TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Deťom na prvom stupni sa prezentuje správna technika nasadzovania kondómu, tvrdí Záborská

Dominika Pacigová25.10.2021., 12:00h
Výchova k zodpovednému sexuálnemu správaniu je v poriadku, ale musí byť primeraná k veku detí. Je potrebné rozprávať sa, ako by mala vyzerať, hovorí Anna Záborská pre Brainee.
Lajkuj Brainee.sk na

Návrh zákona o pomoci tehotných ženám posunuli poslanci Národnej rady Slovenskej republiky do druhého čítania. Zatiaľ čo odborná verejnosť vyzýva poslancov, aby odmietli návrh zákona z dielne koaličných poslancov, ktorý upravuje oblasť potratov, Anna Záborská tvrdí, že ich zákon nijakým spôsobom neobmedzuje a neporušuje reprodukčnú spravodlivosť. V rozhovore pre Brainee sa vyjadrila aj k sexuálnej výchove na školách.

Vaše návrhy zákonov vyvolali v spoločnosti bujaré reakcie. Vnímate tlak spoločnosti na vašu osobu?

Áno, v istej časti spoločnosti. Na tlak na moju osobu som zvyknutá, odkedy som v politike. Neprekáža mi.

Prekvapuje ma však, že už neexistujú, najmä v online priestore, hranice elementárnej slušnosti. 

Cítite z radov rodiny a najbližších podporu? 

Pochopiteľne, a som za to vďačná. Dokonca v istých chvíľach moju prácu prežívajú viac ako ja. 

V rozhovore pre denník SME ste avizovali, že pokiaľ návrh zákona o pomoci tehotným ženám neprejde, predložíte ho opäť. Čo je vašou motiváciou pri prekladaní tohto návrhu zákona?

Pomoc tým tehotným ženám, ktoré ju potrebujú a stoja o ňu.

Približne 200 lekárok a lekárov žiadalo poslancov, aby nepodporili váš zákon. Viacerí ľudia protestovali minulý týždeň v pondelok v uliciach slovenských miest za reprodukčnú spravodlivosť. Neuvažovali ste nad tým, že by ste návrh zákona stiahli?  

Nie. Neuvažovali. Náš návrh nijakým spôsobom neobmedzuje a neporušuje reprodukčnú spravodlivosť.

Podporujeme právo na život, ktoré je v ústave. Právo na potrat neexistuje. Existuje možnosť ísť na potrat. Žene, ktorá je rozhodnutá pre potrat a nie sú u nej a dieťaťa zdravotné problémy, nemôže prekážať deň navyše.

Tým, ktoré sa potrebujú viac zorientovať v informáciách či možnostiach, ktoré im môžu pomôcť, je deň navyše určite plusom. Dostávajú o 24 hodín naviac, iba jeden deň, čo v konečnom dôsledku môže rozhodnúť o živote ich dieťaťa. 

Nemôže mať aktuálna situácia, rozpitvávanie témy, z vášho pohľadu, negatívny vplyv na psychické zdravie najmä tých žien, ktoré museli podstúpiť interupciu zo zdravotných dôvodov? 

Som presvedčená, že pre žiadnu ženu, ktorá podstúpila umelé ukončenie tehotenstva z akýchkoľvek dôvodov, nie je príjemné na to spomínať. Ideme pomáhať istej skupine žien, do ktorých rozhodovania vstupujú ekonomické či sociálne dôvody. Čiže tým ženám, pre ktoré nie je problém tehotenstvo, ale okolnosti, v ktorých sa nachádzajú.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková aj viacerí odborníci hovoria o obmedzovaní prístupu k interrupciám. Nebojíte sa, že ženy budú vyhľadávať interupcie v zahraničí, prípadne, že to bude predstavovať priestor na otvorenie rôznych nelegálnych a neodborných praktík?

Zopakujem. Náš zákon má pomôcť tým ženám, ktoré o našu pomoc stoja, potrebujú ju. Ak je žena rozhodnutá podstúpiť umelé ukončenie tehotenstva, nikto jej v tom nezabráni. A náš zákon už vôbec nie. 

TASR/Jakub Kotian

​​Hovoríte o pomoci tehotným ženám, prečo ste nepodporili návrh zákona, ktorý predložila poslankyňa Marcinková?

Jej návrh je v našich podmienkach nevykonateľný.

Počty potratov kontinuálne posledné roky klesajú. Uhlíková stopa či teplota krajiny, respektíve Zeme, na druhej strane, stúpa. Nemali by poslanci venovať viac energie týmto témam? 

Ako poslanci sa venujeme aj týmto témam.

Ak sa pozrieme na sexuálnu výchovu, na slovenských školách nie je, nenariaďuje ju ani ministerstvo. Existuje určitá forma vzdelávacieho procesu, ktorý by sa dal označiť ako sexuálna výchova, a vedeli by ste ho eventuálne podporiť? Napríklad taký, pri ktorom by učitelia či lekári vysvetľovali mladistvým, že slovo „nie“ je vždy nie, alebo by vysvetľovali dôležitosť chráneného sexu? 

Výchova k zodpovednému sexuálnemu správaniu je v poriadku, ale musí byť primeraná - myslím na vek detí. Je potrebné rozprávať sa, ako by mala vyzerať. Rozhodne to nie je o technike nasadzovania kondómu, ktorá sa prezentuje deťom na prvom stupni napríklad na niektorých školách vo Veľkej Británii*… ani slovo o budovaní vzťahu, vzájomnej komunikácii, rešpekte.

Kľúčovú úlohu zohráva rodinné zázemie. Ak deti vidia rodičov, ako sa k sebe správajú, ako riešia bežné radosti i starosti, koľko času si vzájomne venujú, základný vzor sa premietne aj do ich správania.  

Aj v radoch mladých kresťanov sa formuje čoraz hlasnejšie liberálnejšie krídlo. Stretávate sa a diskutujete aj s mladými?

Samozrejme, že sa s nimi stretávam. Napríklad aj pri debatách v Kolégiu Antona Neuwirtha. Sú to mladí, talentovaní ľudia vyznávajúci kresťanské hodnoty. To, ako hlboko v nich ostanú aj v dospelosti, ako budú žiť, do veľkej miery závisí od prostredia, ktoré ich formuje, ale aj od odpovedí na ich otázky o vzťahu k Bohu, životu či rodine.

Onedlho zverejní Štatistický úrad SR počty ľudí, ktorí sa hlásia ku katolíckej cirkvi na Slovensku. Myslíte si, že budeme môcť označovať Slovensko ľudovo stále ako katolícky štát? 

Neviem, aké budú výsledky sčítania. Svoju vieru nosí každý v sebe a žije s ňou. Podstatné je, aby Slovensko bolo slušným štátom.

*Aktualizované (16:42): Po uverejnení článku nás kontaktovala Kresťanská únia s prosbou o doplnenie informácie „na niektorých školách vo Veľkej Británii“. Odpovede na otázky sme dostali mailom, kde táto informácia absentovala. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:49