StoryEditor

Pellegrini v HNtelevízii: Nie som žiadny antivaxer. Ale vláda očkovaciu kampaň nezvládla, nikto nič nerobí

01.08.2021, 19:00
Pozrite si rozhovor so šéfom Hlasu Petrom Pellegrinim v HNtelevízii.

Po hlasovaní v parlamente o zákone, ktorý zvýhodňuje očkovaných, ste povedali, že je to bianko šek pre hlavného hygienika a ministra zdravotníctva. Čo sa teda podľa vás má diať, keď príde k zhoršeniu situácie, ste za lockdown?

Som veľmi rád, že môžem na toto odpovedať, pretože sa mi zdá, že v poslednom čase sa tá diskusia scvrkla na áno – nie. Teda buď očkovanie, alebo si totálny antivaxer. Ako keby medzi tým nič neexistovalo. My sme ten zákon nepodporili nie preto, aby sa neočkovaní mohli v zhoršenej epidemiologickej situácii len tak hýbať po prevádzkach a prispievať k šíreniu korony. My sme len chceli mať garanciu, že bude platiť podmienka, ktorá je stanovená aj medzinárodnými organizáciami, že ste buď očkovaný, alebo ste prekonaný, alebo ste otestovaný. Tak ako aj ja, toho času neočkovaný, som pripravený poctivo to plniť, keď mi štát povie, že potrebujem test. Žiaľ, počas celej tej debaty nebola garantovaná istota, že pokiaľ štát núti testovať sa, že mu ten test aj zabezpečí. A teda nie, že ho bude nútiť ísť na PCR test za 70 eur, čo si bežná malá rodina nemôže dovoliť, ísť každý týždeň na PCR test. To isté bolo aj v prípade pendlerov, my sme neboli za to, aby sa pendleri netestovali. My sme chceli, aby sa bezplatne mohli otestovať napríklad antigénovým testom. Aby to tie rodiny ekonomicky nezdevastovalo.

No hlasovali ste proti. Takže ak sa zhorší epidemiologická situácia, tak ten ideálny stav by mal byť podľa vás aký?

My sme hlasovali proti, lebo je to bianko šek. Nevieme, či vláda dodrží to, čo avizoval minister práce Milan Krajniak, že občanom budú ponúknuté bezplatné antigénové testy.

Keď ľudia nebudú zaočkovaní a delta sa tu bude šíriť, môžeme predpokladať, že bude kolabovať zdravotníctvo a nejaké opatrenia sa budú musieť prijať. Preto sa pýtam, či radšej lockdown?

Asi ste ma nepočúvali, my sme za to, aby sa urobi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:46