Čo majú spoločné elektrospotrebiče a chlapi?Shutterstock
StoryEditor

Mužské biologické hodiny taktiež tikajú. Odborníci tvrdia, že otcovstvo netreba odkladať

Eliška Trpíšková03.11.2021., 12:00h
Autizmus, predčasné narodenie čí nízka pôrodná hmotnosť. Aj takéto následky môže mať neskoré počatie potomka.
Lajkuj Brainee.sk na

„Do prdele, ja možno nebudem schopný mať deti. Možno sa to nikdy nestane,“ povedal si uprostred noci 38- ročný Londýnčan Connor. „Začalo to tým, že som rozmýšľal, ako moc sa teším na kúpu svojho domu a že všetko v mojom živote sa deje príliš neskoro. Potom som začal premýšľať nad tým, ako dlho by mi trvalo, kým by som si našetril na svadbu potom, čo si kúpim dom. Začal som robiť matematické výpočty – kedy budem schopný dovoliť si byť ženatý, mať vlastný dom a deti? Pravdepodobne, keď budem mať 40. Potom som začal stresovať, ako na tom bude kvalita mojich spermií. Čo ak sa deťom niečo stane? Následne som sa zamyslel nad tým, či bude vzťah s mojou partnerkou vôbec fungovať. O pár rokov to celé bude možno ešte horšie.“

Obvykle spájame tematiku biologických hodín so ženami, no témy ako mužská vlasová transplantácia, erektilná dysfunkcia alebo predčasná ejakulácia nás každodenne presviedčajú o tom, že s mužmi ju môžeme spájať pokojne tak isto ako aj so ženami. Muži si čoraz častejšie dokonca nechávajú zmrazovať spermie. Nie je žiadnym prekvapením, že pociťujú určité znepokojenie.

Posledné roky sa totiž čoraz častejšie objavujú série príbehov o poklese spermií, ktorý je zapríčinený napríklad bicyklovaním alebo nosením takzvaných „skinny jeans.“ Viacero údajov ukázalo, že u mužov zo západu sa v porovnaní s minulými 40. rokmi znížil počet ich spermií takmer o polovicu.

Túžba u mužov mať deti sa prejavuje pomaly, až pokiaľ nepríde deň, kedy to chcú až príliš. Connor prvýkrát počul svoje tykajúce biologické hodiny, keď jeho priateľka Rosanna pred dvomi rokmi otehotnela. Aj napriek tomu, že tehotenstvo nebolo plánované, Connor mal obrovskú radosť. Rosanna však potratila pred 12-týždňovým ultrazvukom. „Veľmi ma to zdeptalo. Naozaj som žialil. Vtedy som zistil, ako moc som si želal mať deti.“

Po tomto potrate Connor prestal veriť, že raz by mohol mať deti. Connor a Rosanna sa napokon dohodli, že najlepšie je počkať, kým budú finančne stabilní a Rosanna mentálne pripravená mať znova deti. Toto však so sebou prinieslo aj určitý risk. „Bojím sa, že bude moc neskoro a ja už nebudem schopný mať deti. Alebo že bude s dieťaťom niečo zle a budem sa zato obviňovať,“ vysvetľuje Connor.

Unsplash/Tessa Rampersad

Connorove obavy však nie sú úplne neopodstatnené. Deti, ktoré sa narodia mužom v 45-tom a vyššom roku života, majú väčšiu šancu na predčasné narodenie, záchvaty, nízku pôrodnú hmotnosť malebo musia podstúpiť neonatálnu starostlivosť. Dokonca existujú dáta, ktoré ukazujú, že deti narodené starším otcom sú náchylnejšie na autizmus. S vekom klesá aj plodnosť. Aj napriek tomu, že muži nemajú menopauzu v rovnakej podobe, ako ju poznáme u žien, výskumníci zdôrazňujú, že medzi 35-40 rokom sa kvalita spermií začína kaziť.

Doktorka Laura Dodge, asistujúca profesorka reprodukčnej biológie z Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostone sa o problematiku mužských biologických hodín začala zaujímať v roku 2017 a uskutočnila tak prvý svetový výskum vôbec. Doktorka Dodge a jej kolegovia študovali záznamy 19 000 párov, ktorí podstúpili IVF, teda In vitro fertilizáciu (súhrn metód, pomocou ktorých sa realizuje oplodnenie vajíčka spermiami partnera alebo anonymného darcu mimo tela ženy). Zistili, že 75% párov, v ktorých mal muž menej ako 35 rokov, by po absolvovaní šiestich kôl IVF mohli bez problémom počať potomka spontánnym pôrodom. Štatistiky klesli na 60% u mužov, ktorí mal viac ako 45 rokov. Dodge tak radí mužom, ktorí sa chcú stať otcami, aby neotáľali.

Optimálny vek žien na počatie potomka je podľa odborníkov medzi 25-30 rokom života. Staršie ženy riskujú potrat a iné pôrodné, či popôrodné komplikácie. Toto sa však neviaže na mužov. Aj napriek tomu, že ich kvalita spermií sa vekom znižuje, deti môžu mať pokojne aj neskôr – dobrým príkladom sú napríklad hviezdy ako Mick Jagger, Warren Beatty alebo Rupert Murdoch. Fakt, že muži môžu mať deti oveľa neskôr im však situáciu neuľahčuje a často musia čeliť rôznym finančným, pracovným alebo vzťahovým záväzkom. Čím vyšší vek, tým je to jednoducho náročnejšie.

Ďalším príkladom je 51-ročný učiteľ Adam, ktorý sa v noci budí so strachom, že sa nikdy neožení a nestane sa otcom. S priateľkou sa rozišiel pre ôsmymi rokmi a jeho panika začala naberať na obrátkach. „Toto nie je len obava: je to skutočnosť. Je koniec. Šance tam sú, ale nikdy sa to nestane,“ hovorí Adam, ktorý pracuje v prostredí plnom žien, ktoré už majú deti. „Je strašné to priznať, no strach prichádza v momente, keď si ľudia prinesú do práce svoje deti.“ Adamovi kolegovia si často myslia, že on sám si vybral možnosť zostať bezdetný. On ich však neopravuje. „Snažíš sa to nejako uhrať,“ hovorí učiteľ z Midlands. „Tváriš sa, že ti to nevadí, ako keby to bola súčasť plánu...no obavy tam sú vždy a ak mám byť úprimný, prenasledujú ma.“

Unsplash/Oladimeji Ajegbile

Doktor Kevin Shafer, profesor sociológie a expert na rodičovstvo a otcovstvo z Brigham Young University of Utah hovorí, že „muži chcú mať deti viac ako v minulosti.“ V rodičovstve vidia väčšiu emocionálnu hodnotu a omnoho viac sa dokážu identifikovať s úlohou rodiča. „Sociálna dynamika sa zmenila. Ak si bol predtým rodič, bol si živiteľom rodiny a určitou autoritou, no dnes je to viac o emocionálnom prepojení a starostlivosti. Muži sa dnes s touto rolou dokážu stotožniť omnoho viac a ich túžba stať sa otcom tak narastá,“ hovorí Shafer.

„Mám vnútorný konflikt sám so sebou,“ hovorí 38-ročný Jonathan Kirk, ktorý pracuje v zdravotníctve a žije v Manchestri. So svojou partnerkou je už 13 rokov, no obaja nie sú presvedčení o tom, že chcú mať deti. „Čas beží a ja si nie som celkom istý,“ hovorí Jonathan. „Nechcem mať deti, pokiaľ nebudem o tom 100% presvedčený.“ Jonathan celkom nevie, či chce byť starší rodič, aj keď sa na druhej strane obáva, že toto rozhodnutie by mohol neskôr ľutovať. „Viem, že čím si starší, tým je ťažšie vychovávať deti a pracovať na full-time. Je oveľa pravdepodobnejšie, že budeš mať zdravotné problémy a potom je ťažšie sa vysporiadať s prebdenými nocami. Môžeš toto všetko urobiť v živote neskôr? A zároveň chcieť dlhý a šťastný dôchodok?“ zamýšľa sa Jonathan.

Muži to nemajú vôbec ľahké. Obávajú sa o ich finančné záväzky a o to, či budú niekedy schopní mať deti. Trápia sa na narodeniny svojich blízkych a priateľov, kedy čakajú, že niekto oznámi narodenie svojho dieťaťa. Často kalkulujú. Je pre nich ťažké hovoriť o biologických hodinách, pretože v spoločnosti je zaužívané, že ženy to majú ohľadom tejto problematiky oveľa náročnejšie.

Adam si praje, aby sa toto „ticho“ zmenilo. „Bol by som rád, ak by si ľudia všímali, že muži nie sú len darcami spermií. O deťoch premýšľame naozaj vážne a keď hovoríme o túžbe mať deti, tieto pocity sú pre mňa veľmi silné,“ uzatvára Adam.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:56