Archív/Gabo Žifčák, TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Hlava Svedkov Liehovových: Rád by som vedel, kto dal Záborskej právo rozhodovať o tom, v čo môžu ľudia veriť

som08.10.2021., 08:00h
Anna Záborská odmieta pomôcť Svedkom Liehovovým pri registrácii cirkvi. Čo je to za „hlúposť,“ že zákon vám zaručuje, že si môžete veriť v čo chcete, ale iba pár privilegovaných si to môže aj zaregistrovať? Pýta sa hlava cirkvi Gabo Žifčák.
Lajkuj Brainee.sk na

Pred mesiacom sa stala poslankyňa Anna Záborská splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania.

Hlava cirkvi Svedkov Liehovových, pípež Gabo Žifčák, sa na ňu obrátil s otvoreným listom, poukazujúc na to, že registrovať novú cirkev, ako stanovil zákon ešte z dielne SNS pri čísle 50-tisíc veriacich, je takmer nemožné. Žiadal u nej pomoc. Veľa pochopenia nenašiel.

Záborská Svedkov Liehovových označila za pogrom. Medzi pípežom a novopečenou splnomocnenkyňou od toho momentu začala prestrelka. Záborská pred pár dňami neregistrovanej cirkvi poslala cez písmenka na klávesnici tvrdý odkaz.

V príspevku na sociálnej sieti vyhlásila, že Svedkom Liehovovým nikto nebráni praktizovať vieru, takže nemá dôvod ich ochraňovať, pričom sa odvoláva na Všeobecnú deklaráciu ľudských práv. „Toto právo však v sebe nezahŕňa právo registrovať si svoju vlastnú cirkev, dostávať financovanie od štátu ani nič podobné. Nezáleží na tom, koľko ľudí sleduje stránku takejto „cirkvi“ na Facebooku.“ Okrem toho sa ohradila, že by cirkev nazvala sodomistami a cirkev označila za „žart“. My sme sa so Žifčákom rozprávali, prečo je kvóta nastavená príliš vysoko, ale aj ako vníma posledné Záborskej vyjadrenia na svoju adresu.

Nemyslíš, že právo na vierovyznanie v sebe nepriamo zahŕňa právo na registráciu, vďaka ktorej by sa mohlo dané náboženstvo v danej krajine zrovnoprávniť?
 
Myslím si, že to priamo zahŕňa právo na registráciu. Čo je to za hlúposť, že zákon vám zaručuje, že si môžete veriť v čo chcete, ale iba pár privilegovaných si to môže aj zaregistrovať? Ich budeme uznávať a im budeme aj prispievať finančne a vy ostatní si verte, v čo chcete, ale nič od nás nechcite a vlastne nám dajte pokoj. Veď to je čisto ako za komunizmu, že všetci sme si rovní, ale niektorí sme si rovnejší. Tu vidieť, že pani Záborská je naozajstná kresťanka. Tí si tiež Bibliu upravujú a vysvetľujú, ako sa im hodí. Pani Záborská to zjavne začala robiť aj so zákonom a Ústavou. Navyše maže komentáre na Facebooku ako sa jej hodí.

Akým spôsobom vám, ako cirkvi, Anna Záborská, splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody a vierovyznania, odmietla pomôcť?
 
Už dlho hovoríme, že podmienky na registráciu novej cirkvi sú na Slovensku takmer nesplniteľné. My s tým bojujeme už takmer 5 rokov. Poprosili sme ju teda o pomoc pri registrácii, ktorú ona odmietla, pretože nás nepovažuje za cirkev, ale za humor. Ja by som rád vedel, kto jej dal právo rozhodovať o tom, v čo môžu ľudia veriť.

Ak chce niekto veriť v Špagetové monštrum, má plné právo v neho veriť a podľa Ústavy má mať rovnaké práva a povinnosti ako ktokoľvek, kto verí v kresťanského Boha. Pani Záborská by si mala uvedomiť, že sa stala ochrankyňou všetkých vierovyznaní a presvedčení a nielen toho svojho. 

Myslíš, že príjme tvoju výzvu porozprávať sa z očí do očí?

Nie. Už včera mi cez média odkázala, že vec považuje za vybavenú a nemieni sa ňou ďalej zaoberať. Podľa mňa sa len bojí priamej konfrontácie. Aj keď sme sa stretli pri natáčaní seriálu Pumpa, hneď, ako zistila, kto som tak, ušla von.

Hovorí, že sa v rámci svojho postu nechce zaoberať tým, čo sa deje na Slovensku, ale pomáhať napríklad ženám v zahraničí, ktoré sú utláčané kvôli ich viere. Myslím si, že by najprv mala poupratovať doma a až potom ísť k susedom, kde ju mimochodom nikto nevolal. Túto jej iniciatívu ale schvaľujem a navrhujem, aby svoju prvú cestu v tomto boji nasmerovala do Afganistanu. Tam ju teraz ženy utláčané pre vieru veľmi potrebujú. 

Minule sme sa v rozhovore bavili o kvóte 50-tisíc podpisov z dielne SNS, ktoré by ste potrebovali na registráciu cirkvi. Mnohé registrované cirkvi na Slovensku ani teraz nemajú taký veľký počet veriacich. Aký máš odhad, koľkých veriacich momentálne máte?
 
Netrúfam si odhadnúť. Môžeme sa len pozrieť na čísla na sociálnych sieťach. 120-tisíc na Facebooku, 26-tisíc na Instagrame, 75 -tisíc Tik Tok, 45-tisíc Youtube. Všetci sa ma stále pýtajú, ako dopadlo sčítanie. Vždy odpovedám, že neviem, pretože nemám prístup k iným, ako oficiálnym údajom a tie ešte neboli zverejnené. Druhá vec, ktorú dodávam, je, že to, ako dopadlo sčítanie, nie je dôležité. Je to len štatistický údaj a v podstate nič neznamená. Na základe toho nám totižto cirkev nezaregistrujú. Na to musíme vyzbierať 50 -tisíc podpisov na čestných prehláseniach.

Snažíte sa poukazovať na medzery tejto kvóty?

Ako si už spomínala, podľa štatistík z minulého sčítania, až 13 z 18 registrovaných cirkví túto kótu nespĺňa. Je absolútne nelogické, nezmyselné a neférové, aby ju musel spĺňať hocikto ďalší, kto sa chce do tohto „klubu“ pridať.

Napríklad registrovaná Cirkev Československá husitská má 1696 členov, čo je na míle ďaleko od 50-tisíc. To je ako keby sme povedali, že všetky strany potrebujú 5 % voličov, aby sa dostali do parlamentu, ale strana pani Záborskej potrebuje 50 %. Prečo? Lebo.

Aj keď si pípež, vešteckú guľu nemáš, no predsa len - máš nejaké odhady pre sčítanie obyvateľstva, aká časť spoločnosti mohla zaškrtnúť „bez vyznania“?
 
Ak by som toto vedel tipnúť, tak idem podať športku. Bol by som milionár. 

Povedala vám pani Záborská, že ste sodomisti alebo nie?
 
Toto ináč neviem odkiaľ prišlo, ak som to náhodou povedal v nejakom rozhovore, tak sa ospravedlňujem.

Rozhodne v prvej reakcii na náš otvorený list nás pani Záborská nešetrila a prirovnala nás k tomu, že ideme štartovať pogrom. Osobne si myslím, že to vôbec nie je podstatné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:49