Aké je randenie a vzťahy v Turecku?archív
StoryEditor

Natália o vzťahoch v Turecku: Mamy varia a perú pre synov aj do ich 30 či 40 rokov. Vôbec to nie je tabu

Ľubomíra Somodiová03.04.2022., 17:00h
Slovenka Natália (29) navštívila Turecko počas dovolenky a odvtedy sa tam neustále vracala. Napokon sa pre ňu krajina polmesiaca stala druhým domovom.
Lajkuj Brainee.sk na

Natália sa prostredníctvom blogu ochutnajturecko delí so svojimi zážitkami z orientálneho Turecka. V rozhovore pre Brainee nám priblížila, ako napríklad v tejto krajine fungujú vzťahy dvoch zaľúbencov.

Je v tureckých vzťahoch toľko drámy, ako v ich telenovelách?

Nemám veľmi v obľube škatuľkovať a hovoriť o stereotypoch, každý vzťah je individuálny a, úprimne, nie som vzťahová koučka alebo poradkyňa. Hovorím iba z vlastnej skúsenosti, to čo vidím denne okolo seba. Myslím si, že to, čo je ukazované v telenovelách, je mierne nadnesené a pritiahnuté za vlasy, najmä čo sa týka intríg. Mierna dráma v bežných vzťahoch však predsa len existuje, najmä čo sa týka žiarlivosti.

TV Markíza

Prečo si myslíš, že sa turecké telenovely u nás tešia veľkej obľube?

Niekedy chceme vzrušenie vo vzťahoch, ktoré nemáme, je to pre ľudí niečo zaujímavé. Nás to fascinuje, lebo je to aj o inej kultúre. Tak ako kedysi boli v obľube španielske telenovely, teraz sa tešia obľube turecké a indické.

Kde sa najčastejšie zoznamujú mladí ľudia? Kto koho osloví prvý?

Mladí ľudia sa stretávajú v školách, záujmových krúžkoch v susedstve, ale aj online. V kurze je najmä Instagram, Facebook, TikTok. Väčšinou prvý oslovuje muž, ženy sú hanblivejšie.

Prejavujú si ľudia na verejnosti náklonnosť?

Staršia generácia si náklonnosť na verejnosti veľmi neprejavuje. Bozky a objatia som u nich na ulici nevidela, držia sa však za ruku alebo lakeť. Mladá generácia, najmä vo väčších mestách ako Antalya či Istanbul, sa držia za ruky, sem-tam si dajú pusu, ale nie je to tak výrazné ako napríklad na Slovensku či inde v Európe. Nečakajme vášnivé bozkávanie sa na ulici, to som nevidela ani vo veľkých mestách. Je kultúrnym zvykom, že ľudia si majú prejavovať náklonnosť doma a platí to najmä v rurálnych oblastiach.

Archív/Natália

Čo sa očakáva v Turecku od žien a čo sa očakáva od mužov?

Od mužov sa očakáva, že budú živiteľmi, že sa budú starať príkladne o rodinu a pracovať, ak nebude stačiť jeden plat, nájdu si druhú prácu. Musia finančne zabezpečiť manželku a celú rodinu. Nevyžaduje sa však od nich, aby doma varili či upratovali, je to skôr ženská práca. To prislúcha nežnejšiemu pohlaviu. Ženy sú zväčša ženami v domácnosti. Samozrejme, muž nosí ťažké nákupy domov a zabezpečuje veci okolo domu. Ale nie je to pravidlom, aj tento zvyk ide pomaly do úzadia. Niektorí mladí muži už pomáhajú v domácnosti aj navaria a podobne.

O Turkoch sa hovorí, že sú žiarliví a že sú mamičkini miláčikovia?

Áno, hovorí sa o nich, že sú žiarliví. Ja si myslím, že sú temperamentní a horkokrvní, veľmi výbušní, rýchlo vzplanú a veľmi rýchlo sa upokoja. Takí cholerici. Na druhej strane si myslím, že nemôžeme škatuľkovať a všetkých hádzať do jedného vreca. Každý muž je iný a jedinečný, ako aj každá žena. V porovnaní so Slovákmi sa však dá povedať, že sú žiarlivejší, dominantnejší, kontrolujú... Matky sa veľmi starajú o svojich synov a sú na nich hrdé, snažia sa im vyhovieť prakticky vo všetkých sférach. Varia pre nich, pečú, upratujú, žehlia aj do ich 30, 40 rokov, vôbec to nie je tabu. Turci majú veľmi radi svoje maminy, veľmi si ich vážia. Vyplýva to aj z Islamu, matka je veľmi vážená, lebo im dala život a vychovala ich.

Aké majú rodičia postavenie vo vzťahu svojich detí?

Istým spôsobom do ich vzťahu zasahujú. Keď je nejaký problém medzi manželmi, rodina sa to spoločne snaží vyriešiť v pokoji a pomôcť. Nechcú, aby sa rozviedli. Hoci sa snažia pomôcť, niekedy to je aj kontraproduktívne. Ale je to individuálne, niektoré páry chcú, aby rodina zasiahla, iné nie.

Aký je ideál krásy?

Turci majú radi vysoké blondíny s modrými očami – niečo iné, niečo pre nich exotickejšie. Rusky, Ukrajinky, Poľky, Britky - sú nimi veľmi očarení. Pri mužoch to nie je také jednoznačné, asi vyšší, chudší, čiernovlasí. Turci sa o seba veľmi starajú, sú vždy upravení a navoňaní. Starajú sa o svoje vlasy a trávia dosť veľa času v kúpeľni. Dokonca niekedy dlhšie ako ženy.

V čom sú odlišní od Slovákov?

Myslím, že sú horkokrvnejší, temperamentnejší, vo vzťahu sú dominantnejší, viac kontrolujú svoju partnerku.

Turecko Turecko Archív/Natália

Ako hľadia na to, keď si Turek domov prinesie cudzinku?

Nemajú problém, keď si donesie cudzinku, sú na to zvyknutí, keďže už v Osmanskej ríši boli v Turecku ženy z rôznych kútov sveta. Stále existujú konzervatívne striktné moslimské rodiny, ktoré by cudzinku neakceptovali, kým by neprijala Islam. Vo všeobecnosti si však myslím, že to nie je také striktné ako v arabských rodinách. To, že majú cudzinku, je pre nich aj prestíž, pýšia sa tým.

Ako vyzerá turecká svadba?

Sú to veľké niekoľkodňové podujatia s veľkým počtom hostí. Pozýva sa široká rodina, susedia, kamaráti. Turecké svadby sú známe aj pre svoje rôzne rituály. Týždeň pred svadbou je špeciálna a tradičná noc pre nevestu, keďže je to tzv. Henna noc alebo Henna night, po turecky Kina. Možno ste túto tradíciu videli napríklad v rôznych tureckých seriáloch.

Nevesta je v obklopení ďalších žien, organizuje sa klasický rituál, niečo ako rozlúčka so slobodou. Henna je súčasťou tradičného folklóru, kde sa symbolicky prezentuje odchod nevesty z domu rodičov do domu manžela. Je to veľmi farebná noc, kde sa dáva tetovanie Henna na ruky nevesty a nevesta je zahalená v tradičnom odeve, väčšinou červenom. Na oslave sa ukazuje ”dominancia” pomocou starodávneho zvyku, kde sa snažia v jeden neočakávaný moment stúpiť jeden druhému na nohu, čo symbolizuje dominanciu vo vzťahu.

Aký má význam v spoločnosti manželstvo?

Manželstvo je veľmi dôležité. Je základnou bunkou celej spoločnosti. Turci sa chcú ženiť, sú veľmi rodinne založení, chcú mať veľké rodiny s mnohými deťmi. Manželka je veľmi dôležitá, mávajú len jednu manželku. Páry spolu nežijú nadivoko, keď chcú spolu žiť, musia sa zosobášiť, rodiny by im to zazlievali, a niekedy neakceptovali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:12