Facebook/Vianočný zázrak
StoryEditor

Plnia želanie seniorom: Pandémia ich izoluje, viacero z nich si želá klobásky či tatarák

Eliška Trpíšková07.12.2021., 07:00h
Ak rád ľudí obdarovávaš, vianočný čas je na to ako stvorený. Zapoj sa do projektu Vianočný zázrak a vyčaruj starčekom úsmev na tvári.
Lajkuj Brainee.sk na

Projekt Vianočný zázrak plní priania seniorom od roku 2017. V tento pilotný rok sa doň zapojilo 32 zariadení sociálnych služieb na celom Slovensku a bolo splnených viac ako 650 prianí. Projekt však postupne začal naberať na obrátkach, pričom minulé Vianoce sa takýmto spôsobom podarilo obdariť takmer 6000 dôchodcov a do projektu sa zapojilo viac ako 200 zariadení sociálnych služieb.

Ak miluješ Vianoce a chceš spraviť dobrý skutok, tento projekt je pre teba ideálnou voľbou. Vyber si „svojho“ deduška alebo babičku a pošli mu jeho vysnívaný darček. Taktiež môžeš prispieť aj do spoločnej zbierky pre finančne náročnejšie dary, ktoré sú často esenciálne pre vitálny život starčekov. Ak ťa Vianočný zázrak zaujal, jeho zakladateľka Martina Skákalová Kasemová ti o ňom v rozhovore prezradí viac.

Ako sa u vás zrodila myšlienka založiť tento projekt?

Vianočný zázrak vznikol v roku 2016 a je inšpirovaný projektom Ježíškova vnoučata, ktorý funguje v Česku pod záštitou Českého rozhlasu. V danom čase neexistovala na Slovensku žiadna predvianočná iniciatíva, ktorá by sa zameriavala špecificky na seniorov.

Čo je jeho cieľom? Prečo práve seniori?

Projekt Vianočný zázrak vznikol, aby sprostredkoval radosť starším osamelým ľuďom v zariadeniach sociálnych služieb, na ktorých sa zabúda, sú častokrát opustení a Vianoce nie sú pre nich radostným časom.

Za celé fungovanie Vianočného zázraku sa nám doteraz podarilo potešiť celkovo až 11000 seniorov. Do aktuálneho piateho ročníka Vianočného zázraku, ktorý prebieha tieto dni, sa zapojilo ďalších viac ako 7000 dôchodcov.

Spolupracujú s vami aj dobrovoľníci?

Áno, na chode celého projektu sa podieľajú len dobrovoľníci. Patrí im veľké uznanie a vďaka za čas a nasadenie, ktoré Vianočnému zázraku venujú.

Ak má niekto záujem zapojiť sa, čo preto musí spraviť?

V prvom rade musí navštíviť náš web. Tam si môže následne vybrať jeden z dvoch spôsobov, ktorými sa vie zapojiť. Prvý spôsob je výber konkrétneho daru zo zverejneného zoznamu. Darcom môže pri výbere pomôcť aj krátke predstavenie seniora, ktorý si dané prianie želá. Našim zámerom bolo, aby sa ľudia mohli rozhodnúť aj podľa sympatií či osobného príbehu konkrétneho seniora. Druhý spôsob je pomoc formou príspevku v rámci finančnej zbierky, ktorú robíme.

Aké darčeky si starí ľudia želajú najviac?

Väčšinou sa jedná o úplne bežné a obyčajné veci, ktoré mnohí pravdepodobne kupujú na Vianoce starým rodičom: knihy, papuče, oblečenie, kozmetika, vitamíny a podobne.

Našlo sa nejaké netypické želanie, ktoré vás osobne najviac prekvapilo?

Prekvapivých prianí je dosť. Viacero starkých si rado pochutná na údených lahôdkach, preto sa občas medzi prianiami nájdu „mäsové“ priania ako klobásky, slaniny, údené mäsá či tataráky. Niekoho by tiež mohlo prekvapiť, že mnohým seniorom i vo vysokom veku veľmi záleží na svojej vizáži alebo stretnú v zariadení spriaznenú dušu, ktorej sa chcú páčiť, a preto si želajú kozmetiku, make-up či protivráskové krémy. Medzi dojemné určite patria osobné priania, ako napríklad zabezpečenie sprievodu na cintorín či sviečka a kvety pre milovaného zosnulého.

Peniaze zbierate aj pre finančne náročnejšie priania, ktoré sú samostatnou kategóriu. O čo konkrétne ide?

Finančná zbierka je určená na drahé priania, ktoré by zrejme len veľmi ťažko splnil individuálny darca. Seniorov nijako v želaniach nelimitujeme, snívanie predsa nemá hranice. Mnohé z týchto želaní sú pre seniorov existenčné: tento rok sa napríklad skladáme aj na invalidné vozíky, masážne kreslá, polohovaciu posteľ, antidekubitné matrace, vysádzacie kreslo, načúvací prístroj, protézu, sanitu, kyslíkový generátor či biolampu. Iné priania sú určené na zlepšenie celkovej kvality života seniorov, prípadne si ich splnením človek môže ďalej rozvíjať svoj koníček. Sem patria napríklad hojdačky, elektrická píla, vŕtačka, bežecké pásy, stacionárne bicykle, saxofón, harmoniky a iné.

Koľko domovov dôchodcov a sociálnych zariadení je do projektu zapojených?

Každý rok počet zapojených zariadení stúpa, do aktuálneho ročníka sa zapojilo okolo 250 takýchto zariadení.

Ktorý rok sa vám doposiaľ podarilo vyzbierať najviac peňazí?

Minulý rok, vyzbierali sme 17 000 eur. Súvisí to s celkovým rastom dosahu projektu – oproti 630 seniorom zapojeným do prvého ročníka sme mali v roku 2020 už viac ako 6 000 seniorov, preto je logické, že zbieraná suma sa každoročne zvyšuje tiež.

Sú ľudia ochotní pomáhať aj v tejto náročnej dobe?

Ani náročná doba nezobrala ľuďom chuť pomáhať, podeliť sa, potešiť niekoho cudzieho. Vianočný zázrak si teda svojich adresátov našiel vždy, a to nielen na strane obdarovaných, ale aj na strane darcov.

V minulosti boli umožnené aj osobné stretnutia, kedy darca mohol odovzdať vytúžený darček babičke alebo deduškovi priamo do rúk. Pandemická situácia to momentálne žiaľ neumožňuje. Akým spôsobom sú balíky s darčekmi doručované seniorom dnes?

Poštou alebo kuriérom.

Ovplyvnil váš projekt nejakým spôsobom lockdown a sprísnené protipandemické opatrenia?

Pandémia sa odzrkadlila aj vo fungovaní projektu Vianočný zázrak, keďže už druhý rok nie sú možné stretnutia darcov s obdarovanými. Protipandemické opatrenia taktiež vedú k veľkej izolácii seniorov, v dôsledku čoho sa čoraz viac z nich cíti osamelo.

Čím sú pre vás Vianoce výnimočné? Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí váhajú, či sa do projektu zapojiť?

Vianoce sú pre mňa o spomalení a vychutnávaní času stráveného s rodinou. Treba si uvedomiť, že nie každý má to šťastie byť v prítomnosti svojich najbližších, s ktorými si sadne k štedrovečernému stolu a tento sviatok oslávi. Preto, pokiaľ to človeku umožnia okolnosti, nemal by váhať vykuknúť zo svojej bubliny a urobiť radosť tým menej šťastným.

Vianočný zázrak každoročne vygeneruje tony pozitívnej energie – veľmi nás tešia reakcie všetkých zúčastnených, ako obdarovaných seniorov, tak aj darcov. Paradoxne je veľakrát práve pre darcov zapojenie sa do Vianočného zázraku krásnou skúsenosťou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:10