Inštruktori Modernej sebaobrany Jasmína a Pevel HoudkoviArchív/Jasmína Houdek
StoryEditor

Manipulátor si buduje imidž, okolie ho má rado a bráni si ho, tvrdia inštruktori Modernej sebaobrany

Ľubomíra Somodiová10.06.2021., 14:00h
Lajkuj Brainee.sk na

V Česku aj na Slovensku takmer v jeden deň vyplávali na povrch podozrenia zo sexuálneho násilia poslancov. Obaja sú obvinení. Dominik Feri mal páchať sexuálne násilie na ženách, Ján Herák na deťoch. Obaja sú mladí a charizmatickí muži okolím považovaní za vzor.

Podľa manželov Jasmíny a Pavla Houdkových, ktorí sa v rámci kurzov Modernej sebaobrany venujú prevencii sexuálneho násilia, treba mať na pamäti, že viac 80 percent trestných činov so sexuálnym motívom spáchal niekto, koho obeť poznala. Nie neznámy páchateľ v kapucni, ktorý vyskočil spoza kríku s nožom v ruke. Väčšina sexuálnych násilníkov podľa nich využíva rôzne prepracované manipulatívne techniky, aby dostali obeť tam, kam chcú. Manželia svoje študentky tieto techniky učia rozpoznávať, aby boli krok vpred.

V Modernej sebaobrane sa zaoberáte prevenciou pred sexuálnym násilím. Má dnes diskusia o takom násilí v médiách dostatočný priestor? Myslíte, že sú o tom ľudia schopní otvorenejšie hovoriť?

Pavel: Nie len podobné obvinenia, ale celkovo, je tá téma momentálne široko medializovaná, čo je dobre. Vďaka tomu, že sa objavuje v médiách, chcú o tom ľudia hovoriť. Nejde o to, že by násilia bolo viac. Ale ženy majú väčšiu odvahu. Každý jeden medializovaný prípad dodáva ženám väčšie sebavedomie, pretože vidia, že sa ich verejnosť zastáva a cítia podporu. Feri rezignoval. Pre veľa ľudí aj pre údajne obete, ktorých bolo zatiaľ osem, to je uvoľňujúce.

Jasmína: Veľa obetí si však povie: „Ja to nenahlásim, aj tak sa nič nestane.“ Ale vďaka medializácií idú ľudia viac s kožou na trh. Vidíme to aj u nás na kurzoch. Ženy predtým prichádzali s tým, že sa v noci boja a chcú mať väčšie sebavedomie. Dnes častejšie udávajú pravý dôvod – že zažili sexuálne násilie.

Jedna zo stratégii, ktorú mal podľa obvinenia žien Feri využívať na zmanipulovanie obetí, bolo ich „zhadzovanie.“ Mal im hovoriť, že sú škaredé, hlúpe a podobne. Je to bežná prax manipulátorov?

Pavel: Je to jedna z manipulačných techník. Vezmime si príklad z baru, keď sa muž spýta ženy, či si s ním dá pohárik. Ona mu povie: „Nie ďakujem. Už som chcela ísť domov.“ On sa jej na to spýta, či je až tak namyslená, že si nemôže dať pohárik s niekým, ako je on?

Jasmína: Čo sa v tom momente deje? Väčšina ľudí nechce, aby si o nich niekto myslel, že sú namyslení. Začnem sa preto v takom prípade obhajovať, že nie som namyslená. Na dôkaz toho si ten drink dám. Manipulátor získa to, čo chce. Takto to funguje v iných situáciách. Takto postupujú aj sexuálni predátori.

Ako sa takejto manipulácii brániť?

Jasmína: Je tu jediná obrana - nereagovať. Hneď ako začnete reagovať, ospravedlňovať sa a vysvetľovať, manipulátor vás má tam, kde chcel. Vo všeobecnosti obrana spočíva v tom, že spôsoby, ktoré manipulátori využívajú poznáte, dokážete ich identifikovať, a potom sa dokážete brániť. Na prvom mieste sú informácie.

Aké sú ďalšie techniky?

Pavel: Identifikovali sme ich päť. Plus jednu, pri ktorej je najväčší výkričník, a to nerešpektovanie slova NIE. Ďalej ide o nevyžiadanú pôžičku. Potom šarm a galantnosť, zbytočné sľuby a horskú dráhu vrátane zhadzovania.

Manipulatívne techniky 

1. Šarm a galantnosť – Je potrebné si uvedomiť, že šarm a galantnosť nie je vrodená vlastnosť, je to stratégia. Ten človek nie je okúzľujúci, ale snaží sa vás okúzliť. Môže to byť aj legitímne, keď vás budem chcieť pozvať na rande.

Obrana: Majte na pamäti, že šarm automaticky neznamená dobré úmysly.

2. Zbytočné sľuby – Kto sľubuje, samozrejme, niečo skrýva. „Nebojte sa, odprevadím vás len ku taxíku, sľubujem.“ Ten, kto s vami takto hovorí, vidí, že máte pochybnosti, a snaží sa ich rozptýliť.

Obrana: Pokiaľ zaznie zbytočný sľub, mali by ste druhému povedať: „Ďakujem za upozornenie, niečo sa mi tu nepáči a najpravdepodobnejšie mám nato dôvod.“

3. Nevyžiadaná pôžička – Čokoľvek, čo dostanete od druhého bez toho, aby ste si to pýtali. Môže to byť pitie v bare, návrh na odvoz. Typický príklad sú ľudia z Haré Kiršna. Dajú vám niečo zadarmo a potom povedia, že predávajú nejaké sväté knihy, či si nechcete kúpiť. Funguje tam psychologický mechanizmus, že sa chcete odvďačiť.

Obrana: Pamätajte na to, že za nevyžiadanú službu nikomu nič nedĺžite. Dar je dar.

4. Horská dráha - Zahrnutie pozornosťou a potom naopak ignorancia.
5. Zhadzovanie  - Objavuje sa ako reakcia na odmietnutie (napríklad pozvanie na pohárik) a môže mať nasledujúce podobu: „Si príliš veľký horenos aby si sa bavila s niekým ako ja?“

Nerešpektovanie slova NIE - Najzásadnejší ukazovateľ toho, že niečo nie je v poriadku. NIE je celá veta, nemusíte nič vysvetľovať, ani obhajovať. Ak to druhá strana nerešpektuje, snaží sa vaše nie obísť alebo vás presvedčiť, nepristupujte na jeho hru. Ak ustúpite, dáte najavo, že situáciu nemáte pod kontrolou.

Obrana: Zvýšte naliehavosť vášho nie.

Ako rozpoznať manipulátora?

Pavel: Poznať manipulatívne techniky si vyžaduje aktivitu, potom z toho ťažíte celý život. Schopného manipulátora je ťažké identifikovať. Súčasťou jeho manipulácie je, že je úspešný. Chodí napríklad pomáhať do okrášľovacieho spolku, chodí pravidelne do kostola, prispieva na charitu, všetci ho majú radi. Keď sa okolo neho niečo deje, jeho okolie vždy hovorí: „Ten by to nikdy neurobil, je zlatý človek, keď som potreboval, tak mi vždy pomohol.“ Keď je niekto manipulátor to neznamená, že manipuluje s každým, koho stretne. Vyberá si a robí to selektívne, ale súčasťou toho je, že si buduje imidž, aby ho to okolie malo rado.

Vieme rozlíšiť manipulátorov na tých, ktorí si to uvedomujú a na tých, ktorí to robia nevedome?

Pavel: Ono je to tak, že to nie je úplne vedomá činnosť. Používa to, pretože mu to funguje. Málokto si povie - som manipulátor. Manipulujeme všetci. Či už v partnerstve, alebo keď chceme, aby si šli deti vyčistiť zuby, tak ich smerujeme nejakým smerom. Ale je manipulovanie, ktoré je neprijateľné. Vo férovom vzťahu sú tieto techniky neprípustné.

Podľa čoho si vyberajú obeť?

Pavel: Manipulátor si vyberie kohokoľvek, nejde o to, že by bola obeť hlúpa alebo submisívna. Na dobre pripravenú manipuláciu proste naletí každý. Videli sme množstvo príkladov ako na jednoduchý fiškálny podvod doplatil vyšetrovateľ, ktorý vyšetruje finančné podvody. Ľudia si hovoria, že ako mohol skončiť na takú blbosť? Veď to bolo jasné. Teraz vidíme u Feriho, že ľudia hovoria: Ježiš, čo čakala, keď s ním šla do spálne? Ale v ten moment vás manipulátor prepracovanou manipuláciou presvedčí, že sa nič nedeje.

Jasmína: V momente, keď niekto prekračuje vaše hranice a vy sa vyhradíte a ten človek to nerešpektuje, tak tu by mal zaznieť alarm a mali by sme si toho človeka držať od tela.

Pavel: V ženskej sebaobrane je veľmi dôležité uvedomiť si jednu vec. K nám chodia ľudia, ktorí sa boja nejakého sexuálneho útoku. Ale sexuálny útok vo väčšine prípadov nevyzerá tak, že na vás skočí niekto v kukle s nožom, ale vidíme zo štatistík, že niečo cez 80 percent trestných činov so sexuálnym motívom spáchal niekto, koho tá obeť poznala. Ako sa niekto dostane do jej blízkosti? Dostane sa tam práve manipuláciou. Ako sa môžete fyzicky brániť niekomu, koho si sama pustíte do svojej blízkosti, či už je to partner, kamarát, známy? Keď rozpoznáte manipulatívne techniky, tak si k sebe tých ľudí nepustíte a nemusíte sa brániť.

Inštruktori Modernej sebaobrany Jasmína a Pavel Houdekovci. Inštruktori Modernej sebaobrany Jasmína a Pavel Houdekovci. Archív/Jasmína Houdek

Ako rozpoznať vlastné manipulatívne tendencie, manipulujete aj vy?

Pavel: Medzi vyjednávaním a manipuláciou je tenký ľad. Skĺzame do toho aj my, aj keď sa to snažíme nerobiť.

Jasmína: Áno. Niekedy som unavená a už sa mi nechce a svojej dcére napríklad poviem, že ak zje celú večeru, dostane nejakú sladkú odmenu. Keď to budem robiť každý deň, tak bude pri sebe a bude mať zlú imunitu. Nebude to zdravý človek. Radšej by som jej mala povedať: Je dobré, aby si to zjedla, pretože budeš silná a nebudeš chorá.

Otázka je, ako to robiť dobre. Je dôležité mať dobrý vzťah k sebe samému, ale aj k druhým. Rešpektovať ich. To by vám malo pomôcť nepoužívať špinavé manipulatívne techniky. A, samozrejme, férovo komunikovať a poznať tie techniky. Tak ako ich rozpoznám u druhých, rozpoznám ich aj u seba.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:11