Instagram/Archív Ivana
StoryEditor

Tetovala Ritu Oru, najdrahšiu kérku spravila za 50 tisíc. Ivana žije v Kalifornii svoj americký sen

Eliška Trpíšková26.07.2021., 08:00h
Žije v Kalifornii a tetuje celebrity. Úspešná Slovenka Ivana hovorí, že jej život je jedna veľká dovolenka.
Lajkuj Brainee.sk na

Je vyhlásená za jedinú ženu na svete, ktorej tetovania majú status súčasného výtvarného umenia. Do USA sa presťahovala v roku 2011 a roky na sebe tvrdo makala. Okrem tetovania rada cestuje, motivuje ľudí okolo seba a plní si sny. Viac ti prezradí vždy pozitívne naladená Ivana.

Svoj štýl nazývaš „Funky Color.“ Čím sa vyznačuje?

Môj štýl a moje práce sú vysoko rozpoznateľné svojou farebnosťou, originalitou a nápaditosťou. Moje práce sú považované za súčasné dočasné výtvarné umenie. Sú pestrofarebné, abstraktné, vyzerajú ako ilustrácie – rôzne linky, zakomponované hravé komponenty. Je to balans medzi farbami, pozadím a hlavným námetom. Ja to volám aj organizovaný chaos. Všetko je v perfektnej harmónii. Myslím, že mojou najväčšou výhodou a tým „niečím extra“ je to, že vidím farby. Keď mi príde klient, vidím jeho farby a podľa toho určím, ako bude tetovanie vyzerať.

„Funky Color“ je mix tohto všetkého; slovo funky vo mne vzbudzuje zábavu, radosť, farebnosť, extravaganciu.

Si známa tým, že si tetovania nepredkresľuješ a na koži doslova improvizuješ. Ako to prebieha v praxi?

Môj tvorivý proces prebieha tak, že si nájdem na internete referencie a keď sa stretnem s klientom naživo, rozhodnem sa, z ktorej referencie budem pracovať (čo sa najviac hodí na telo – kvôli tvaru; zvolím veľkosť). Vopred si dizajny moc neplánujem, detaily vždy doladím priamo na mieste. V podstate si to vymýšľam keď tetujem priamo na kožu. Nikdy neviem presne klientovi povedať, čo budem robiť alebo ako to bude vyzerať.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ivana Belakova (@ivanatattooart)

Takisto vidím farby. O tom sa rozhodnem priamo na mieste. Každý človek vyžaruje inú energiu a farbu a na základe tohto vytváram umelecké diela. Taktiež sa mi lepšie tvorí, keď vidím presnú veľkosť napr. ruky, nohy, atď. Aj pre toto nič nechcem kresliť vopred. Každé telo je originál. Pri tvorbe vyžadujem voľnú ruku.

Do povedomia verejnosti si sa dostala aj vďaka svojej celebritnej klientele. Navštívili ťa hviezdy ako Chris Brown, Quavo, Mia Khalifa, Lil Wayne či Rita Ora. Pociťuješ ešte nejaký stres predtým, ako ich ideš tetovať alebo ich berieš ako ostatných, bežných zákazníkov?

Po všetkých skúsenostiach, ktoré som s „celebritami“ mala ich beriem ako bežných zákazníkov. Kedysi som bola trošku nervózna ale bola to skôr radosť a napätie ich stretnúť, hlavne mojich obľúbených umelcov. Takže nie stres čo sa práce týka. Ohľadom tetovania som sebavedomá, viem čo robím. Čím viac sa k celebritám správam normálne, tým viac ma chcú.

Akú najdivnejšiu kerku si tetovala?

Plamene šľahajúce zo zadku (vyslovene z ritného otvoru).

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ivana Belakova (@ivanatattooart)

Máš nejaký kariérny zážitok, na ktorý rada spomínaš?

V roku 2018 ma Múzeum dočasného výtvarného umenia v Ríme (MACRO Museo) vyhlásilo za jedinú ženu na svete, ktorej tetovania majú status súčasného výtvarného umenia. Zišli sa tam umeleckí kritici z celého sveta a na základe mojich prác rozhodli, že spĺňam túto kategóriu a tetovanie má byť brané vážne ako každá iná forma umenia. Bol to úžasný pocit, pretože aj vďaka mne sa otvorili dvere novej generácii tatérov, ktorí budú považovaní za umelcov a ich práce budú viac ohodnotené. Stalo sa tak po prvýkrát v histórii umenia.

Takisto ma veľmi potešil rozhovor pre TV Markízu, všetky 1. miesta, ktoré som vyhrala po súťažiach po celom svete a tetovanie mojich obľúbených spevákov – konkrétne Lil Wayna.

Celkovo je tetovanie amerických celebrít zážitok sám o sebe. Väčšinou ku nim chodím domov alebo do nahrávacích štúdií. Je pre mňa zaujímavé ich vidieť v takomto prostredí.

Odmietla si už niekedy zákazku?

Áno, veľakrát. Keď nechcem niečo robiť, zákazku odmietnem. Keď tetujem, chcem byť šťastná.

Akú najdrahšiu kerku si tetovala?

Najdrahšie boli veľké tetovania, takzvané rukávy (noha, ruka). Boli to farebné umelecké diela a ceny sa vyšplhali do 50 tisíc dolárov. Takéto komplexne tetovania robím na viac sedení a niekedy to trvá dokončiť aj pár rokov.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ivana Belakova (@ivanatattooart)

Máš nejaký tatérsky vzor? Niekoho, ku komu vzhliadaš?

Tatérsky vzor ani moc nie. Celkovo ma inšpirujú úspešní ľudia, ktorí v živote niečo dokázali alebo sú majstri vo svojom obore a potláčajú hranice.

Koľko tetovaní máš ty? Plánuješ ďalšie?

Mám päť tetovaní, z toho jedno malé na lopatke odstraňujem a nové zatiaľ neplánujem. Je to divné, ale osobne ich na svojom tele mať nemusím. Robí mi radosť, že ich môžem vytvárať iným.

Ponúka podľa teba Amerika lepšie pracovné príležitosti ako Slovensko? Je ľahšie sa tam uchytiť?

Podľa mňa každá krajina ponúka pracovné príležitosti, no záleží od toho, čo chce daný človek robiť, aby si vybral tú najvhodnejšiu pre seba. Ja som mala určité predstavy o mojom živote a práve Amerika mi to umožnila. Preto som sa sem presťahovala.

Nerozmýšľala si niekedy, že by si zostala natrvalo na Slovensku a otvorila si tu svoj vlastný salón?

Nikdy som o tom nepremýšľala, dokonca som to nechcela ani keď som začala tetovať na Slovensku. Vedela som, že chcem žiť niekde inde a ísť si za svojimi snami.

Keď prídeš domov na Slovensko, tetuješ aj tu alebo povieš, že nie, nechajte ma na pokoji, teraz si chcem oddýchnuť?

Ako kedy a záleží taktiež na ako dlho prídem. Keď prídem na „otočku,“ čo je zhruba týždeň, tak nechcem tetovať lebo chcem tráviť čas s mojou rodinou a kamarátmi. Ak zostanem mesiac, vtedy aj tetujem.

Kedy naposledy si bola doma?

Naposledy som bola na Slovensku v októbri 2019.

Čo robíš rada vo voľnom čase? Máš nejakú aktivitu, pri ktorej dokážeš úplne vypnúť?

Vo voľnom čase rada tvorím. Moja práca a všetko s ňou spojené ma baví. Pre mňa je relax venovať sa inej tvorbe popri tetovaniu (po tvorení tvoriť viac). Tak isto mám rada športy. Hlavne tenis.

Ako často chodievaš hosťovať do iných krajín? Vidíme, že si často na cestách a dokonca na pracovných cestách...

Pred pandémiou som lietala každý týždeň, či už tu po USA alebo celkovo po svete. Často som prišla domov len na otočku – prebalila si kufre a opäť som bola na cestách. Teraz letím do Las Vegas na natáčanie show, hneď potom na Aljašku, po príchode odtiaľ do Miami, následne Montecito a takto to ide ďalej...Popri tetovaní taktiež fotím, natáčam, učím a pracujem na mojom projekte ITA LOS ANGELES (oblečenie a doplnky).

Cestovanie mám najradšej, je to moja životná priorita a je mi jedno, či cestujem pracovne alebo len tak pre radosť. Odkedy robím túto prácu, stále hovorím, že môj život je jedna veľká dovolenka. Milujem, čo robím!

V USA žiješ po boku svojej polovičky Veronici. Ako ste sa spoznali? Pracujete spolu?

Narazili sme na seba vo výťahu a prvýkrát, keď som ju videla, som si v duchu povedala: „Preboha, to kto je, je úplne môj typ.. aká je krásna!“ A o pár mesiacov na to som ju zbalila.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ivana Belakova (@ivanatattooart)

Pracujeme spolu, ak sa to tak dá nazvať. Každá máme ale svoj biznis, len to máme pod „jednou strechou“ a volá sa to ITA LIFESTYLE. Veronica sa pred pár mesiacmi spojila s mojou značkou – môj nový koncept ITA LIFESTYLE, kde mám rôzne umelecké divízie ako tetovanie, permanentný make-up, akadémiu, terapie či oblečenie. Veronica je pod divíziou permanentný make-up, ktorá sa volá ITA ALLURE (ITA – skratka pre Ivana Tattoo Art).

Ako to robíš, že si vždy tak pozitívne naladená?

Je to výber a sebakontrola. Mám dni, keď nemám náladu vôbec na nič a cítim sa smutná; ale mám vedomosť o tom, ako to zmeniť, takže sa vždy snažím zmeniť môj mentálny stav. Či už je to prechádzkou, robením mojej obľúbenej aktivity, hudbou alebo stretnutím,...

Sú ľudia, ktorí sú od prírody stále pozitívne naladení a myslím si o sebe, že aj ja som ale do určitej miery tomu vedome prispievam. Mám optimistickú povahu. Jediné merítko v mojom živote je smrť a keď si to každý deň uvedomujem, chcem môj deň prežiť čo najkrajšie a najlepšie ako viem!

Dajme tomu, že mladý začínajúci tatér chce ísť k tebe na nejaký seminár, poprípade stáž. Ponúkaš aj takúto možnosť?

Áno! Momentálne učím stále – či už sú to veľké semináre alebo „one on one“ jednotlivci (jeden na jedného). Učím osobne alebo online – po telefóne. Ľudia majú možnosť vybrať si.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:54