Nemocnica RázsochyHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Rázsochy po vyše desiatich rokoch ožívajú, budú sa tam sťahovať Kramáre

15.03.2017, 11:35
Top nemocnica bude pozostávať z dvoch, tak má znieť finálny plán ministerstva zdravotníctva.

Na otázku, kde bude stáť nová bratislavská nemocnica, konečne poznáme odpoveď. Nová budova sa postaví na Rázsochách. Okrem toho sa však zrekonštruuje nemocnica v Ružinove. Vyplýva to z návrhu ministerstva zdravotníctva, ktorý sa objavil v pripomienkovom konaní.

Spádové oblasti

Rázsochy a Ružinov sú spádové oblasti, kde budú končiť najťažšie prípady z celého Slovenska. „Nebudeme chcieť stavať nemocnicu s 1 200 lôžkami, ale radšej budeme mať dve nemocnice po 600 lôžok, ktoré budú mať dostupnosť nielen pre Bratislavčanov,“ povedal ešte v októbri minister Tomáš Drucker pre HN. V hre však boli aj ďalšie lokality, okrem spomínaných aj Patrónka a Bratislava „východ“.

Aj keď minister plán načrtol už v jeseni, ideálne miesto pre stavbu nemocnice mala ukázať až developerská analýza. Práve na základe nej ministerstvo spravilo konečný verdikt. Do úvahy sa pritom brali viaceré kritéria: ekonomická návratnosť, súčasný stav Univerzitnej nemocnice, analýza pozemkov a financovanie projektu.

„Z výsledkov hodnotenia jednotlivých variantov najvyššie skóre získala lokalita Rázsochy, ako najvhodnejšia alternatíva,“ píše sa v materiáli, ktorý je momentálne v pripomienkovom konaní. Ružinov je pritom podľa nej dostačujúca na prestavbu, ale nie pre ďalší významný rozvoj, pričom náklady sa rekonštrukciu odhadujú na 80 miliónov.

Veľké zmeny a sťahovanie

Oblasť Rázsochy bola za miesto výstavby Univerzitnej nemocnice určená už v minulosti, výstavba však bola pozastavená v roku 2003 za vlády Mikuláša Dzurindu. Začala sa stavať v 80. rokoch, avšak vystriedala ju lokalita Patrónky. Tento projekt však minister Drucker spochybnil – a to nielen samotnú oblasť, ale aj spôsob financovanie cez PPP projekt. Po novom nemocnicu zaplatí štát sám.

Ministerský materiál prináša aj ďalšiu novinku: Nemocnice, ktoré v súčasnosti tvoria Univerzitnú nemocnicu majú fungovať ako samostatné príspevkové organizácie, každá sa bude spravovať sama. Analytik INEKO Dušan Zachar tvrdí, že tým ministerstvo reaguje na neefektívne riadenie Univerzitnej nemocnice. „Manažment nevedel dobre ukočírovať jednotlivé jednotky,“ vysvetlil.

Výnimkou je však nemocnica Kramáre. „Budova je vo veľmi zlom stave, energeticky mimoriadne náročná a neefektívna z hľadiska prevádzky,“ povedal v polovici januára šéf projektu Jozef Dolinský a analýza jeho slová potvrdzuje. Po novom už fungovať nebude, zamestnanci a vybavenie sa budú sťahovať do Rázsoch.

Viac o téme sa dočítate vo štvrtkových Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 02 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 03 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena 04 - Modified: 2024-03-20 12:14:35 - Feat.: - Title: Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci 05 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:24