TASR/AP
StoryEditor

Išla ku gynekológovi na vyšetrenie. Pýtal sa jej na sexuálnu orientáciu, diagnostikoval jej homosexualitu

pc11.10.2021., 14:00h
Takéto stanovenie diagnózy by jej ani vo sne nenapadlo. Matka spolu s dcérou čakajú na vysvetlenie, a zároveň ospravedlnenie.
Lajkuj Brainee.sk na

19-ročná Španielka išla na vyšetrenie ku gynekológovi. Opýtal sa, či môže do správy zahrnúť jej sexuálnu orientáciu. Keď jej diagnostikoval homosexualitu, bola šokovaná, informoval portál The Guardian.

Diagnóza na základe sexuálnej orientácie 

Mladá baba išla minulý týždeň v pondelok do nemocnice Reina Sofía v španielskom meste Murcia. Jej matka pre portál elDiario.es uviedla, že gynekológ sa jej opýtal, či môže do správy zahrnúť jej sexuálnu orientáciu. Dievčina súhlasila, keďže si myslela, že je to pre neho relevantná informácia.

Z vyšetrenia odchádzala s papierom, na ktorom mala jasne stanovenú diagnózu – homosexualitu.

​​Čakajú na vysvetlenie 

Matka spolu s dcérou sa obrátili na miestny LGBT kolektív Galactyco, ktorý podal formálnu sťažnosť na regionálnu vládu Murcie, regionálne ministerstvo zdravotníctva a regionálnu zdravotnú službu.

Teraz čakajú na vysvetlenie, a zároveň ospravedlnenie. „Svetová zdravotnícka organizácia vyškrtla v roku 1990 homosexualitu zo zoznamu duševných chorôb. Napriek tomu, aj po 31 rokoch, je v zdravotníctve Murcie stále niekoľko profesionálov, ktorí vnímajú sexuálnu orientáciu ako chorobu,“ uvádza Galactyco vo vyhlásení.

Prípad podľa miestneho LGBT kolektívu však nie je ani zďaleka ojedinelým. Komunita považuje za neprijateľné a neznesiteľné, že v dnešnej dobe existujú profesionáli, ktorí sú zodpovední za zdravie ľudí, a ignorujú práva LGBTI komunity.

Foto: Ilustračné 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:37