

som05.10.2021., 11:55h
Klamala, že jej kamarátka z nemocnice povedala, že testovacie tyčinky budú napustené covidom. Informácie získala v antivaxerskej skupine na Facebooku. Polícia zisťovala, prečo žena klamala.
Lajkuj Brainee.sk na

„Informácia od ľudí, ktorí sú nezávislé od seba, prišla k mojej jednej známej,“ a tak si neznáme žena, ktorej hlas koluje internetom povedala, že disponuje prevratnou informáciou, navyše ešte pravdivou, ktorú musí vytrúbiť do celého sveta a veru, podarilo sa jej to. Jej nahrávka sa začala rýchlo šíriť internetom podobne ako nahrávka inej ženy z minulého marca o tom, ako ľudia nemajú brať Brufen.

Žena v najnovšej virálnej nahrávke tvrdí, že od 1. októbra sú podľa jej informácii všetky testovacie tyčinky napustené covidom na úmyselné šírenie ochorenia. Očkovaní infikovaní pacienti sú vraj potajomky liečení Ivermectinom.

Poplašnou správou sa zaoberá polícia

Poplašnú správu v podobe autonahrávky polícia zverejnila na svojej stránke, aby jej ľudia pomohli vypátrať neznámy hlas.

Čo v nej ešte žena tvrdila? Nuž, že niekto šíri covid cielene. Ženský hlas viackrát zdôrazňuje, že podľa jej zdrojov ide o fakty, z ktorých „spadla na riť“. Opakované zdôrazňovanie, že tieto hoaxy sú pravdivé, môže tejto žene značne priťažiť.

Viacerí ľudia políciu upozornili, že istá Kristína šírila v komentári to, čo odznelo v nahrávke. „Mne dnes volala kamarátka, čo robí v Bratislave v nemocnici, že testy sú od 1:10 hod napustené covidom. Očkovaných bude liečiť ivermectin a neočkovaných ako doteraz, len kyslíkom. Banda špinavá,“ napísala.

Polícia sa ju rozhodla osobne navštíviť

Ako reagovala, keď sa ju polícia rozhodla osobne navštíviť? Podľa polície jej žiadna kamarátka nevolala. Všetko si mala vypočuť len v antivaxerskej skupine. „Domnievala som sa, že môže ísť o reálnu informáciu, a preto som tento status zverejnila,“ znelo jej parafrázované vysvetlenie.

Polícia ďalej prosí, že ak poznáš autorku uvedenej audionahrávky, daj jej vedieť formou súkromnej správy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:51