Pexels/Anna Shvets
StoryEditor

Lesbický pár musel zo dňa na deň utiecť pred Talibanom. Teraz Salma a Chadídža snívajú o svadbe

kam22.11.2021., 13:00h
Mesiac, ktorý Salma a jej priateľka Chadídža strávili pod vládou Talibanu, bol jednou z najtemnejších kapitol ich života.
Lajkuj Brainee.sk na

Salma a Chadídža to v Afganistane nikdy nemali jednoduché. Ochrana LGBTQ nebola ani za vlád podporovaných Západom nikdy zakotvená v zákone. Bývalí zákonodarcovia sa domnievali, že práva komunity LGBTQ by sa mali riešiť podľa islamského práva šaría.

Pre ženy ako Salma a Chadídža, ktoré z bezpečnostných dôvodov hovorili pod podmienkou anonymity, bol život ťažký ešte pred návratom Talibanu. Bývalú priateľku Chadídže napríklad po zistení jej orientácie a vzťahu členovia rodiny zbili. Následne na to bola donútená vydať sa za muža, povedala Chadídža pre portál Vice

Situáciu v krajine však prijali a tajili pred verejnosťou. Keď ale Taliban opäť získal kontrolu nad krajinou, Salma a Chadídža mali opodstatnené obavy o svoju bezpečnosť. 

Lesbický pár Pexels/mododeolhar

Rozhodnutie, ktoré zmenilo ich životy

V deň, keď Kábul padol, boli na nákupoch. „Veci sa zrazu zmenili. Kábul nebol rovnaký ako včera, stačili na to dve až tri hodiny. Boli sme zničení. Naše zlé dni sa začali. Povedala som Chadídži, že už tu nebudeme môcť žiť,“ povedala 21-ročná Salma.

„Počula som nejaké príbehy o Talibane, ale vtedy to bolo prvýkrát, čo som ich videla zblízka. Veľmi som sa bála,“ povedala 23-ročná Chadídža. „Priala som si žiť slobodne.“ Podobne, ako mnohí iní, aj oni sa zo dňa na deň zbalili a rozhodli sa z krajiny odísť. Nakoniec sa im s pomocou medzinárodnej organizácie podarilo dostať do susedného Pakistanu.

​Salma, ktorá študovala v druhom ročníku na univerzite v Kábule, si pred piatimi rokmi, keď mala 17, uvedomila, že je homosexuál. So svojimi rodičmi ani bratmi sa nestýkala – všetci sa pred rokmi presťahovali do Európy dlho pred prevzatím moci Talibanom. Nikto z jej rodiny nevie, že je členom LGBTQ komunity.

Stretnutie, ktoré im zmenilo život

Salma a Chadídža, absolventka literatúry, sa stretli v roku 2018 v reštaurácii v Kábule. „Moja kamarátka mi ju predstavila a povedala, že je lesba. Bola som šťastná, keď som sa s ňou prvýkrát rozprávala a rozhodli sme sa žiť spolu,“ povedala. „Užívam si každú minútu s Chadídžou.“

Obe ženy uviedli, že boli vychované v „extrémne tradičnom“ rodinnom prostredí. „Žila som v tradičnej spoločnosti a môj cit a záujem o dievčatá mi boli nepríjemné. Vždy som počúvala, že byť lesbičkou je tabu a hanba, a že žena sa narodila pre mužov a mala by sa vydať za muža,“ povedala Chadídža. „Často som sa bála, že ak vyjadrím svoje pocity, skončí to tým, že moji priatelia prídu o život.“

Lesbický pár Pexels/Ketut Subiyanto

​Salma so svojou rodinou nie je v kontakte, pretože odmietla viacero ponúk na sobáš od mužov. Chadídža mala tiež podobnú skúsenosť. Postavila sa voči naliehaniu rodičov, čo vyústilo v prerušené vzťahy. 

Taliban neustúpi

Názor novej vlády Talibanu na práva afganskej LGBTQ komunitu je brutálne jasný. Hovorca Talibanu Qari Yusuf Ahmadi povedal pre VICE World News cez WhatsApp: „Postoj islamu a šaríje je v tomto smere jasný: vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia sú proti islamu a my to nedovolíme.“

Napriek neistej budúcnosti sú Salma a Chadídža prinajmenšom šťastné, že unikli „smrti a islamistickému extrémizmu“, a teraz snívajú o ceste do európskej krajiny alebo Spojených štátov, kde sa môžu legálne zosobášiť a obhajovať práva LGBTQ Afgancov, ktorým sa z krajiny nepodarilo utiecť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 02:31