Archív Jarka Bartos
StoryEditor

V Karibiku vybudovali slovenské impérium. Manželia Bartosovci podnikajú s moringou – na čo je prospešná?

Eliška Trpíšková29.10.2021., 12:00h
Prednedávnom prišli s novinkou. Firma Moringa Caribbean do svojho portfólia zaradila produkt pre histaminikov.
Lajkuj Brainee.sk na

Jarka s Milanom si prešli všetkým – od sadenia plantáží až po komunikáciu s domácimi, s ktorými sa dohodli, že budú od nich moringu brať a oni ju budú na oplátku pre nich pestovať.

Ich moringa nie je vôbec biologicky upravovaná, pôda nie je striekaná. Ide o čistú rastlinu. Celý proces pestovania a výroby je na takej úrovni, akú nevie zaručiť každý. Mnohí totiž moringu nakupujú kade-tade a o jej prášku vedia len žalostne málo. Na ostrove Sv. Lucie majú manželia Jarka a Milan Bartosovci zaškolený personál a ľudí, ktorí sa o ich vybudovanú firmu starajú. Moringa sa po dovoze na Slovensko testuje a musí spĺňať určité kritériá. Toto nemá hocikto.

Moringa je strom, z ktorého sa spracovávajú viaceré časti. Primárne však listy a celý tento proces je veľmi dôležitý. Listy moringy obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Moringa ich má až 46 a k tomu 18-20 esenciálnych aminokyselín, ktoré ľudský organizmus sám vyrobiť nedokáže a sú dôležité pre prenos kyslíka v tele. Prípravky z moringy sa odporúčajú proti vyčerpanosti, stresu a dokonca spomaľujú starnutie buniek. Okrem toho sa preukázalo, že dokážu zmierniť vedľajšie účinky chemoterapie a pomáhajú aj diabetikom. História moringy siaha až do koreňov africkej a indickej ľudovej medicíny (ajurvédy), vďaka ktorej si vyslúžila prezývku „zázračná rastlina.“

V rozhovore s Jarkou Bartos sa dozvieš, čo vlastne moringa je a aké má účinky. Jarka taktiež prezradí viac o ich produktoch a o ich prelomovej novinke určenej pre histaminikov.

Moringa sa považuje za najbohatšiu rastlinu na živiny. Aké účinky môže človek po jej užití pozorovať?

Je to veľmi individuálne. Myslím si, že u každého môžu byť tie účinky iné. S moringou robíme už veľa rokov a máme za sebou veľa zákazníkov. Niekedy som sama prekvapená, čo mi ľudia povedia. Raz mi jedna pani povie, že po moringe výborne spí, druhá zasa, že si upravila stravu a schudla 20 kg. Iní mi hovoria, že majú po moringe oveľa viac energie, zlepšilo sa im trávenie, lepšie sa prečisťujú a nemajú problémy so zápchou. Dokonca som sa stretla aj s prípadom, kedy mi jedna žena povedala, že si bola spraviť odber krvi a mala vynikajúce a zlepšené výsledky, až sa jej lekárka čudovala. Myslím si teda, že je to naozaj individuálne.

Užívate ju aj vy s manželom?

Samozrejme. My sme tak začali. Celá naša „story“ začala užívaním moringy. Ja som vyrástla na dedine a na bylinkových čajoch, takže keď som sa prvýkrát na ostrove Sv. Lucie s moringou stretla, ihneď ma zaujala. Zvykla som cez zimu vždy užívať nejaké prírodné vitamíny, od zázvoru, spirulínu alebo chlorelly, až teda po rôzne bylinky. Moringu sme preto vyskúšali najskôr na sebe. Musím si poklopkať, pretože nikdy predtým som nemala zdravotné problémy. Môj manžel ich však mal. Trpel únavou a je aj diabetik, takže jemu moringa pomohla práve na tieto problémy. Takto sme sa presvedčili o jej účinkoch na vlastnej koži. Následne sme ju ponúkli aj rodine a jednej staršej pani v Rakúsku, ktorá ju následne odovzdala svojej kozmetičke.

Potom sme dali spraviť analýzy, aby sme sa presvedčili, že moringa naozaj obsahuje tie vitamíny, o ktorých sme sa dočítali. Dokonca som ju dala analyzovať na Ústave verejného zdravotníctva. Predtým som o tejto rastline nenašla absolútne žiadne informácie. Čerpala som z karentovaných časopisov a zo zahraničných štúdií. Kupovala som si rôzne knihy a tak sme postupne prichádzali na všetky jej účinky a na to, ako sa moringa dá využiť, čo sa z nej dá využiť a aký má potenciál.

Archív Jarka Bartos

Ste u nás jediní, ktorí podnikajú s moringou?

Dovolím si tvrdiť, že moringu sme priniesli na Slovensko my. Už sa to tu však postupne rozmohlo, čo sme aj predpokladali. Moringa je vo svete známa už dlhé roky, od Indie až po Karibik. Teraz je na trhu viacero firiem, ktoré ju predávajú. Predávajú však dajme tomu len kapsule, alebo iba prášok. Moringu sme tým, že ju dlhé roky skúmame, analyzuje a spolupracujeme s rôznymi odborníkmi, posunuli trošku ďalej. Pridávame k nej aj iné látky.

K nášmu výrobku Moringa Balance up, ktorý je určený pre ženy, sme pridali macu a vieme im tak pomôcť, keď majú rozbúrené hormóny. Taktiež sme pracovali dlho na výrobku Moringa Caribbean Anti-Histamin, do ktorého sme okrem iného pridali kvercetín, či vitamín C. Stále sa snažíme inovovať a posúvať ďalej, aby sme neboli niekto, kto predáva len kapsule a prášok.

Je o vás známe, že preferujete kvalitu nad kvantitou. Ako sa to prejavuje vo vašom podnikaní?

Moringu sami vyrábame a spracovávame, čo je pre nás najpodstatnejšie, pretože vieme odkiaľ pochádza a ako prebieha samotný proces spracovania. Prešli sme si všetkým úplne od začiatku. Niekto by možno ani neveril, aké náročné to bolo, keďže v Karibiku nepoznajú žiadnu hygienu, všetko sušia vonku, spracovávajú to bez hygienických pomôcok a nemajú na to žiadne zariadenia. Jednoducho nič neriešia. My sme sa vlastne museli naučiť moringu sadiť, pestovať, spracovávať a museli sme zaučiť personál. Taktiež sme spolupracovali s odborníkmi, ktorí v tom čase s nami leteli do Karibiku.

Archív Jarka Bartos

Zamestnávate na ostrove Sv. Lucie aj Slovákov?

Na ostrove máme len lokálnych zamestnancov. Sú to tí, ktorí s nami od začiatku spolupracujú. Našli sme farmárov, s ktorými sme sa dohodli, že budú moringu pre nás pestovať a ďalších, ktorí ju budú spracovávať. Taktiež máme aj jednu manažérku, ktorá sa o to celé stará. Tým im vlastne my dávame prácu. Zamestnávať Slovákov by tam podľa môjho názoru bolo úplne zbytočné, pretože Karibčania majú inú mentalitu a lepšie sa medzi sebou dohodnú oni sami, ako keby ich tam mal riadiť Slovák.

Ovplyvnila váš biznis pandémia koronavírusu?

Pandémia naše podnikanie až tak neovplyvnila, keďže v Karibiku bolo už všetko zabehnuté. Jediné, čo nás trošku ovplyvnilo boli omeškania dodávky, keďže kvôli covidu-19 boli stopnuté lety British Airways.

Paradoxne môžem potvrdiť zvýšenie predaja, keďže ľudia počas pandémie a lockdownu začali siahať po rôznych vitamínoch a doplnkoch. Na to sme však boli pripravení. Predával sa najmä výrobok Moringa Complete. Ide o jediný prírodný multivitamín, ktorý je obohatený o prírodný vitamín D, vitamín B12 a extra dávku vitamínu C extrahovaného z plodov šípky. Tento výrobok sa naozaj počas pandémie kupoval najviac.

Archív Jarka Bartos

Moringu ponúkate vo viacerých podobách – od kozmetiky, cez čokoládu až po rôzne kapsule a prášky. O aký produkt je najväčší záujem?

Všetky produkty sa vyvíjali postupne. Moja idea bola neponúkať len kapsule a prášok, keďže časom to môže byť nezaujímavé. Z moringy sa dá vyťažiť oveľa viac. Všade po svete je využívaná napríklad ako korenina a pridávajú ju do rôznych jedál. Ďalej sú veľmi obľúbené taktiež čokolády s moringou a potom samotná kozmetika. Čo sa týka kozmetiky, tak prvá myšlienka bola kozmetika s moringou a druhá myšlienka bola, aby táto kozmetika bola aj ekologická. Taktiež sme chceli, aby produkty boli v tuhej forme, keďže by sme sa chceli posunúť aj týmto smerom a viac redukovať plasty.

Keď sme začínali a produktov bolo menej, ľudia zvykli nakupovať prevažne kapsule, pretože prášok má svojskú chuť a zákazníci uprednostňujú, že prehltnú kapsulu a tým majú deň vyriešený. Do popredia sa dostal už spomínaný produkt Moringa Complete, ktorý vie byť úžasným doplnkom aj pre vegánov. Musím však povedať, že časom začína byť týchto produktov obľúbených čoraz viac. Do popredia sa dostáva aj kozmetika, kde sú veľmi predávané najmä tuhé šampóny s moringou alebo denný a nočný prírodný pleťový krém anti-aging. Moringa totiž obsahuje ako jediná zeatín, ktorý spomaľuje starnutie. Z ďalších kapsúl je taktiež veľmi predávaná naša novinka Moringa Anti-Histamin a Moringa Balance up pre ženy na úpravu hormónov.

Archív Jarka Bartos

Keď už sme pri tom histamíne, na trh ste nedávno uviedli novinku – kapsule Moringa Caribbean Anti-Histamin. O čo ide?

Touto témou som sa zaoberala dosť dlho. Tým, že som stále rešeršovala, na čo by moringa mohla byť dobrá, histamínová intolerancia ma zaujala. Taktiež ma k tomu viedla moja neter, ktorá s histamínom mala problémy a o chvíľu nato sa k tomu pridružili aj viaceré moje kamarátky. Produkt sme teda posunuli na odbornú úroveň a komunikovali sme s odborníkmi. Nakoniec sme teda zaradili do ponuky produkt Moringa Caribbean Anti-Histamin, do ktorého sme pridali kvercetín a prírodný vitamín C. Myslím, že tento výrobok má doposiaľ úspech.

Prečo by mali ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou siahnuť práve po tomto výrobku? Vidíte výsledky?

Pomaly sa nám zbierajú ohlasy. Naozaj pomáha tým, ktorí majú histamínovú intoleranciu ale taktiež aj tým, ktorí trpia rôznymi alergiami či ťažkosťami s trávením. Recenzie od zákazníkov a známych sa nám postupne akumulujú. Produkt sa dokonca dostal už aj do lekární, odkiaľ máme taktiež len samé pozitívne ohlasy.

Plánujete do budúcna nejaké novinky? Poprípade zväčšiť vaše portfólio produktov?

Stále niečo plánujeme, aby sme držali krok. Pomaly prichádza na trh moringa s magnéziom a moringa s kalciom. Taktiež máme v pláne ďalšie dva produkty, ale to si zatiaľ nechám pre seba.

Archív Jarka Bartos

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:55