StoryEditor

Fico by mal povedať pravdu o kauze s Výbohom, odkazujú Matovičovci

28.10.2015, 11:57
Autor:
TASRTASR
Korupčnú kauzu Pandurov, v ktorej je podozrivý Miroslav Výboh, vyšetruje rakúska polícia a prokuratúra.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) a jeho blízky priateľ Miroslav Výboh by mali jasne povedať, či Výboha obvinila rakúska polícia v kauze nákupu obrnených vozidiel Pandur. Vyzývajú ich k tomu lídri hnutí NOVA a OĽaNO Daniel Lipšic a Igor Matovič.

"Korupčnú kauzu Pandurov, v ktorej je podozrivý pán Výboh, vyšetruje rakúska polícia a prokuratúra. Sú viaceré indície, že jeden z obvinených je práve premiérovi najbližší človek Miroslav Výboh," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Lipšic.

Za jednu z indícií označil neodpovedanie na otázky novinárov. "Ak rakúska polícia neobvinila jeho, kvôli čomu to nepovie? Zatajovať má len v tom prípade, ak mu vzniesla obvinenie rakúska polícia a prokuratúra priamo," poznamenal.

Fico ako dohadzovač
Poukázal, že v Českej republike prebieha v kauze súd s Marekom Dalíkom, poradcom expremiéra Mirka Topolánka. "V roku 2006 sa Topolánek, Dalík, Fico a Výboh stretli niekde na južnej Morave a podľa výpovede Dalíka hovorili o nákupe Pandurov pre českú armádu," dodal Lipšic s tým, že v podozrení je zapojený "ako akýsi dohadzovač" aj premiér Fico.

Lipšic pripomenul aj výpovede viacerých svedkov, podľa ktorých mal pýtať úplatok vo výške 18 miliónov eur Miroslav Výboh. Podľa týchto svedkov mal Výboh vystupovať ako niekto z úradu predsedu vlády SR.

Chcú tlačovku s Výbohom
Šéf NOVA zdôraznil, že OĽaNO-NOVA nikoho neobviňuje. "Ale chceme sa opýtať a požiadať predsedu vlády Roberta Fica a Miroslava Výboha, aby vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii a jasne povedali, či Miroslav Výboh bol, alebo nebol obvinený rakúskou políciou," povedal Lipšic. "Robert Fico a Miroslav Výboh, povedzte nám, aká je skutočná pravda," vyhlásil Matovič.

Lipšic dodal, že ak Výboh obvinený nie je, kauza zhasla, ale ak je, tak to predstavuje pre Slovensko bezpečnostné riziko. "Ako môžeme mať obranyschopnú armádu, keď človek najbližší predsedovi vlády, obchodník so zbraňami, bude mať záštitu nad obranyschopnosťou našej krajiny?" pýta sa Lipšic.

Podľa Lipšica a Matoviča nebola korupcia nikdy tak blízko k predsedovi vlády ako teraz. Matovič povedal, že Výboh je financmajstrom Roberta Fica. Pripomína, že kauza nákupu Pandurov je 600-krát väčšia ako kauza Osrblie, pri ktorej Fico vyhlásil, že nikdy nebola korupcia bližšie k premiérovi SR.

Fico: týmto pošahancom sa nebudem venovať
Vyjadrenia lídrov hnutí NOVA a OĽaNO Daniela Lipšica a Igora Matoviča k vyšetrovaniu nákupu obrnených vozidiel Pandur sú výmysly a klamstvá. Povedal to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý avizuje podanie trestného oznámenia. Lipšica a Matoviča označil za pošahancov, ktorí ho len oberajú o čas.

"Ja sa týmto pošahancom už nebudem venovať. Oni urobia tlačovú konferenciu o tom, že mám 750 miliónov dolárov na Belize, potom sa ukáže, že to je blbosť, nepovedia potom ani prepáčte. Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz," reagoval na dnešné vyjadrenia Lipšica a Matoviča.

01 - Modified: 2007-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákon o reťazcoch potraviny nezdraží
01 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 02 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany 05 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:20