wtc 11 september terorizmus dvojičky new yorkReuters
StoryEditor

Bývalý kapitán hasičov spomína na pád dvojičiek: Videl som nebo, no nad nami malo byť 106 poschodí

ČTK11.09.2021., 13:00h
Niekedy sa zdá, ako by to bolo včera. Inokedy mi príde, ako by to bolo pred 20 rokmi, hovorí Jay Jonas, ktorý je stále členom newyorského hasičského zboru, momentálne ako zástupca náčelníka.
Lajkuj Brainee.sk na

Niekdajší kapitán hasičov v štvrti Chinatown na Dolnom Manhattane rozpráva agentúre Reuters trýznivý príbeh záchrany a prežitia po páde Svetového obchodného centra (WTO) po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

„Zotrvanie u hasičov je spôsob, akým to zvládam,” hovorí šesťdesiattriročný muž na požiarnej stanici v Bronxe pred nadchádzajúcim výročím 20 rokov od útokov. „Ten deň zavládlo pred akciou obrovské znepokojenie a strach, ale zvládli sme to,” opisuje.

Spomína na moment, kedy do Južnej veže WTO narazilo druhé lietadlo, zatiaľ čo bol s kolegami vo vstupnej hale Severnej veže krátko po prvom náraze. „Bol tam jeden hasič z prvej záchrannej jednotky, ktorý vzhliadol a povedal, že dnešok možno neprežijeme. Zamysleli sme sa nad tým, vzali to do úvahy, potriasli si rukou a popriali si veľa šťastia,” opisuje.

Dvojičky 11. september 2001 Dvojičky 11. september 2001 TASR/AP

„Zo všetkých chlapov, ktorí ma obklopovali, keď druhé lietadlo zasiahlo Južnú vežu, som jediný, ktorý prežil,” hovorí. Jonas, ktorý mal na starosti prehľadanie a záchranné operácie v Severnej veži, si stále pamätá, ako budova začala vibrovať, než sa zrútila.

„Kolaps stláčal všetok vzduch v budove, takže na schodisku sa tvorili vzdušné víry. Ako sa budova rúcala, lietali na nás trosky. Všade okolo bol počuť desivý zvuk skrútenej ocele,” opisuje. „Viete, pozrel som sa hore a zazrel som malý kúsok modrého neba a povedal som chlapom, že nad nami bývalo 106 poschodí a teraz tam vidím kúsok neba,” rozpráva.

​Jonasovi a jeho tímu sa podarilo nájsť cestu z trosiek. Po krátkej dovolenke sa vrátil do zamestnania a bol povýšený na náčelníka práporu. Spomína si, že jeho prvý požiar po návrate bol vo výškovej budove v brooklinskej štvrti Coney Island.

„Bol som veľmi nervózny,” opisuje svoje pocity. „Došli sme tam, chlapi odviedli skvelú prácu, uhasili požiar, nikto nezomrel ani sa nezranil. A z ničoho nič som si povedal, že to bude v poriadku,” uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:13