Psychologička a zvuková terapeutka Gabika Obdržálková: Veľa ľudí nevníma v čom sú jedineční a aká je ich skutočná hodnota. Prispôsobujú sa tomu, čo im je vnucované okolitým svetomGabriela Obdržálková
StoryEditor

Psychologička a zvuková terapeutka: Veľa ľudí nevníma v čom sú jedineční a aká je ich skutočná hodnota

ros01.01.2022., 15:00h
Gabika Obdržálková pôsobí ako Peter Hess® zvuková terapeutka a psychologička. Absolvovala vzdelávanie v Chorvátsku a Nemecku a ďalšie semináre u Petra Hessa a jeho manželky Emily.
Lajkuj Brainee.sk na

Peter Hess je nemecký fyzik, ktorý sa inšpiroval na svojich cestách v Nepále, Tibete a v Indii a od 80. rokov minulého storočia v spolupráci s lekármi, psychológmi, psychoterapeutmi, pedagógmi a rehabilitačnými pracovníkmi 40 rokov vyvíjal svoju relaxačnú metódu.

Prečo ste sa rozhodli venovať práve zvukovej terapii? Čím si Vás získala?

Vždy som rada používala relaxačné techniky s pacientmi, klientmi, a sama som vyhľadávala možnosti ako “vypnúť”. Je to nesmierne dôležité sa dokázať zastaviť, a uvedomiť si “kto som, kde som, ako som, a kam idem”.

Žijeme v neľahkej dobe, a nemyslím len obdobie pandémie, ale celkovo náš spôsob života, ktorý je veľmi zameraný na výkon. Je za tým často neschopnosť dovoliť si čas pre seba samých. Vnímame to ako sebecké, nepatričné, a majú s tým problém najmä ženy. Pri tom si neuvedomujeme, že práve každodenný, aj keď krátky čas pre seba, je nesmierne dôležitý pre regeneráciu tela, psychiky a mysle.


Zvuková terapia je relaxačná metóda pri zvukoch terapeutických spievajúcich mís a gongu, ktorá pôsobí cez sluch a dotyk. Príjemné tóny a následnú rezonanciu vyhodnocuje naše telo a myseľ ako okamžitý a účinný proces uvoľnenia. Vytvára pocit bezpečia a následne nás učí uvoľniť sa. Podporuje lepšie uvedomenie si tela a jeho signálov, ktoré tak často nevnímame, alebo ignorujeme. Umožňuje nám prístup k vlastným, vnútorným zdrojom. Navraciame sa z nej oddýchnutí, s pocitom, že sme sa na hodinku dokázali zastaviť a vypnúť.

Ako vôbec vyzerá taká zvuková terapia? Ako dlho trvá? Ako ju ľudia prežívajú?

Na začiatku každého stretnutia začínam s klientom s krátkym rozhovorom, keď mu umožním, aby “dorazil”, aby si sformuloval, čo by rád získal z tejto hodinky. Následne sa uloží na podložku alebo masážny stôl. Neexistuje nič, ako a čo by mal prežívať, vnímať, cítiť, nemať myšlienky alebo si to dokonca dokonale užívať hneď na prvýkrát. Je to len o bytí, tak ako to “tu a teraz” práve je. A nabudúce to môže byť zase inak.

A práve to sa mi na tejto metóde veľmi páči. Keď terapeutické spievajúce misy položené na telo jemne rozozvučím, následná vibrácia prechádza cez telo pomocou vody, ktoré je v tele vlastne všade. Vyzerá to, ako keď hodíme kameň do vody a vytvárajú sa rozširujúce sa kruhy. Klient počuje dlho rezonujúce tóny a veľmi individuálne vníma v rôznych častiach alebo v celom tele rezonanciu vychádzajúcu z mís.

Klient počuje dlho rezonujúce tóny a veľmi individuálne vníma v rôznych častiach alebo v celom tele rezonanciu vychádzajúcu z mís Klient počuje dlho rezonujúce tóny a veľmi individuálne vníma v rôznych častiach alebo v celom tele rezonanciu vychádzajúcu z mís Gabriela Obdržálková

​Na konci terapie po doznení tónov nasleduje pár minút ticha, kedy všetko “dosadne” a klienta pomaly prinavrátim do prítomnosti. Svojím vlastným tempom sa vráti do kresla. Nemala som ešte človeka, ktorý by bol schopný rovno zo stola skočiť do topánok a ísť hneď preč.
Ak sa vynoria nejaké pocity či zážitky, v následnom rozhovore to môžeme s klientom prebrať, ak chce, aby s tým nezostal sám.

Vyštudovali ste zvukovú terapiu v Chorvátsku a Nemecku. O aké skúsenosti Vás štúdium obohatilo?

Cez hodiny jogy som stretla dve lektorky, ktoré vedú chorvátsku Peter Hess Akadémiu. Neskôr na letnej dovolenke pri mori som spoznala pani Milenu, ktorá v našom hoteli robila gongové relaxácie. Obe tieto stretnutia mi sprostredkovali nezabudnuteľné zážitky uvoľnenia, kedy som sa rozhodla, že tieto krásne rezonujúce zvuky chcem mať vo svojom živote.

​Zistila som počas kurzov v Chorvátsku a aj v Nemecku, že Peter Hess® metóda je nesmierne rôznorodá. V rukách profesionálov z rôznych profesií má široké využitie. Nemci zriadili škôlky, kde spievajúce misy implementovali do každodennej práce s deťmi. Využívajú ju v zdravotníckych zariadeniach, vo wellnese, v školách, v psychológii, psychoterapii, v rehabilitácii. Dokonca v niektorých oblastiach to preplácajú aj zdravotné poisťovne. Na univerzitách sa robia rôzne výskumy ohľadne pôsobenia tejto metódy.

Zvuková terapia nie je o tom, že si niekde kúpim hocakú spievajúcu misu a považujem sa za terapeuta, myslí si Gabika Zvuková terapia nie je o tom, že si niekde kúpim hocakú spievajúcu misu a považujem sa za terapeuta, myslí si Gabika Gabriela Obdržálková

​Zvuková terapia nie je o tom, že si niekde kúpim hocakú spievajúcu misu a považujem sa za terapeuta.

Na čo je dobrá gongová relaxácia?

Gong je najviac rezonujúcim nástrojom. Vytvára okolo nás akýsi kryt vibrácií, akoby sme sa v nich “kúpali”. Ležíme na podložke a počas tejto hodiny nám umožní naladiť sa na niečo, čo nám pomáha odbúrať mentálny, emocionálny a telesný stres. Ide o to, že sa ľudia zastavia. Len tak ležia a na určitú chvíľu vypnú. Ide len o to si to dopriať – tú hodinku pre seba.

Keď klientom poviem, aby si počas tejto relaxácie vypli telefón, normálne s tým niektorí majú problém. Povedia mi – už sme si to stíšili. Odvetím, že telefón nestačí stíšiť, stále môže vibrovať a okamžite začnete rozmýšľať – preboha, čo som prepásla, čo som mala pre koho spraviť... Preto sa snažím ľudí povzbudzovať, že nie je potrebné byť 24 hodín v strehu a majú nárok na svoj čas pre seba bez výčitiek svedomia.. Toto je predsa život každého jedného z nás.

Gong je najviac rezonujúcim nástrojom. Vytvára okolo nás akýsi kryt vibrácií, akoby sme sa v nich “kúpali” Gong je najviac rezonujúcim nástrojom. Vytvára okolo nás akýsi kryt vibrácií, akoby sme sa v nich “kúpali” Gabriela Obdržálková

Pandémia zasiahla psychiku väčšiny ľudí. Nevšimli ste si, že počas nej vyhľadáva vašu terapiu viac ľudí?

Pandémia len odkryla, čo tu už dlhodobo je. A nejde len o stres alebo vyhorenie. Počúvam príbehy ľudí, ktorí odišli z vysokých manažerských postov a začnú žiť úplne iný život a sú šťastní. Tridsiatnici pracujúci vo firmách 10-12 hodín denne sedia za počítačom a pýtajú sa na zmysel svojej práce. Už malé deti sú zaťažené takým množstvom učenia, krúžkov, povinností, že sa nemajú ani kedy hrať. Vynára sa otázka, načo je to dobré?

Ale vnímam aj to, že veci sa hýbu a ľudia sa začínajú zamýšľať nad kvalitou svojho života. Prichádzajú ku mne mladí ľudia, ktorí nemajú nejaké závažné psychické problémy, len cítia, že chcú niečo zmeniť vo svojom živote. A to je výborný začiatok.

Ako vnímate dopad sociálnych sietí na mladšiu generáciu?

O dopade sociálnych sietí už bolo veľa napísané a nemyslím si, že viem k tomu dodať niečo nové. Ale dopad je obrovský a možno si ho ešte teraz ani len neuvedomujeme. Súcitím najmä s mladými ľuďmi s akým množstvom informácií sa musia dennodenne popasovať a zmysluplne vyselektovať. A myslím si, že sme ich až tak veľmi nenaučili, ako to majú robiť. Veľa ľudí nevníma v čom sú jedineční a aká je ich skutočná hodnota. Veľakrát sa prispôsobujú tomu, čo im je vnucované okolitým svetom. Snažia sa byť ” in” a byť “cool”.

Niektoré terapie sú ako malý koncert Niektoré terapie sú ako malý koncert Gabriela Obdržálková

Akým spôsobom relaxujete Vy?

Som veľmi vďačná za to, akú prácu mám. Keď robím gongové relaxácie, sedím pred gongom, hrám a dotýka sa ma každý tón a následná rezonancia. Keď robím individuálnu zvukovú terapiu, tak sa započúvam do zvukov spievajúcich mís a verte, niektoré terapie sú ako malý koncert.
Mojou najväčšou odmenou je klient, ktorý sa vráti do prítomnosti a vidím na ňom a počujem, nakoľko je prekvapený z vlastného, hlbokého zážitku. Ale rada si posedím s kamarátmi pri dobrej káve alebo pohári vína v zaujímavom rozhovore. Pri práci väčšinou mlčím, tak to niekde musím “vyrozprávať”.

Špeciálne terapeutické spievajúce misy dovážate z Nemecka. Prečo práve odtiaľ?

Pri zvukovej terapii sa pracuje s terapeutickými spievajúcimi misami ručne vyhotovenými z kvalitného bronzu, ktoré Peter Hess vo fair trade podmienkach vyrába v Nepále. Vyvíjal misy na rôzne účely, či už pre prácu na tele alebo pre zvukové relaxácie. Sú rôznej veľkosti, podľa toho na ktorú časť tela sa prikladajú. Ich kvalita je niekoľkokrát kontrolovaná, tak ako to už poznáme pri nemeckej precíznosti. Na seminároch v Nemecku sme z “nepodarkov” jedli aj polievku. Misy sa nepredávajú v obchodoch, ale dajú sa kúpiť u mňa a konzultovať na aký účel by mali byť používané.

Ak si niekto u vás tieto misy zakúpi, učíte ich, ako misy majú používať?

Áno, slúžia na to práve kurzy. Vyučujú sa vo viac ako 25 krajinách sveta a ja mám tú česť, že som dostala poverenie od Petra Hessa založiť takúto akadémiu na Slovensku, ktorá má oprávnenie tieto kurzy robiť. Vzdelávanie sa skladá z niekoľkých stupňov a končí medzinárodným certifikátom, kedy absolvent môže vykonávať zvukovú masáž, zvukovú terapiu samostatne. Samozrejme dá sa absolvovať vzdelávanie len po ktorýkoľvek stupeň a implementovať získané vedomosti vo svojej profesii. A v neposlednom rade pre všetkých tých, ktorých očarili tóny, zvuky týchto krásnych nástrojov a chcú vedieť ako ich môžu pre seba využívať v každodennom živote.

Najmä deti je úžasné pozorovať, ktoré tak radi búchajú do hrncov, ako zostanú prekvapené keď udrú do spievajúcej mise. Jemný a rezonujúci zvuk ich zaskočí a potom už hrajú na nej s takou jemnosťou akoby to robili odjakživa. Je to pre nich veľmi upokojujúce. Ak sa všetko bude dobre vyvíjať a situácia nám to umožní, kurzy na Slovensku začnú v apríli.

Gabika dostala poverenie od Petra Hessa založiť zvukovú akadémiu na Slovensku Gabika dostala poverenie od Petra Hessa založiť zvukovú akadémiu na Slovensku Gabriela Obdržálková

Máte nejaký konkrétny sen ktorý si chcete splniť?

Veľmi rada by som dopriala takýto zážitok relaxu, uvoľnenia sa, oddychu aj ďalším ľuďom ako to zažili už mnohí. Napríklad pani učiteľka, ktorá po prebudení mi povedala, že v živote si ešte takto neoddýchla ani po spánku, dievčatko s mnohopočetným postihnutím, ktoré obklopené misami zaspalo v neuveriteľnej polohe, ktorú by som nedala ani po 100 rokoch cvičenia jogy, alebo mladý športovec, ktorý bez donútenia prišiel niekoľkokrát na gongovú relaxáciu, lebo sa cítil po tom veľmi dobre.

​A to sa udialo len preto, že sa na chvíľu zastavili a doprali si byť sami so sebou. Prevencia, psychohygiena, uvedomovanie si svojich skutočných potrieb pre každého z nás je nesmierne dôležitá a nemal by byť vnímaný len ako nejaký rozmar.

Máte nejaký odkaz pre našich čitateľov?

Po jednej zvukovej terapii mi klientka po prebudení povedala vetu: Ďakujem za krásne tóny a láskyplné slová, pretože mi pomôžu byť láskavá k sebe samej. Ešte dlho vo mne táto veta rezonovala a uvedomila som si, že vlastne nepotrebujeme nič viac a nič menej a je v tom povedané všetko.

Čokoľvek robíme, ako sa správame, čo hovoríme, ako myslíme buďme láskaví k druhým ale predovšetkým aj k sebe samým.

Čokoľvek robíme, ako sa správame, čo hovoríme, ako myslíme buďme láskaví k druhým ale predovšetkým aj k sebe samým Čokoľvek robíme, ako sa správame, čo hovoríme, ako myslíme buďme láskaví k druhým ale predovšetkým aj k sebe samým Gabriela Obdržálková

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 13:50