PridePexels/Rosemary Ketchum
StoryEditor

Miliardár sa vzdal členstva u mormónov, milióny venoval LGBTQ komunite

iDnesČTK23.12.2021., 12:00h
Aktívne v tejto chvíli svetu škodíte, napísal americký miliardár Jeff Green vedeniu Cirkvi Ježiša Krista Svätých posledných dní, ktorí sú známi ako mormóni a z organizácie vystúpil.
Lajkuj Brainee.sk na

Časť svojho majetku sa potom rozhodol venovať miestnej organizácii na podporu komunity ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou.

Organizácii Equality Utah venoval 600 000 dolárov (530 926 eur), takmer polovica sumy pôjde na projekt školného pre LGBTQ študentov z Utahu, odkiaľ pochádza aj Green. O dare informoval denník The Salt Lake Tribune.

Kritizuje cirkev

„Hoci väčšina mormónov „sú dobrí ľudia, ktorí sa snažia konať správne, domnievam sa, že cirkev v tejto chvíli svetu aktívne škodí. Vedenie cirkvi nie je úprimné ohľadom svojej histórie, financií a svojich postojov,“ píše Green v liste adresovanému prezidentovi cirkvi.

„Domnievam sa, že mormónska cirkev bráni celosvetovému pokroku v oblasti práv žien, občianskych práv a rasovej rovnosti a práv LGBTQ+,“ píše ďalej miliardár, ktorý je považovaný za jedného z najmajetnejších rodákov štátu Utah.

Green vo svojom liste kritizuje vedenie cirkvi za hromadenie majetku, ktorý získalo „od obyčajných, často chudobných, ľudí, ktorí z celého srdca veria, že cirkev predstavuje Ježišovu vôľu“.

Greenov majetok sa odhaduje na päť miliárd dolárov. Štyridsiatnik, ktorý vyštudoval na mormónskej vysokej škole, chce venovať už za svojho života alebo najneskôr vo svojom závete 90 percent svojho majetku na dobročinné účely.

Centrom Cirkvi Ježiša Krista Svätých posledných dní je americký štát Utah, kde sa k nej hlási až 62 percent obyvateľov. Mormóni uvádzajú, že majú cez 16 miliónov členov.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:55