StoryEditor

Autoškolám by mohli pomôcť simulátory neposlušných detí

15.11.2013, 15:40
Autor:
tasr, stltasr, stl

Autoškolám môžu pomáhať pri vzdelávaní budúcich vodičov a znižovaní nehodovosti na cestách aj 3D simulátory neposlušných detí. Majú ponúknuť reálnejší zážitok z cvičnej jazdy vrátane neposlušného dieťaťa v aute. Toto bol podľa ministerstva dopravy víťazný nápad zo súťaže Innovation&Creativity Camp v Bratislave, v rámci ktorej stredoškoláci hľadali spôsoby, ako znížiť nehodovosť.

"Mladí by chceli mať reálnejšiu skúsenosť zo simulovaných cvičných jázd, aby sa viac naučili," priblížil šéf oddelenia bezpečnosti cestnej premávky ministerstva dopravy Milan Troška. Chceli by si napríklad trénovať svoje reakcie za zníženej viditeľnosti či zlých poveternostných podmienok, akými je husté sneženie alebo dážď.

Študenti tiež navrhovali, aby sa hýbali aj samotné sedadlá v simulátoroch, čo by umožnilo napodobniť aj šoférovanie v zlom teréne. "Azda najkreatívnejší bol nápad simulovať prítomnosť malého dieťaťa v aute, počnúc krikom a plačom až po kopanie do šoférovho sedadla," doplnil Troška.

V rámci súťaže navrhovali študenti aj mnoho ďalších zmien vo výučbe v autoškolách. Napríklad zavedenie školy šmyku či konzultácií s dopravným psychológom, doplnenie cvičných jázd v rôznych ročných obdobiach alebo obmedzenie jazdy v noci pre neskúsených vodičov. "Všetky tieto opatrenia by sa mali zameriavať na mladých šoférov, pretože práve vodiči vo veku 17 až 24 rokov patria podľa štatistík k najnehodovejším na našich cestách," opísal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Projekty študentov podľa jeho slov "nezapadnú len tak prachom". Začiatkom budúceho roka má začať na ministerstve dopravy pracovať nová pracovná skupina zložená z odborníkov na bezpečnosť cestnej dopravy. "Viaceré nápady využijeme ako podklad pri tvorbe novely, ktorej cieľom bude skvalitnenie výučby v autoškolách. Samotní študenti nám ukázali, že súčasný systém potrebuje mnohé zmeny," skonštatoval Troška. Dopravno-vzdelávací projekt pre študentov stredných škôl zorganizovala Junior Achievement Slovensko v spolupráci s ministerstvom dopravy.

 

01 - Modified: 2005-09-13 07:47:12 - Feat.: 0 - Title: Gaza bez Izraelčanov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 13:06